Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ανελέητος πόλεμος μεταξύ Τσίπρα και διαπλοκής

Του Γιώργου Κύρτσου

Τα ΜΜΕ που αντιμετωπίζονται από ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης σαν «διαπλεκόμενα» υποδέχθηκαν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο την ομιλία και τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Τα «Νεα» κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα με αναλυτικό ρεπορτάζ, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Επί τέσσερις ώρες μοίραζε υποσχέσεις ο Τσίπρας», και επισημάνσεις του τύπου «κάτω από την ομπρέλα του ο γιατρός με το φακελάκι και ο παράνομος μικροπωλητής» ή «πότε θα ξανακλέψει η ταβερνιάρισσα». Και οι αρθρογράφοι της συγκεκριμένης εφημερίδας κινήθηκαν στην ίδια γραμμή, γράφοντας για «ναρκισσισμούς» του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των συνεργατών του ή εκτιμώντας ότι τελικά ο «κόκκινος» Τσίπρας είναι «μαύρος», εφόσον κατά την άποψή τους εκφράζει την παραοικονομία. Η «Ημερησία» από την πλευρά της κάνει λόγο για «επικίνδυνες αυταπάτες» και παρουσιάζει το αναλυτικό ρεπορτάζ για τις παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, υπό τον τίτλο «Με θολές απόψεις για την οικονομία ο Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ». Τα συγκροτήματα Ψυχάρη και Μπόμπολα τα δίνουν όλα κατά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, και ανάλογη είναι η γραμμή του MEGA, στο οποίο έχουν ισχυρή συμμετοχή. Στις ενημερωτικές εκπομπές του καναλιού συνήθως προσκαλούνται ένας εκπρόσωπος από κάθε κυβερνητικό κόμμα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και ένας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, εκτός από τις επιθέσεις των τριών πολιτικών του αντιπάλων, έχει να αντιμετωπίσει και την οργανωμένη υπονόμευση των παρουσιαστών και των σχολιαστών του καναλιού. Δεν είναι η πρώτη φορά που το διαπλεκόμενο σύστημα των ΜΜΕ δίνει τις πολιτικές του μάχες χωρίς να τηρεί τα προσχήματα μιας κάποιας αντικειμενικής ενημέρωσης ή αξιοπρεπούς αντιμετώπισης του αντιπάλου. Αυτή τη φορά, όμως, ο αντίπαλος δεν δείχνει διάθεση συνεννόησης και συμβιβασμού με το κυρίαρχο μιντιακό σύστημα και δηλώνει, σε κάθε ευκαιρία, ότι έχει στόχο τον αυστηρό περιορισμό του οικονομικού, πολιτικού ρόλου των διαπλεκόμενων συμφερόντων μέχρι τελικής περιθωριοποίησής τους.

Σήμα για επίθεση

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας ήταν απόλυτα συγκεκριμένος για το ζήτημα στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, με την οποία παρουσίασε την οικονομική, κοινωνική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει το κόμμα του σε περίπτωση εκλογικής νίκης. Δεν χαρίστηκε στα μεγάλα συμφέροντα, ούτε άφησε περιθώρια συνεννόησης μαζί τους. Μίλησε για «λόμπι της χρεοκοπίας», το οποίο κατά την άποψή του υπηρετεί ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς. Σε αυτό συμπεριέλαβε το λόμπι των χρεοκοπημένων τραπεζιτών, που θέλουν να κρατούν τις τράπεζές τους χρεώνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους. Το λόμπι των διαπλεκόμενων επιχειρηματιών των ΜΜΕ, που διατηρούν τα χρεοκοπημένα κανάλια τους για να ασκούν πολιτική επιρροή και να παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο. Το λόμπι των εργοδοτών που είδαν το μνημόνιο ως ευκαιρία για να κερδίσουν από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών. Το λόμπι των φοροφυγάδων που έβγαλαν ανενόχλητα και αφορολόγητα τεράστια ποσά στο εξωτερικό και τώρα περιμένουν να επωφεληθούν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Και που προκαλούσαν, μάλιστα, τον ελληνικό λαό προεκλογικά. Θυμηθείτε τι δήλωναν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία: «Ας έρθει να μας βρει ο Τσίπρας να μας φορολογήσει». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε τις θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός με την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων λέγοντας: «Έκοψαν το Φεβρουάριο τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις για 450 εκατομμύρια ευρώ, όταν 530 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν οι τράπεζες στο Δημόσιο από το πρώτο πακέτο Αλογοσκούφη. Βάζουν μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια για 360 εκατομμύρια ευρώ. Τελειώνουν και τα υπολείμματα από τα δώρα του Δημοσίου για 360 εκατομμύρια ευρώ, για να μην πάρουν από τους καναλάρχες τα 400 εκατομμύρια ευρώ για τη χρήση των δημόσιων συχνοτήτων που είναι εγγεγραμμένα στο δεύτερο μνημόνιο». Ολοκλήρωσε την πολιτική του επίθεση κατά των μεγάλων συμφερόντων δηλώνοντας ότι θα υπάρξει διάλογος με τους εκπροσώπους του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με στόχο την κατάργηση των δεκάδων φοροαπαλλαγών που έχουν εξασφαλίσει από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, και υπογράμμισε ότι η ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα επιστρέψουν στο δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος, ανεξάρτητα από τις μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η κυβέρνηση Σαμαρά για ιδιωτικοποιήσεις-«εξπρές» με τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες και σε όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, όχι όμως για έλλειψη πολιτικού θάρρους και ειλικρίνειας. Διατύπωσε στη ΔΕΘ με απόλυτη σαφήνεια τους βασικούς στόχους της οικονομικής στρατηγικής που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγή σκηνικού

Πριν από μερικά χρόνια θα αποδίδαμε την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα στον αριστερό δογματισμό, που παραμένει κυρίαρχος στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα η επιχειρηματολογία του αγγίζει ένα ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο εξαιτίας της εκλογικής άνθησης του ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως της επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έφεραν η υπερχρέωση και η εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου. Με τους άνεργους, τους φτωχούς, τους νεόπτωχους και τους περιθωριοποιημένους να αναλογούν τουλάχιστον στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας και τη λεγόμενη μεσαία τάξη να συνθλίβεται μεταξύ αυστηρής εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής και βαθιάς ύφεσης της οικονομίας, οι ταξικές πολιτικές αναλύσεις αποκτούν ξανά μεγάλο ενδιαφέρον, εφόσον επιστρέφουμε ολοταχώς σε μια περισσότερο ταξική κοινωνία. Όσο για το διαπλεκόμενο σύστημα των ΜΜΕ, που εδώ και δεκαετίες προσδιορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο και το παρασκήνιο, εκτίθεται ολοένα και περισσότερο στην αντίληψη των περισσότερων πολιτών. Παρεμβαίνει χωρίς καν να τηρεί τα προσχήματα, προκειμένου να διαμορφώσει τις εξελίξεις με βάση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος εκφράζουν την απόλυτη εξάρτηση από τη διαπλοκή και παίρνουν αποφάσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Το επίπεδο της επιχειρηματολογίας της διαπλοκής και των εκφραστών της στα ΜΜΕ και στην πολιτική πέφτει συνεχώς. Το τελευταίο διάστημα απλώς προειδοποιούν τον ελληνικό λαό για τις μεγαλύτερες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει σε περίπτωση που δεν εξελιχθούν τα πράγματα όπως ακριβώς επιθυμούν με τις επιδοτούμενες ιδιωτικοποιήσεις, το διαπλεκόμενο μοίρασμα των πολυσυζητημένων «ασημικών» του Δημοσίου, τη μεταφορά σχεδόν όλων των βαρών της κρίσης στις πλάτες των μη προνομιούχων συμπολιτών μας κ.λπ. Τα διαπλεκόμενα απαιτούν να εξυπηρετηθούν «εδώ και τώρα» από την κυβέρνηση που ανέδειξαν και δεν δέχονται κανένα συμβιβασμό στο ζήτημα που προσδιορίζει την επιχειρηματική, οικονομική προοπτική τους. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε λόγο να σηκώσουν το γάντι, εφόσον είναι φανερό ότι το διαπλεκόμενο σύστημα που έριξε τη χώρα στην κρίση δεν μπορεί να τη βγάλει από αυτήν, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το πολιτικό ακροατήριο εκείνων που προτείνουν λύσεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα απορρίπτονταν σαν δογματικές και εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, επιστρέφουμε ολοταχώς σε μια βαθιά ταξική κοινωνία, που θα δώσει αναπόφευκτα σκληρές ταξικές συγκρούσεις, με τους πρωταγωνιστές να είναι αποφασισμένοι για όλα.

 citypress.gr via www.periodista.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου