Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Αν θέλετε να μη βλέπετε καταστροφές, σταματήστε να καταστρέφετε την κοινωνία

Της Ηρώς Διώτη

Δεν είναι καμιά αποκάλυψη όσα ειπώθηκαν από πολλές πλευρές στη συζήτηση για τις αποζημιώσεις των ζημιών στο κέντρο της Αθήνας και εδώ σήμερα, αλλά και στην Επιτροπή. Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε να μην πάρουν τις αποζημιώσεις τους οι άνθρωποι, αν και από ό,τι φαίνεται, με αυτό το σχέδιο νόμου, στο οποίο πολλά δεν προβλέπονται, όλα είναι πιθανά. Με αφορμή, όμως, αυτό το νομοσχέδιο, υπήρξαν αποκαλυπτικές τοποθετήσεις και σήμερα εδώ, αλλά και στη συζήτηση στην Επιτροπή, προτάσεις για ιδιώνυμα αδικήματα, για αυστηροποίηση ποινών, ακόμα και για τα συνθήματα στους τοίχους.
Δεν μας προκαλεί, φυσικά, καμία έκπληξη. Είναι αυτό που μπορεί να προτείνει μία αυταρχική
κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης και πάνω από όλα, σε συνθήκες απαξίωσης του πολιτικού προσωπικού. Δεν μπορεί να προτείνει τίποτα άλλο μία αυταρχική δημοκρατία -καθεστώς θα μπορούσα να το πω, όσο και αν έχει βαρύτητα αυτός ο όρος- που όλο και περισσότερο όσο η κρίση προχωράει αποκαλύπτεται.
Το κλάμα πάνω από τα αγάλματα και τα όμορφα κτίρια της Αθήνας δεν μπορούμε να το δεχθούμε από μία παράταξη που κάποτε υπηρέτησε πολύ πιστά την αντιπαροχή και την αρχιτεκτονική καταστροφή της Αθήνας με διάφορα προσχήματα, όπως επίσης, δεν το δεχόμαστε από όλες αυτές τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα που αποτέλεσαν το μεγάλο πάρτι για κάθε τύπο εργολάβου και συνεχίζουν να είναι αυτήν τη φορά εκποιώντας και τη δημόσια περιουσία. Πίσω από όλα αυτά πάντα ήταν τα κέρδη και οι μίζες, οπότε δεν χρειάζονται κλαψουρίσματα για εντυπωσιασμούς.
Κανείς, προφανώς, δεν δικαιούται να καταστρέφει μαγαζιά και θα πρέπει αυτό να μας προβληματίσει πολύ. Για να λυθεί, όμως, αυτό το πρόβλημα, μήπως πρέπει απλά να είστε ειλικρινείς και να μην κοροϊδεύετε τον κόσμο; Την οργή μιας κοινωνίας ή την οργή των αποκλεισμένων από αυτήν την κοινωνία δεν τη σταματάς με φυλακές και καταστολή. Τη σταματάς μόνο αν δώσεις σε αυτήν την κοινωνία μία ελπίδα, ενώ εσείς, αντιθέτως, υπογράφετε για άλλη μία φορά τη δική της καταδίκη.
Δεν θα συμμεριστώ την άποψη περί σχεδίου από σκοτεινούς μηχανισμούς για να κάψουν την Αθήνα. Προφανώς, υπάρχουν και τέτοιοι που συνέβαλαν στην καταστροφή. Πάντα υπήρχαν τέτοιοι ενάντια στο κίνημα. Όμως, δεν είναι το κυρίαρχο οι μηχανισμοί. Στις 12 Φλεβάρη, όπως και πολλές φορές πιο πριν, η οργή έγινε τυφλή και όπου και αν κοιτάξετε στην ιστορία χωρών που κατρακύλησαν τόσο βίαια στη φτώχεια και, μάλιστα, χωρίς να φταίνε, θα δείτε τέτοιες εικόνες, διότι στις 12 Φλεβάρη υπογραφόταν μία καταδίκη για τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία.
Μην εθελοτυφλείτε, λοιπόν, και μην πάτε να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας. Αν θέλετε να προστατεύσετε την πόλη και την κοινωνία, πρέπει να τη φροντίσετε με τρόπο που να εμπεριέχει τους κατοίκους της, τη δημοκρατία, την ευημερία. Αυτό ήταν περίπου το κοινωνικό συμβόλαιο του καπιταλισμού με τους εργαζόμενους, για να μπορέσει να σταθεί ως σύστημα και να κερδοφορήσει. Αυτό το συμβόλαιο, όπως γνωρίζουμε καλά και βλέπουμε, δεν υπάρχει πια.
Οι άνθρωποι προστατεύουν τις πόλεις που ζουν και όχι οι δυνάμεις καταστολής και τα ιδιώνυμα. Αν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού νιώθουν αποκλεισμένα από παντού, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και φυσικά θα είστε υπεύθυνοι γι’ αυτές. Πολλές φορές δείξατε την Αριστερά και είπατε ότι υποθάλπει κουκουλοφόρους και η κοινωνία σας απάντησε, ειδικά για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς με το ποσοστό που μας έδωσε. Και τώρα που πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες με τα μέτρα που θέλετε να ψηφίσετε, η μόνη πολιτική που βλέπετε μπροστά σας πανικόβλητοι είναι αυτή του ακρωτηριασμού της δημοκρατίας, της εξαίρεσης δικαιωμάτων και το χάιδεμα ακροδεξιών αυτιών και πρακτικών που συνοδεύεται και από μία αντίστοιχη πολιτική.
Γι’ αυτό, πώς μιλάτε για δημοκρατικό πολίτευμα και δημοκρατική θωράκιση; Μην ψάχνετε σε λάθος μέρος για κουκούλες. Πηγαίνετε εκεί που μαχαιρώνουν ανθρώπους, μετανάστες, να βρείτε πού είναι το πρόβλημα και πού είναι το απόστημα στο σώμα αυτής της κοινωνίας. Ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή μίλησε για ιδιώνυμα αδικήματα, όπως εξάλλου και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για τα αδικήματα των μεταναστών. Ντρέπομαι, είναι αλήθεια, αλλά η δημοκρατία δεν θα παραδοθεί τόσο εύκολα. Έχουμε μάθει στην Ελλάδα να μαχόμαστε γι’ αυτήν, να μην ανεχόμαστε χούντες, να μην ανεχόμαστε περιστολή δικαιωμάτων.
Προφανώς και πρέπει να αποζημιωθούν αυτοί που υπέστησαν ζημιές, δεν χωρά συζήτηση. Όμως, δεν μπορούμε να συζητάμε προσχηματικά τη στιγμή που έχετε πρόγραμμα να μας πτωχεύσετε και να μας ξεπουλήσετε. Παραχωρείτε όλη τη δημόσια περιουσία μαζί με τους ανθρώπους που τους προορίζετε εργαζόμενους εντός της χώρας με ελάχιστη αμοιβή και χωρίς δικαιώματα στις λεγόμενες περιβόητες «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες». Ταυτόχρονα, προσπαθείτε να πείσετε πως φταίει κάποιος εσωτερικός εχθρός που τη μία λέγεται «μετανάστης», την άλλη λέγονται «γιατροί» που βγαίνουν στο δρόμο, την άλλη λέγονται «υπάλληλοι στο μετρό», την άλλη λέγονται «οδηγοί στα λεωφορεία», την άλλη «δημόσιοι υπάλληλοι» και πάει λέγοντας.
Το καλό, βέβαια, σ’ αυτήν την υπόθεση είναι ότι και οι τελευταίοι που είχαν αυταπάτες για την τωρινή τρόικα της Κυβέρνησης, έχουν ξυπνήσει. Κυρίες και κύριοι της τρικομματικής κυβέρνησης, αν θέλετε πραγματικά να μη βλέπετε καταστροφές, σταματήστε να καταστρέφετε την κοινωνία.

www.rednotebook.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου