Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Οι δεδομένοι, η τρόικα κι εμείς

«Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους», διεμήνυσε προ δεκαημέρου, μέσω συνέντευξής του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Φ. Κουβέλης. «Δεν είμαστε δεδομένοι και να μη μας φέρουν προ τετελεσμένων μέτρων», επανέλαβε –για να μη μείνει πίσω– ο Βενιζέλος, μιλώντας στους Πασόκους την περασμένη Τρίτη.
Εμείς (και όχι μόνον εμείς), πάλι, γιατί τους θεωρούμε δεδομένους; Πώς να μην τους θεωρούμε, όταν ο Κουβέλης λέει πως όποιος βουλευτής δεν ψηφίσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα καλά θα κάνει να φύγει από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ στελέχη του κόμματος εμφανίζονται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και δηλώνουν πως όποιος αποχωρήσει θα πρέπει να παραδώσει και την έδρα του στο κόμμα (όπως, ας πούμε, παρέδωσαν τις έδρες τους ο Κουβέλης και η παρέα του όταν αποχώρησαν από τον ΣΥΝ!). Πώς να τους πιστέψουμε, όταν στη μάζωξη των Πασόκων στήθηκε ολόκληρο θέατρο, για να καταλήξουν στη βολική για όλους τους απόφαση περί κομματικής πειθαρχίας;
Ο Σκανδαλίδης, ο οποίος από το καλοκαίρι είχε βγει στα κεραμίδια, δηλώνοντας ότι αποκλείεται να ψηφίσει περικοπές μισθών και συντάξεων, κατέθεσε την πρόταση περί κομματικής πειθαρχίας, την οποία έσπευσε αμέσως να υιοθετήσει ο Βενιζέλος. Ακόμα και οι πιο φανατικοί πασόκοι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να γράψουν ότι υπήρξε προσυνεννόηση ανάμεσα στους δύο. «Θα συγκαλέσουμε την κοινοβουλευτική ομάδα και όποια απόφαση πάρουμε θα τη θέσουμε υπό κομματική πειθαρχία», είπε στη δευτερολογία του ο Βενιζέλος, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη όλων.
Αφού, λοιπόν, έδεσε το γάιδαρό του με την απόφαση περί κομματικής πειθαρχίας, ο Βενιζέλος πούλησε για μια ακόμα φορά τζάμπα μαγκιά («Κανείς, μα κανείς δεν θα μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων»), μπας και βρεθεί κανείς αφελής να πιστέψει ότι ο ίδιος δίνει μάχη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων στα διαβούλια του Μαξίμου. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, πάντως, επανέλαβε κάμποσες φορές ότι η συγκυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας (που σημαίνει ότι με τίποτα δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσει απ’ αυτή).
Το θέατρο των «κόκκινων γραμμών» και των «αντιστάσεων», του «κακού» Στουρνάρα, των «καλών Βενιζέλου-Κουβέλη και του «ισορροπιστή» Σαμαρά, δεν έλαβε τέλος ούτε την Πέμπτη, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα. «Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Η τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται», δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο Κουβέλης, με ασυνήθιστο για τον ίδιο σκληρό ύφος (πρέπει να το είχε προβάρει αρκετές φορές). Ο Βενιζέλος, αφού συσκέφτηκε πρώτα με τους επιτελείς του (πόσο δημοκρατικός ηγέτης είναι!), έκανε μια σχοινοτενή δήλωση, στην οποία ανακάτεψε τα ίδια και τα ίδια. Την αλήθεια, όμως, την είπε ο Στουρνάρας. Αναφέρθηκε στις αυξημένες πιθανότητες να βρεθεί μια χρυσή τομή ανάμεσα στις θέσεις της συγκυβέρνησης και στις θέσεις της τρόικας, μέχρι την Κυριακή.
Το σίριαλ «Διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές» συνεχίζεται. Μόνο που θυμίζει έντονα πλέον τη «Λάμψη» του Φώσκολου. Οι πρωταγωνιστές επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια και τρενάρουν την υπόθεση, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι δίνουν σκληρή διαπραγματευτική μάχη υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Νέο στοιχείο στο σίριαλ είναι η εφαρμογή των μέτρων σε δυο δόσεις, για την οποία μίλησε ο Βενιζέλος. Να υπάρξει δηλαδή μια διετία κι αν το «πρόγραμμα» πάει καλά, να μην εφαρμοστούν άλλα μέτρα την επόμενη διετία. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θ’ αποφασιστούν τώρα τα 11,9 δισ. και απλά δε θα παρθούν άλλα μέτρα την επόμενη διετία! Μια παραλλαγή της ίδιας πρότασης παρουσίασε το δεξί χέρι του Κουβέλη, ο Δ. Χατζησωκράτης: «Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση διεκδικεί και θα περάσει απ' ό,τι φαίνεται σε νόμο, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, αυτό που λέμε "ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου αποτελέσματος". Κάτι που σημαίνει ότι αν την επόμενη χρονιά ο κρατικός μηχανισμός λειτουργήσει σωστά, θα υπάρξουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που έχουμε πει. Αυτό το επιπλέον ποσό θα αφαιρεθεί από το πακέτο των σκληρών μέτρων, ούτως ώστε να μη γίνουν αυτού του είδους οι περικοπές». Ο ίδιος, σε άλλη εμφάνισή του, είπε ότι τα μέτρα θα είναι πολύ σκληρά, αλλά θα είναι τα τελευταία (το ίδιο λέει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί και ο Βενιζέλος).
Ολες αυτές οι παρλαπίπες δεν είναι παρά το χρύσωμα του χαπιού. Λένε στον ελληνικό λαό πως πρέπει ν’ αποδεχτεί τα μέτρα τώρα, με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και θα υπάρξει ελάφρυνση μετά από δυο χρόνια. Αμφιβάλλουμε αν θα βρεθεί ένας να τους πιστέψει.
Οι Πασόκοι έβαλαν και κάτι ακόμη στο σίριαλ. Υποστηρίζουν ότι φταίνε κάποιοι δεξιοί υπουργοί, όπως ο Παναγιωτόπουλος και ο Λυκουρέντζος, που δεν έκοψαν όσα έπρεπε από τις δαπάνες των υπουργείων τους ή παρουσίασαν «ισοδύναμα μέτρα» της πλάκας, που τα απέρριψε η τρόικα, με αποτέλεσμα το κόψιμο από μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα ν’ ανέβει από τα 6 δισ. που ήταν αρχικά στα 9 δισ. Αρα, δε φταίει η τρόικα, δε φταίει το ΠΑΣΟΚ, δε φταίει ούτε ο Στουρνάρας, φταίνε μερικοί δεξιοί υπουργοί που συμπεριφέρονται σαν συνδικαλιστές στα υπουργεία τους και ο Σαμαράς που τους καλύπτει.
Ο Στουρνάρας, από την άλλη, για να μη μείνει εκτεθειμένος σαν ο «κακός» της παρέας που συμπεριφέρεται σαν «γιέσμαν» μπροστά στην τρόικα, φρόντισε να επιδιορθώσει το δικό του προφίλ με διαρροές για σύγκρουσή του με τον Τόμσεν. «Αυτά είναι, δεν έχω άλλα», είπε –σύμφωνα με τις διαρροές– ο Στουρνάρας, ο Τόμσεν στράβωσε και τότε παρενέβη ο Μορς και τους τα ‘φτιαξε. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε και ο ίδιος βγαίνοντας από το Μαξίμου την Πέμπτη, ενώ off the record έλεγε ότι μέχρι την Κυριακή μπορεί να έχουν βρει τη χρυσή τομή.
Τα αστικά ΜΜΕ μεγεθύνουν όλο αυτό το πρόστυχο αλισβερίσι, ασχολούνται επί μακρόν με τη μία ή την άλλη λεπτομέρεια, δίνουν δραματικές διαστάσεις στην εφαρμοζόμενη «τακτική του Χότζα» και σιγά-σιγά περνούν ως τετελεσμένα τα πιο εφιαλτικά μέτρα, όπως οι νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, κοινωνικά επιδόματα, η κατάργηση του αφορολόγητου, η κατάργηση του υπολείμματος δώρων σε δημόσιο και συντάξεις κ.λπ.
Νομίζουν ότι στο τέλος ο λαός θα είναι κι ευχαριστημένος!

kokkinostupos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου