Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Τα συμφέροντα που παραμένουν αλώβητα...

Θα θερμαίνουν τις πισίνες με φτηνό πετρέλαιο, είπε ο υπουργός Οικονομικών στην απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει το πώς η εξίσωση των τιμών αντί να γίνει προς τα κάτω έγινε προς τα πάνω, κατεδαφίζοντας την κοινωνική ανάγκη της θέρμανσης τον χειμώνα με παράλληλη βλάβη στην υγεία των κατοίκων.
της Άντας Ψαρρά
Ενα από τα πάγια αιτήματα ήταν και η εξίσωση των τιμών (θέρμανσης και κίνησης) που μαζί με τα αναγκαία υπόλοιπα μέτρα θα οδηγούσε στην πάταξη του λαθρεμπορίου. Το μέτρο φυσικά μόνο του και με τον τρόπο που εφαρμόστηκε γύρισε μπούμερανγκ αποκλειστικά και μόνο για τους πολίτες.
Το λαθρεμπόριο βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά και ειδικά αφού οι φίλοι μας οι εφοπλιστές το παίρνουν αφορολόγητο, ενώ οι διακινητές και τα διυλιστήρια έχουν τις δικές τους «εξελιγμένες» μεθόδους. Ο προτεινόμενος συνδυασμός μέτρων ποτέ δεν έφτασε να υιοθετηθεί για προφανείς λόγους πολιτικού κόστους, ενώ τα βάρη της «πάταξης» του λαθρεμπορίου, που αποτέλεσε και αποτελεί πηγή θησαυρισμού πέντε ή έξι οικογενειακών «πολυεθνικών», έπεσαν στους ώμους των ταλαίπωρων.
Την ίδια στιγμή τα λευκά βυτιοφόρα, χωρίς διακριτικά, κυκλοφορούν σχεδόν ανενόχλητα στους δρόμους μέσα κι έξω από τα σύνορα μεταφέροντας από αφορολόγητο -που θεωρητικά προορίζεται για τα καράβια των εφοπλιστών- μέχρι το φτηνότερο πετρέλαιο των βαλκανικών χωρών, ενώ στον Αργοσαρωνικό και όχι μόνο αράζουν επίσης ανενόχλητα τα τάνκερ με το λαθραίο καύσιμο.
Ο υπουργός παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής τις εισπράξεις να μειώνονται, τον κόσμο να κρυώνει και την επικίνδυνη αιθαλομίχλη να σκεπάζει την Ελλάδα. Κι όμως, πέντε ή έξι οικογένειες και τα εφοπλιστικά τους παρακλάδια θησαυρίζουν όπως θησαυρίζουν και όσοι εμπλέκονται στο υπερκοστολογημένο φυσικό αέριο. Στοιχεία διαθέσιμα δεν υπάρχουν -πώς θα μπορούσαν άλλωστε- για το πόσο αυξήθηκε, για παράδειγμα, η κατανάλωση στην ποσότητα του αφορολόγητου πετρελαίου μόλις έγινε η εξίσωση, ούτε και για το πόσα είναι τα μη δηλωμένα αμύθητα κέρδη εις βάρος των πολιτών και του Δημοσίου. Η μεταπώληση αφορολόγητου στις τρέχουσες τιμές, η διακίνηση λαθραίου και η σχεδόν ανεξέλεγκτη παραγωγή τύπων πετρελαίου αποτελούν κόκκινη ζώνη για οικονομικούς ελέγχους.
Αυτό που φυσικά παραμένει αλώβητο είναι η κερδοφορία των πάσης σημαίας αφορολόγητων Ελλήνων εφοπλιστών, με τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ (για προπαγάνδα) και τις ΠΑΕ (για στρατό οπαδών), η δηλητηρίαση κυρίως των παιδιών από την αιθαλομίχλη και το πεντάλεπτο της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη με τις φροντίδες της για τα παιδιά με καρκίνο.

Πηγή: ΕφΣυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου