Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Έκθεση για την κερδοσκοπία στα καύσιμα «δείχνει» Βαρδινογιάννη - Λάτση

Παραπάνω από διπλάσιο το περιθώριο κέρδους στο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε.
Η έλλειψη ανταγωνισμού στη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα κοστίζει στους καταναλωτές περισσότερο από 1 δισ. δολάρια το χρόνο, αναφέρει σχέδιο εσωτερικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δημοσιεύει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την έκθεση, η γραφειοκρατία και η μη επιβολή του νόμου επιτρέπουν στους μεγάλους παίκτες να κυριαρχούν στις αγορές πετρελαίου, ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης, βλάπτοντας την οικονομία. 
«Η ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη και ελέγχεται ουσιαστικά από τα δύο εγχώρια διυλιστήρια», λέει η έκθεση του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να ρίξουν το ποσοστό πληθωρισμό κατά 1%. Επίσης, η έκθεση τονίζει ότι στην Ελλάδα το περιθώριο κέρδους για τα προϊόντα των καυσίμων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης, το περιθώριο κέρδους είναι παραπάνω από διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ελλάδας, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ - ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ελέγχονται από τους μεγιστάνες κ.κ. Βαρδινογιάννη και Λάτση αντίστοιχα. Οι δύο εταιρείες κατέχουν όλη την ικανότητα διύλισης στη χώρα και ελέγχουν το 70% της χονδρικής αγοράς και το 60% των πρατηρίων βενζίνης.
Η έκθεση παρουσιάζει μία σειρά παραδειγμάτων που εμποδίζουν μικρότερες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω τομέα και καθιστούν τα δύο διυλιστήρια ολιγοπώλιο. 
Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, η οποία ανήκει στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.
Αξιωματούχοι στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, είπαν ότι τα προβλήματα στην αγορά βρίσκονται αλλού, όπως στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η μεγαλύτερη από τις δύο εταιρείες, ελέγχονται από τον εφοπλιστή Σπύρο Λάτση, ο οποίος κατέχει το 41,9%. Η ελληνική κυβέρνηση κατέχει ποσοστό 35,5%.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, o κ. Λάτσης, του οποίου η οικογένεια ελέγχει επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και μια κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, κατατάσσεται ως δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα από το Forbes. Το καθαρό εισόδημα των 2,6 δισ. δολαρίων τον βάζει στον πίνακα κατάταξης των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων μόνο λίγο κάτω από την Oprah Winfrey.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου