Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Κυβέρνηση στο καναβάτσο

Η σημερινή απεργία σηματοδοτεί την επιστροφή της κοινωνικής οργής για το Μνημόνιο στον δημόσιο χώρο. Επί τρεις μήνες μετά τις εκλογές, η κοινωνία αποσβολωμένη παρακολουθούσε τους συγκυβερνώντες αρχηγούς να οικοδομούν μια πολιτική ενάντια στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους και έξω από τις προγραμματικές δηλώσεις τους, με τον ισχυρισμό ότι άλλαξαν οι συνθήκες...
Η απεργία γίνεται σε μια περίοδο που επανεμφανίζεται το πολιτικό κενό. Η κρίση νομιμοποίησης επιδεινώνεται από τις καταγγελίες για εμπλοκή πρωτοκλασάτων πολιτικών του Μνημονίου σε ύποπτες συναλλαγές. Ακόμη κι αν επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν τα σχετικά δημοσιεύματα και να δρομολογηθεί επιλεκτική επιχείρηση "καθαρά χέρια", τίποτα δεν θα είναι δυνατόν να ελεγχθεί, όπως πιθανώς σχεδιάζεται. Στην πολιτική κρίση θα βαρύνει καταλυτικά η αμφισβήτηση της ηθικής.
Η κυβερνητική προπαγάνδα σκοντάφτει στην πραγματικότητα. Οι αριθμοί του Μνημονίου δεν βγαίνουν. Ακόμη και οι τροϊκανοί, ιδιαιτέρως το ΔΝΤ, παραδέχονται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι τα μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία. Ήδη από χθες άρχισαν τα σενάρια για μέτρα 20 και 30 δισ. ευρώ! Συνεπώς, εν ονόματι ποιας προοπτικής ζητούνται νέες θυσίες σήμερα από τους πολίτες;
Το ελληνικό αδιέξοδο ολοένα και περισσότερο αντανακλάται στο ευρωπαϊκό. Η επιμονή της κυρίαρχης ευρωπαϊκής ελίτ στη λιτότητα προκαλεί αντιδράσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Σ' αυτή την απεργία δεν είμαστε μόνοι. Προχθές στην Πορτογαλία, χθες στην Ισπανία, οι ευρωπαϊκοί λαοί παρεμβαίνουν αποφασιστικά. Η δεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα μέτρα για την αύξηση των εργατικών εισφορών και τη μείωση των εργοδοτικών, υποσχόμενη ότι θα μελετήσει "ισοδύναμα" μέτρα. Το μήνυμα για τους Έλληνες εργαζόμενους είναι σαφές: κάν' το όπως στην Πορτογαλία!
Μέσα κι έξω οι εξελίξεις δυσκολεύουν τη ζωή της κυβέρνησης Σαμαρά. Ακόμη κι αν επιχειρηθεί οι δυσκολίες να μετατραπούν σε εκβιασμούς, με την ανακίνηση θέματος δανείου κ.λπ. κ.λπ., η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει εύκολα να αποφύγει τα πολιτικά πλήγματα, παγιδευμένη καθώς είναι στα σχοινιά.
Η σημερινή απεργία έχει ευρύτερη πολιτική σημασία. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν και ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών ανατροπών.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου