Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Συλλήψεις αντιφασιστών 
με υποδείξεις ακροδεξιών. Του Δημήτρη Αγγελίδη

«Από τον Εβρο ώς τα Πατήσια και την Κυψέλη και από τα αστυνομικά τμήματα ώς την Αμυγδαλέζα και τη Μανωλάδα σύνορα εθνικά, σύνορα εμφανή ή αόρατα στο χάρτη, που εκτείνονται μέχρι το κέντρο των πόλεων. Σύνορα που αποτυπώνουν τη γεωγραφία ενός καθημερινού πολέμου ενάντια στους μετανάστες και τις μετανάστριες». 
Το κάλεσμα για τη διαδήλωση «ενάντια στα κρατικά πογκρόμ του Ξένιου Δία», στην οποία καλούν αντιφασιστικές συλλογικότητες του κέντρου της Αθήνας (για τις 11 Ιανουαρίου το μεσημέρι στην πλατεία Βικτωρίας), δεν άρεσε σε ορισμένους που βρίσκονταν το Σάββατο μεσημέρι στον σταθμό Αγίου Νικολάου, όπου μοίραζε φυλλάδια και κολλούσε αφίσες ομάδα αντιφασιστών.
Οσοι διαφωνούσαν, οι οποίοι εκ των υστέρων διαπιστώθηκε πως ήταν ακροδεξιοί γνωστοί για τη δράση τους στην περιοχή, έκριναν καλό να προκαλέσουν με ειρωνικά σχόλια και επιθετικές κινήσεις την ομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί επεισόδιο. 
Αστυνομικές πηγές, σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή, κάνουν λόγο για επίθεση ομάδας 30 ατόμων σε ημεδαπό, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. 
Οι αντιφασίστες συνέχισαν την πορεία τους. Φτάνοντας στον σταθμό της πλατείας Βικτωρίας, βρέθηκαν μπροστά σε αστυνομικούς που τους καταδίωξαν και συνέλαβαν δώδεκα. Σύμφωνα με δικηγόρους από το χώρο των πολιτικών δικαιωμάτων, οι συλλήψεις έγιναν βάσει ενδυματολογικών κριτηρίων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με την αντιφασιστική δράση, απλώς έτυχε να δουλεύουν στην περιοχή.

Οι δικηγόροι αποδίδουν την άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας στην πολιτική ταυτότητα των συλληφθέντων αλλά και στην πιθανή σχέση ενός από τους πρωταγωνιστές του επεισοδίου με τους μηχανισμούς της αστυνομίας. Μιλούν ακόμη για οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών που σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία εκφοβίζουν όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και κατοίκους που επιχειρούν αντιφασιστικές δράσεις. 
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου έμειναν εντελώς νηστικοί και χωρίς νερό μέχρι αργά χθες το απόγευμα. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη από κοινού για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βαθμό πλημμελήματος και σε ορισμένους για αντίσταση κατά της αρχής. Σήμερα το πρωί οδηγούνται στον ανακριτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου