Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Η Τρόικα κόβει το ρεύμα στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει συμφωνία με την Τρόικα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η ελληνική προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο χωρίς "βάρη", όπως άλλωστε επιθυμούν και οι εταίροι. Αλλά η μετάβαση στην "κανονικότητα" στην οποία αναφέρθηκε χθες εμφατικά από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος αποδεικνύεται δυσκολότερη από όσο την είχαν φανταστεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη. Το γεγονός μάλιστα ότι η ανακοίνωση της αναβολής της επιστροφής των Τροϊκανών έγινε λίγο πριν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό δείχνει, άλλωστε, το λιγότερο αδιαφορία για τις εντυπώσεις που θα δημιουργούσε η δημοσιοποίηση της είδησης.
 Της Αγγελικής Σπανού
To μήνυμα της αναβολής είναι μονοσήμαντο: Οι δανειστές θεωρούν ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, παρόλο που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μένει μόνο η εκκρεμότητα σχετικά με την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, που δεν είναι καθόλου αμελητέα, αφού αφορά εκατοντάδες απολύσεις.
Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2014 δεν άφησε αμυχές στην κυβέρνηση, αλλά ούτε προέκυψαν και κέρδη, εκτός αν θεωρηθεί ως βήμα επιστροφής στη ΝΔ το "παρών" του ανεξάρτητου Γ. Κασαπίδη. Ομως, σημαίνει οπωσδήποτε κάτι η απροθυμία βουλευτών της συμπολίτευσης να πάρουν το λόγο και να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική, τα άδεια έδρανα επειδή οι περισσότεροι έτρεχαν στην εκλογική τους περιφέρεια και η αποστασιοποίηση ακόμη και κορυφαίων υπουργών, με αποτέλεσμα να γίνει επιστράτευση την τελευταία μέρα.
Και η συνέχεια προβλέπεται δυσκολότερη: Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να γίνουν οι ψηφοφορίες για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς που μπορεί να προωθηθούν και ως "πακέτο". Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η διαδικασία είναι αποκαλυπτικό της αγωνίας για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την τελική στάση των βουλευτών που έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις. Υπάρχει και η ρύθμιση για τους οδικούς άξονες που θα φέρει αύξηση των διοδίων και έχει επικριθεί από πολλές πλευρές ως παράλογα ευνοϊκή για τους εργολάβους και η οποία επίσης αναμένεται να προκαλέσει κάποια ταραχή στις τάξεις της συμπολίτευσης. Πολλά θα κριθούν με βάση την ατμόσφαιρα και όχι το ακριβές περιεχόμενο των νομοσχεδίων, αφού πια είναι πολύ μπερδεμένο τι σημαίνει προστασία της πρώτης κατοικίας, ποιος και πώς ορίζεται ως φτωχός, αν τα αγροτεμάχια που γλιτώνουν το φόρο είναι και αυτά που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι "φεουδάρχες" που τα μισθώνουν και θησαυρίζουν.
Η απομάκρυνση της Τρόικας από το κάδρο και οι μονομερείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (π.χ προϋπολογισμός χωρίς έγκριση) δημιουργούν έτσι κι αλλιώς μια κατάσταση προσωρινότητας. Δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά αυτό το σενάριο, αφού κάποια στιγμή θα γίνει επιτακτική η ανάγκη για εκταμίευση της δόσης των 1,1 δισ ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι και της επόμενης των 4,5 δισ ευρώ. Αλλωστε, η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους τον Απρίλιο βάζει έτσι κι αλλιώς μια καταληκτική ημερομηνία στις "χωριστές διαδρομές" Τρόικας και κυβέρνησης. Χωρίς συμφωνία, δύσκολα θα προχωρήσει απρόσκοπτα η αναδιάρθρωση.
Στο μεταξύ, περιφερειάρχες και δήμαρχοι αναλαμβάνουν τη δύσκολη αποστολή να φτιάξουν το "χάρτη της εξαθλίωσης" στις περιοχές τους για να επανασυδεθεί το ρεύμα και να αποφευχθούν άλλοι θάνατοι. Και ποιος ξέρει τι θα γίνει με τους μετανάστες χωρίς χαρτιά ή με γραφειοκρατικές εκκρεμότητες που αποφεύγουν κάθε επαφή με το κράτος για να μην απελαθούν. Η με όσους ντρέπονται να πάνε στα συσίτια ή να ζητήσουν βοήθεια από τις δομές κοινωνικής υποστήριξης των δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου