Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Κεμπέκ: νίκη των φοιτητών!

Μήνες έντονων κινητοποιήσεων, καταλήψεων, συνεχόμενων συγκρούσεων με την αστυνομία και χιλιάδες συλλήψεις που ακολούθησαν, ήταν απαραίτητες ώστε οι φοιτητές, κόκκινες σημαίες στον άνεμο, να νικήσουν τελικά τον αγώνα και να εξασφαλίσουν την απόσυρση του μέτρου που προέβλεπε την αύξηση κατά 75% των διδάκτρων. Αλλά, αξιοσημείωτο γεγονός, αυτοί οι φοιτητές μπόρεσαν να οδηγήσουν σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας σε έναν αγώνα με στόχο όχι μόνο την υπεράσπιση του δικαιώματος της εκπαίδευσης, αλλά επίσης την καταγγελία της ταξικής επιλογής. Ένα ζήτημα που άγγιξε την καρδιά του γαλλόφωνου πληθυσμού που έφερε στις τελευταίες εκλογές το κόμμα Parti Québécois, του οποίου το πρόγραμμα προέβλεπε κυρίως την άμεση απόσυρση αυτών των απεχθών μέτρων.
Η Pauline Marois, επικεφαλής του αυτονομιστικού κόμματος, το οποίο βγήκε νικητής στις πρόωρες εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου, ανήγγειλε μεταξύ των πρώτων μέτρων που θα παρθούν, την ακύρωση των φόρων που προβλέπονται από τα νομοσχέδια του προκατόχου της, ο οποίος διώχτηκε μετά από πολλά χρόνια στην εξουσία. Ακύρωσε επίσης τον περίφημο «νόμο 78» που απαγόρευε κάθε διαδήλωση κοντά σε σχολεία ή πανεπιστήμια και παραχωρούσε εκτεταμένη εξουσία καταστολής στην αστυνομία. Σύμφωνα με την επικεφαλής της κυβέρνησης, «αυτές οι δύο αποφάσεις θα επιτρέψουν την επαναφορά της ειρήνης και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών».
Αυτές οι αποφάσεις αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μήνυμα για τα φοιτητικά κινήματα της αμερικανικής ηπείρου που, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Χιλή, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στα συστήματα αποκλεισμού που βασίζονται σε μια ψεύτικη αξιοκρατία που, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εκδήλωση μιας ταξικής πολιτικής που βασίζεται στην απόκτηση της γνώσης από τα χρήματα. Είναι επίσης η απόδειξη ότι ο ριζοσπαστικός αγώνας, που βασίζεται σε συγκεκριμένες και κοινωνικά κοινές διεκδικήσεις, πληρώνει… σε αντίθεση με τις ηθικές και ειρηνικές καταγγελίες ενός συστήματος που σίγουρα δε γνωρίζει παρά το συσχετισμό των δυνάμεων.
Όι εκπρόσωποι των φοιτητικών οργανώσεων ανήγγειλαν ότι θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της νέας εκτελεστικής εξουσίας, και ότι θα τάσσονται πάντα υπέρ ενός εκπαιδευτικού συστήματος που, αν και είναι ένα από τα φθηνότερα της αμερικανικής ηπείρου, δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από το να βελτιωθεί σημαντικά. Οι φοιτητές ζητούν κυρίως περισσότερες υποτροφίες, γνωρίζοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς πρέπει να χρεωθούν για να τελειώσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.
«Είναι ο θρίαμβος της δικαιοσύνης και της ισότητας.Συλλογικά, μόλις γράψαμε ένα κεφάλαιο στην ιστορία του Κεμπέκ. Συλλογικά, μόλις αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να σταθούμε όρθιοι και να πετύχουμε μία από τις πιο μεγάλες νίκες του φοιτητικού κινήματος», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Martine Desjardins, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των φοιτητών των πανεπιστημίων του Κεμπέκ.
Για την Eliane Laberge, επικεφαλής της Ομοσπονδίας των φοιτητών των κολλεγίων του Κεμπέκ, «η ιστορία δεν έχει τελειώσει.»

afterhistory.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου