Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Ναι, αγαπητέ κύριε Πρετεντέρη, αγαπητέ κύριε Μπάμπη, αγαπητέ κύριε Ευαγγελάτε, αγαπητή κυρία Τρέμη, να καταδικάσουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, αλλά υπό δύο αυστηρές προϋποθέσεις: Να την καταδικάσουμε όλοι μαζί και να την καταδικάσουμε όντως απ' όπου κι αν προέρχεται, χωρίς εξαιρέσεις.
Να καταδικάσουμε όλοι μαζί την βία των εμφραγμάτων, που όπως ανακοίνωσε προχθές η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) σκοτώνουν πλέον όσους σκοτώνουν όλοι οι καρκίνοι μαζί. Τη βία των εμφραγμάτων, που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί, σύμφωνα πάντοτε με την ΕΚΕ, κατά 30%. Ε και τι έγινε, θα πει ο δόκτωρ Ψαριανός, που προχθές χαριεντίσθηκε για χιλιοστή φορά με τον Βορίδη, στην εκπομπή του Πρετεντέρη. Αυξήθηκε η ερωτική διάθεση των Ελλήνων, αυξήθηκαν και τα
εμφράγματα. Δεν είναι μόνο ο Γρηγόρης, είναι και ο Λευτέρης Πανταζής που είχε προειδοποιήσει εγκαίρως: «Καρδιοπάθειες απ' τις πολλές συμπάθειες/ και εμφράγματα απ' τα πολλά σου φράγματα».
‘Έλα μου όμως που εκτός από τον δόκτορα Ψαριανό και τον δόκτορα Λεπά, υπάρχει και ο γιατρός Στέφανος Φούσας, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «για την έξαρση των καρδιοπαθειών ευθύνεται το άγχος, ενώ οι πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν πως η φτώχεια και η αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών προκαλούν έξαρση διαβήτη και υπέρτασης και απογειώνουν την καρδιαγγειακή θνησιμότητα». Μα καλά κύριε καθηγητά, μιλήσατε για άγχος, μιλήσατε για φτώχεια, μιλήσατε για έλλειψη ασφάλισης και περίθαλψης, τον έρωτα γιατί τον ξεχάσατε; Μήπως θέλετε το κακό της πατρίδος;
Να καταδικάσουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται. Να καταδικάσουμε τη βία των επεισοδίων μείζονος κατάθλιψης, που σύμφωνα με τη μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Παν/μιου Αθηνών, τα δύο τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατά 50%. Ξέρετε τι είναι, εκλεκτοί συνάδελφοι, η μείζων κατάθλιψη; Είναι να μην μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι, να μην μπορείς να φας, να μην μπορείς να γελάσεις, είναι να έχεις ισχυρές τάσεις αυτοκτονίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι το 2008 τα επεισόδια μείζονος κατάθλιψης παρέμεναν σχεδόν σταθερά. Η αυξητική τάση άρχισε από το 2008, για να κορυφωθεί το 2012 και το 2013. Τι συνέβη αυτά τα χρόνια; Συνέβη το Μνημόνιο και οι παραφυάδες αυτού. Σύμφωνα με την μελέτη του ΕΠΙΨΥ, τα δύο τελευταία χρόνια το 35% του πληθυσμού έχει αναγκαστεί να περιορίσει δραστικά τα έξοδά του ακόμη και για τα αναγκαία και το 28,5% έχει ξοδέψει μέρος ή το σύνολο των αποταμιεύσεων του. Στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 200% αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους και τη δόση του αυτοκινήτου τους, κατά 160% αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους, κατά 120% αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των φροντιστηρίων των παιδιών τους.
Να συμφωνήσουμε λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισες, Γιάννη μου, Όλγα μου, Μπάμπη μου, Νίκο μου, ότι η πολιτική που στηρίζετε με νύχια και με δόντια από τα δελτία σας σκοτώνει ανθρώπους, να συμφωνήσουμε ότι είναι βία και μετά να την καταδικάσουμε όλοι μαζί απ' όπου κι αν προέρχεται. Να καταδικάσουμε και εκείνους από τους οποίους προέρχεται.