Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Κρέμονται πολλές κλωστές...

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα, όχι μόνο για το περιεχόμενο και την ουσία των καταγγελιών, που διοχετεύτηκαν αιφνιδιαστικά αυτή την εβδομάδα, αλλά και για την επιλογή να τεθεί σ' αυτή τη χρονική συγκυρία (που σφραγίζονται από τα μέτρα και τις κινητοποιήσεις) πρόβλημα με τις υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες φέρονται εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Και φυσικά ακολουθήθηκε ο ανορθόδοξος τρόπος των ανεξέλεγκτων διαρροών.
Ψίθυροι υπήρχαν εδώ και δύο εβδομάδες. Διακινούνταν λίστες υπόπτων, όπου, κατά περίπτωση, προσθαφαιρούνταν ονόματα πολιτικών προσώπων. Η πρώτη δημόσια, όμως, τοποθέτηση υπήρξε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκου Τσούκαλη, ανέφερε ότι 32 βουλευτές ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και προσέθετε ότι "ο αριθμός των ελεγχομένων προσώπων δεν είναι
κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου". Η απάντηση Στουρνάρα, μάλιστα, δεν δόθηκε με τη συνήθη "βραδεία" κοινοβουλευτική οδό, αλλά εστάλη με κούριερ στον βουλευτή. Πράγματι, τις επόμενες μέρες η κοινή γνώμη βομβαρδίστηκε με λίστες, που "μεταβάλλονται προϊόντος του χρόνου".

Η ΔΗΜ.ΑΡ. προαναγγέλλει συνέχεια

Προχθές, ο Ν. Τσούκαλης, μετά την εκτίναξη του θέματος Μεϊμαράκη, επανήλθε, αναλύοντας τον σκοπό της πρωτοβουλίας του (Flash 9.60): "Η εδραία πεποίθησή μου είναι ότι εάν δεν κινηθούν παράλληλα με τα μέτρα και την εξυγίανση, την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και η διαδικασία για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος, για την αναγέννησή του ή ανασύνθεσή του, τότε η χώρα δεν έχει ελπίδα σωτηρίας. Με αυτή, λοιπόν, την έννοια είναι συνεπές με τις θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. αυτό το οποίο γίνεται και σας πληροφορώ ότι θα έχουμε και συνέχεια, γιατί ακόμα οι θύλακες εκείνοι οι οποίοι είναι σκοτεινοί και γκρίζοι εξακολουθούν να υπάρχουν".

Όχι, λοιπόν, εξ αντικειμένου, αλλά ως πολιτική επιλογή η "κάθαρση" επιλέγεται να ανακινηθεί τις μέρες που αποφασίζονται τα αντικοινωνικά μέτρα, με ομολογούμενο στόχο να αποκαθαρθεί η μνημονιακή κυβέρνηση και να δημιουργηθεί αποπροσανατολισμός. Η "κάθαρση" εξαγγέλλεται μάλιστα ως μοχλός ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή επιχειρείται η επανανομιμοποίηση της χρεωκοπημένης μνημονιακής συμμαχίας.

Αναμφισβήτητα η κοινωνία, που βογκάει από τα μέτρα της τροϊκανής συγκυβέρνησης, αξιώνει την τιμωρία των υπευθύνων για την κρίση και την παρακμή της χώρας. Ζητάει να μάθει γιατί σπρώχτηκε η χώρα στα δίχτυα του ΔΝΤ. Ζητάει να μάθει για τα πάρτι που κατάντησαν την "ισχυρή Ελλάδα" σκιάχτρο του εαυτού της και υποχείριο των δανειστών της. Αυτή η διαδικασία, όμως, δεν εξυπηρετείται με επιλεκτική δημοσιοποίηση υποθέσεων, που ακόμη διερευνώνται. Δεν κερδίζει η κοινωνία ακόμη και "αν δοθεί αίμα στον λαό". Δεν ενισχύονται η δημοκρατία και η διαφάνεια, όταν η ανάγκη να σπάσουν τα αποστήματα μετατρέπεται σε "κυνήγι μαγισσών". Κι ακόμη χειρότερα, όταν επιχειρείται να εμπεδωθεί το ακροδεξιό λαϊκιστικό στερεότυπο, σύμφωνα με το οποίο "όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι".

Βρόμικη επίθεση στην Αριστερά

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο, ούτε δευτερεύον στοιχείο της επίθεσης των διαφόρων κέντρων, το γεγονός ότι επιχειρείται σπίλωση στελεχών της Αριστεράς, με συκοφαντικούς ισχυρισμούς και αστήρικτες κατηγορίες. Πρωταγωνιστής σ' αυτή τη βρόμικη επίθεση, η νεοεκδοθείσα εβδομαδιαία εφημερίδα "Παραπολιτικά" (και μόνον ο τίτλος της παραπέμπει σε εκτέλεση συμβολαίων), που εκδίδει ο εφοπλιστής Μαρινάκης, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την ηγεσία της Ν.Δ. και προσφάτως "ανοίγεται" προς τη Χρυσή Αυγή.

Όλοι υποπτεύονται το ΣΔΟΕ

Από πού διοχετεύονται τα στοιχεία; Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το παιχνίδι γίνεται από το ΣΔΟΕ. Επικεφαλής του είναι έμπιστο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Την αντικατάστασή του, όμως, ζήτησε προχθές ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Κακλαμάνης. Η αρμοδιότητα για τον πολιτικό έλεγχο του ΣΔΟΕ αφαιρέθηκε από τον κ. Στουρνάρα και δόθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, όπως ο ίδιος το ανακοίνωσε την Πέμπτη στη Βουλή. Υποσχέθηκε ταχεία διερεύνηση των καταγγελιών και παραδέχτηκε ότι "οι πληροφορίες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και αποσταθεροποιούν το κοινοβουλευτικό σύστημα". Ο κ. Μαυραγάνης παρέμεινε στη γραμμή που έχει χαράξει το Μαξίμου μόλις ξέσπασε η υπόθεση Μεϊμαράκη, ότι όλες οι καταγγελίες αποστέλλονται στη Δικαιοσύνη.

Είναι μακρύς ο δρόμος που θα διανυθεί, αλλά είναι πιθανό να μη βρίσκονται στη σημερινή θέση τους όλοι οι παράγοντες... Ήδη ο Ευ. Μεϊμαράκης γλιστράει ολοένα και περισσότερο προς την παραίτηση. Θα δούμε αν θα πάρει κι άλλους μαζί του. Διότι όσοι βαυκαλίζονται πως ο πρωθυπουργός μπορεί να εξαπολύσει μια επιχείρηση "καθαρά χέρια", παραβλέπουν ότι όλοι τους κάθονται πάνω στο ίδιο κλαδί που πριονίζουν. Και υποτιμούν τη λαϊκή οργή για τη σκληρή λιτότητα, που, συνδυαζόμενη με το αίτημα για κάθαρση, μπορεί να προκαλέσει σεισμό.

Κατά σύμπτωση, αυτή την εβδομάδα η υπόθεση Τσοχατζόπουλου περνάει σε νέα φάση, καθώς η πρώην σύζυγός του και ο Γιάννης Σμπώκος θα απολογηθούν, με πιθανή την προφυλάκισή τους. Η αιφνίδια διοχέτευση καταγγελιών για γαλάζια διαφθορά δείχνει να λειτουργεί ως προσπάθεια συμψηφισμού...

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου