Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ο «αρχιτέκτονας της δημιουργικής λογιστικής» αντιπρόεδρος στον ΟΤΕ

Φαρμακερή παρέμβαση του Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος καρφώνει μέσω τουίτερ τον διορισμό του κ. Νίκου Καραβίτη, κολλητού του κ. Στουρνάρα, στο Δ.Σ. του ΟΤΕ.

Ένα τουίτ του Ευάγγελου Αντώναρου καρφώνει τον Γιάννη Στουρνάρα μέσω του εκλεκτού του Νίκου Καραβίτη, του ανθρώπου που ανέλαβε γενικός γραμματέας στη Στατιστική Υπηρεσία την περίοδο 1997-2004, όταν η Στατιστική Υπηρεσία έχει κατηγορηθεί ότι έδινε λάθος στοιχεία στη Eurostat για το ύψος του ελλείμματος.
Ο Νίκος Καραβίτης εκπροσωπούσε τότε την κυβέρνηση Σημίτη (του αρχιερέα της διαπλοκής, όπως τον είχε αποκαλέσει ο Κώστας Καραμανλής). Διορίστηκε στην στατιστική υπηρεσία επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου (1996-Οκτ. 2001). Ο Νίκος Καραβίτης είναι στενά συνδεδεμένος με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τον επανέφερε στο υπουργείο Οικονομικών ως σύμβουλό του επί φορολογικών θεμάτων (θεωρείται εκ των συντακτών του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ως γνωστόν περιέχει και ορισμένα εκτρώματα).
Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από την εποχή που ήταν μαζί στο ΣΟΕ (Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών). Πρόεδρος του ΣΟΕ την περίοδο 1994-2000 ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας. Την ίδια περίοδο, κι ακόμα νωρίτερα, από το 1989 έως το 1997, ο Νίκος Καραβίτης δούλευε στο ΣΟΕ, στη Μονάδα Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης.
Τον Ιανουάριο του 1997 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (νυν Ελληνική Στατιστική Αρχή), όπου παρέμεινε μέχρι το Μάρτιο του 2004. Το 2010, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν γενικός διευθυντής στον ΙΟΒΕ προσέλαβε τον κ. Καραβίτη ως επιστημονικό συνεργάτη.
Ο Ευάγγελος Αντώναρος αναρωτήθηκε στο τουίτερ: «Αλήθεια, ποιος πρότεινε την εκλογή του Ν. Καραβίτη (συν-αρχιτέκτονα της δημιουργικής λογιστικής) στο Δ.Σ. του ΟΤΕ την 11 Οκτωβρίου; Με τι αποδοχές;
Και έστειλε και δεύτερο τουίτ, ρωτώντας: «Ο Καραβίτης είναι διορισμένος σε άλλες θέσεις εκτός από τον ΙΟΒΕ, όπου τον τοποθέτησε (αν δεν κάνω λάθος) ο Στουρνάρας τον Μάρτιο του 2010;».

Evangelos Antonaros @EvangAntonaros

Αλήθεια ποιος πρότεινε την εκλογή του Ν. Καραβιτη (συν-αρχιτέκτονα της δημιουργικής λογιστικής) στο ΔΣ του ΟΤΕ την 11 Οκτ.; Με τι αποδοχές;
4:57 PM - 31 Oct 2013

Evangelos Antonaros @EvangAntonaros
Κάτι ακόμη:ο Καραβίτης ειναι διορισμένος σ άλλες θέσεις εκτός από τ ΙΟΒΕ όπου τον τοποθέτησε (αν δεν κάνω λάθος) Στουρνάρας τον Μάρτιο 2010;
Για να τον βοηθήσουμε -δεν είναι δα και κρατικό μυστικό-, ο διορισμός του κ. Καραβίτη εγκρίθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ (ο ΟΤΕ, εκτός από τον βασικό μέτοχο, την Deutsche Telekom που κατέχει το 40% των μετοχών, έχει ακόμα μέτοχο το ελληνικό δημόσιο με 10%). Σε ό,τι αφορά το εάν έχει κι άλλες θέσεις, από το βιογραφικό του προκύπτει ότι είναι αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, ότι είναι επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, και αντιπρόεδρος του ΟΤΕ. Ήταν και σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα, θέση την οποία δεν γνωρίζουμε εάν κατέχει ακόμα.

Στατιστική Υπηρεσία
Ο κ. Νίκος Καραβίτης είναι πράγματι ο άνθρωπος που επί των ημερών του η Στατιστική Υπηρεσία έκανε δημιουργική λογιστική, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.
Ο Γ. Αλογοσκούφης είχε κατηγορήσει ευθέως την τότε κυβέρνηση ότι δεν απεικόνιζε τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα στα επίσημα στοιχεία και είχε χαρακτηρίσει αρχιτέκτονες της δημιουργικής λογιστικής τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Καραβίτη, οι οποίοι σήμερα κατέχουν κυβερνητικές και άλλες θέσεις.
Ας θυμηθούμε μία από τις ομιλίες του Γ. Αλογοσκούφη στη Βουλή, την Κυριακή 12 Ιουνίου 2005:
«Καταθέτω αντίγραφο από το άρθρο του κ. Σημίτη στους Financial Times, με το οποίο επιχείρησε να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες για τα όσα αποκάλυψε η απογραφή και καταθέτω αντίγραφο από την απάντηση που δημοσίευσε στην ίδια εφημερίδα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Με την απάντησή της η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία κατέρριψε ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματα του κ. Σημίτη.
Καταθέτω επίσης το υπόμνημα που κυκλοφόρησαν οι συνεργάτες του – ο κ.Στουρνάρας, ο κ. Ράπανος και ο κ. Καραβίτης, οι αρχιτέκτονες της δημιουργικής λογιστικής. Και καταθέτω τις αποστομωτικές απαντήσεις που τους έδωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Παρ' όλα αυτά, οι κύριοι Παπαντωνίου και Χριστοδουλάκης έστειλαν επιστολή σε όλους τους Υπουργούς Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βεβαίως απαξίωσαν να απαντήσουν. Υπάρχουν βλέπετε και κάποια όρια. Χρειάζεται θράσος για να επιμένετε στους ισχυρισμούς σας μετά από αυτές τις καταλυτικές απαντήσεις. Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό. Κοροϊδέψατε τους Ευρωπαίους εταίρους μας και νομίζατε ότι θα μπορούσατε να το κάνετε για πάντα.
Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν απεικονίζονταν στα επίσημα στοιχεία. Αποκαταστήσαμε τη δημοσιονομική διαφάνεια σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Δώσαμε τέλος σε αυτήν την παραπλανητική εικόνα. Τέλος στη δημιουργική λογιστική….».

Όποιος θέλει να ξαναθυμηθεί την ομιλία, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου