Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εισπράκτορας του Πασά

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Αν ένα πρωί χτυπήσει κάποιος την πόρτα σας, δεν θα είναι ο γαλατάς, θα είναι ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Ναι ο γνωστός Χρήστος Πρωτόπαπας, ο πρώην συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Νομίσατε ότι γλιτώσατε, νομίσατε ότι μετά την καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ και την υπερκαταβαράθρωση του ίδιου στη Β' της Αθήνας, ο Πρωτόπαπας θα καθόταν στο σπίτι του να αναπολεί τις παλιές καλές στιγμές, τότε που τα μαχαιροπίρουνα σπινθήριζαν σαν την κορυφή του Βεζούβιου λίγο πριν από την έκρηξη . Λαθέψατε, πουλάκια μου, ο Χρήστος ο Πρωτόπαπας ζει και βασιλεύει και όπως μάθαμε χθες, διορίσθηκε επικεφαλής στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, του οργανισμού που είναι αρμόδιος να εισπράττει απ' όσους χρωστούν στα ταμεία.
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας δεν είναι όποιος κι όποιος, είναι ένα από τα σύμβολα, από τα ισχυρότερα σύμβολα, της πασοκικής φαυλότητας, της πασοκικής σκληρότητας, του πασοκικού κυνισμού. Είναι δηλαδή ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, ο άνθρωπος με τα απαραίτητα προσόντα: Φαυλότητα, σκληρότητα, κυνισμός, όταν τα έχεις αυτά, τύφλα να έχουν τα πτυχία του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ. Χρήστος Πρωτόπαπας, ο ιδανικός για τη θέση του εισπράκτορα του Πασά, φανταστείτε τον με ένα σαρίκι και θα αντιληφθείτε περί τίνος πρόκειται.
Ξέρετε τι θα κάνει ο κυρ Χρήστος; Θα πηγαίνει και θα ζητάει τα χρωστούμενα από τους μικροεπιχειρηματίες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, από τους ελεύθερους επαγγελματίες που βλέπουν τον πελάτη με το κιάλι και από τους μισθωτούς που εργάζονται υποχρεωτικά με μπλοκάκι, που παίρνουν 500 ευρώ το μήνα και αναγκάζονται να πληρώνουν τα 250 στον ΟΑΕΕ. Δεν τους έφταναν τους ανθρώπους τα βάσανά τους, δεν φτάνει που οι μισοί από αυτούς είναι ανασφάλιστοι, χωρίς ένσημα και περίθαλψη, θα έχουν από πάνω τους και το γιαταγάνι του Πρωτόπαπα. Φανταστείτε τον Πρωτόπαπα πάνω από το κεφάλι σας με ένα γιαταγάνι και θα αντιληφθείτε περί τίνος πρόκειται.
Ο Πρωτόπαπας θα χτυπάει την πόρτα και θα απειλεί με πρόστιμα, με κατασχέσεις, ακόμη και με φυλακίσεις. Ο Πρωτόπαπας που ψήφιζε και υπερασπιζόταν με πάθος τους νόμους που έφεραν εκατομμύρια επαγγελματίες και μισθωτούς σε απόλυτη αδυναμία να πληρώσουν τις εισφορές τους, τώρα έρχεται, αυτός ο ίδιος, να τους αποτελειώσει. Τους έστειλε το καθεστώς τους ανθρώπους στη εντατική και τώρα στέλνει τον Πρωτόπαπα να τους τραβήξει το σωληνάκι. Τόσα και τόσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αυτό όμως, η επιστροφή του Πρωτόπαπα ως τιμωρού των δυστυχισμένων, μου φαίνεται το πιο ανήθικο απ' όλα.
Ο Πασάς έστελνε τους εισπράκτορες στους υπηκόους και όταν εκείνοι δεν είχαν τίποτα να τους δώσουν, οι υπάλληλοι απέκοπταν τους αναπαραγωγικούς αδένες των οφειλετών, τους έβαζαν σε ένα σακούλι και τους παρέδιδαν στο αφεντικό τους. Από εκεί προέκυψε και η ιστορική φράση «θα πάρετε τα αρχ… μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου