Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ισπανία: Στους κάδους απορριμμάτων αναζητούν τροφή οι «νεόπτωχοι»

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ για την ανέχεια στη χώρα από τους New York Times
 
Ενα ζευγάρι αναζητεί τροφή σε έναν κάδο απορριμάτων που ακόμη δεν διαθέτει λουκέτο, στην πόλη Χιρόνα
Μια νεαρή γυναίκα, λίγο πάνω από τα 30, ψάχνει τα πεταμένα κουτιά έξω από ένα σουπερμάρκετ της πόλης Βαγιέκας, έξω από τη Μαδρίτη. Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για υπάλληλο του καταστήματος, όμως κάνουν λάθος. Μόνο όταν ανοίγει τους κάδους απορριμμάτων και βγάζει από εκεί 7-8 μισοσάπιες πατάτες για να τις βάλει σε μια σακούλα που έχει μαζί της, τότε καταλαβαίνουν πως είναι μια από τους χιλιάδες «νεόπτωχους» Ισπανούς που πλέον ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή.
«Oταν δεν έχεις αρκετά χρήματα για να αγοράσεις κάτι, καταλήγεις να κάνεις αυτό που κάνω εγώ», λέει στη Σούζαν Ντέιλι, απεσταλμένη των New York Times, η νεαρή Ισπανίδα, που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Εργαζόμουν σε ταχυδρομείο, όμως μετά την απόλυση μου, βρέθηκα στον δρόμο χωρίς να έχω επίδομα ανεργίας», συμπληρώνει η 33χρονη γυναίκα, η οποία καταλήγει: «Τα μηνιαία έξοδά μου είναι γύρω στα 400 ευρώ. Ζω με κάτι φίλους μου σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που ευτυχώς έχει ακόμη νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τρώω ό,τι συλλέγω κάθε μέρα από τους παρακείμενους κάδους απορριμμάτων».
Παρόμοιες τακτικές επιβίωσης χρησιμοποιούν και πολλές χιλιάδες συμπατριωτών της που βυθίζονται στην ανέχεια -και πώς να ήταν διαφορετικά, άλλωστε, με την ανεργία ανάμεσα στους νέους να έχει σκαρφαλώσει στο τρομακτικό ποσοστό της τάξεως του 50%; Μάλιστα, η ισπανική πόλη Χιρόνα, προκειμένου να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, έδωσε πρόσφατα διαταγή και μπήκαν… λουκέτα στους κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται έξω από μεγάλα σουπερμάρκετ.
«Είναι ενάντια στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών να αναζητούν τροφή στα σκουπίδια», σημειώνει ο Εδουάρδο Μπερλόζο, τοπικός αξιωματούχος της Χιρόνα, ενθαρρύνοντας τα άτομα αυτά να εγγραφούν στα συσσίτια. Ωστόσο, η κίνηση αυτή του δήμου της πόλης ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην χώρα, με πολλούς να κατηγορούν το δήμαρχο πως η πόλη ενδιαφέρεται μόνο για τη δημόσια εικόνα της κι όχι για την υγεία των κατοίκων της.
Οπως αναφέρει η Caritas, η φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας, από 370.000 ανθρώπους που βοηθούσε στην Ισπανία το 2007, μέσα το 2011 ο αριθμός αυτός ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο! Από τους αυτούς, οι 400.000 είχαν ανάγκη από τρόφιμα, οι 60.000 από ρούχα, ενώ περισσότεροι από 50.000 έλαβαν βοήθεια για να βρουν σπίτι ή να καταφέρουν να διατηρήσουν την παραμονή τους σε κάποια στέγη.
«Στην Ισπανία αρχίζει να εδραιώνεται μια πιο φτωχή, λιγότερη ισότιμη και δίκαιη κοινωνία», επισημαίνει ανακοίνωση της Caritas, που επιπροσθέτως καταγράφει μια παροιμιώδη αδυναμία των ισπανικών αρχών να προσφέρουν πλέον επαρκή κοινωνική βοήθεια, συμβάλλοντας στην αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφορετικών περιφερειών της χώρας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου