Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

O φτερωτός Πήγασος: παίρνει δάνεια, χωρίς να πληρώνει τα παλιά


Την ώρα που ο καθαρός δανεισμός του ομίλου Πήγασος Εκδοτική εκτοξέυεται στα 178 εκατ. ευρώ και τα έσοδά του σημειώνουν νέα πτώση 17%, ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει το ενδεχόμενο ο όμιλος να μην μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του, καθώς τα μέτρα που λαμβάνει παραμένουν ανεπαρκή.

Στα 178 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκε ο καθαρός δανεισμός του ομίλου Πήγασος Εκδοτική (οικογένεια Γεωργίου Μπόμπολα) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013 από 160 εκατ. ευρώ στις αρχές του ίδιου έτους. Δηλαδή, αυξήθηκε σε εννέα μήνες 18 εκατ. ευρώ όταν την ίδια περίοδο τα έσοδα της εταιρείας υποχώρησαν στα 57 εκατ. ευρώ (υπέστησαν νέα πτώση 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα). Ομως ο όμιλος συνεχίζει να «καίει» το χρήμα που του δίνουν αφηδώς οι τράπεζες, εμφανίζοντας ζημιές 21,3 εκατ. ευρώ ή περίπου το 1/3 του τζίρου του.
Το ενδεχόμενο ο όμιλος να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε κεφάλαιο κίνησης σημειώνει και ο ορκωτός ελεγκτής που ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις της περιόδο Ιαν-Σεπτ. 2013.
Ο ορκωτός αναφέρει κάτι πιο σημαντικό: ότι και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ανεπαρκή. Και καταλήγει εκφράζοντας σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Αρνητικά Ίδια Κεφάλαια €51 εκατ. σε πείσμα της νομοθεσίας

Ενα ακόμα αρνητικό στοιχείο είναι ότι ο όμιλος έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 51 εκατ. ευρώ. Το φαινόμενο αυτό δεν αφορά την εταιρεία, αλλά άλλες επί μέρους εταιρείες του ομίλου. Και δεν είναι πρόσφατο. Συνεχίζεται επί μακρόν κόντρα στην πρόβλεψη του νομοθέτη, ο οποίος προστατεύει την αγορά από εταιρείες με αρνητικά ίδια κεφάλαια συστήνοντας στις διοικήσεις τους να βρούν τρόπους να ενισχύσουν τα ίδια τους κεφάλαια. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα και οι εταιρείες αποφεύγουν να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια που τους υποχρεώνει ο νόμος, χρησιμοποιώντας το τέχνασμα της σύγκλησης αλλεπάλληλων γενικών συνελεύσεων, οι οποίες συμπτωματικώς αναβάλλουν τη λήψη της απόφασης ενώ όταν λάβουν απόφαση καθυστερούν να την ολοκληρώσουν.
Στις οικονομικές καταστάσεις η Πήγασος ενημερώνει ότι έχουν παρθεί αποφάσεις γενικών συνελεύσεων για αυξήσεις κεφαλαίου α) της Εκδόσεις Εθνος Α.Ε. στις 27.2.2013 και 25.7.2013, β) της Pegasus Magazines Publications A.E.E. στις 7.1.2013, την 1.4.2013 και 2.9.2013 και γ) έχει ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.
Αν είχαν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου που όφειλαν να κάνουν οι επί μέρους εταιρείες του ομίλου, τότε τα ίδια κεφάλαια δεν θα ήταν αρνητικά στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013.

Θα μας δώσουν κι άλλα δάνεια οι τράπεζες...

Η διοίκηση βέβαια ισχυρίζεται – όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις – ότι η ανεπάρκεια είναι πρόσκαιρη ενόψει ανάκαμψης της οικονομίας. Περιμένει δηλαδή να ανακάμψει η οικονομία για να βρει λεφτά.
Αν δεν ανακάμψει έχει τις εξής δυνατότητες όπως ισχυρίζεται:
Α) αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας και πρόσθετης χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Δηλώνει μάλιστα ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.
Β) συνέχιση της προσπάθειας του λειτουργικού κόστους: μέσω μείωσης προσφορών των εντύπων, μείωση διαφημιστικής προβολής και μείωση μισθοδοσίας.
Γ) αναθεώρηση πιστοδοτικής και πιστοληπτικής πολιτικής με βελτίωση των όρων συνεργασίας με προμηθευτές και πελάτες ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της εταιρείας και του ομίλου γενικότερα.

... αλλά η εταιρεία δεν επέστρεψε δάνεια 36 εκατ. δάνεια που έληξαν

Εληξε δάνειο 20.000.000€ το οποίο δεν αποπληρώθηκε στην Εθνική Τράπεζα και ανανεώθηκε μέχρι 31.12.2013.
Στις 19 Νοεμβρίου 2013 έληξε ομολογιακό δάνειο 10.000.000 € το οποίο δεν αποπληρώθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς και ανανεώθηκε μέχρι τις 31.1.2014, δηλαδή για λίγες ημέρες!
Στις 29 Νοεμβρίου 2013 έληξε ομολογιακό δάνειο 6.487.810€ το οποίο δεν αποπληρώθηκε στην Alpha Bank και ανανεώθηκε μέχρι 31.1.2014, δηλαδή για δύο μόνο μήνες!

Σημείωση: Αν υπάρχει κάποιος άλλος επιχειρηματικός όμιλος με αυτά τα χαρακτηριστικά παρακαλώ ενημερώστε μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου