Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο ο Στουρνάρας

Ούτε 24ωρο δεν πέρασε από τη λήξη του Eurogroup και τη βαρύγδουπη ανακοίνωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι «τέλος στα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα». Οριζόντια, κάθετα, πλάγια ή παράλληλα, όπως και να τα ονομάσει κανείς, τα μέτρα παραμένουν μέτρα. Αυτό φαίνεται να το ξέρει και το Eurogroup αλλά και η τρόικα, καθώς ήδη ετοιμάζεται πακέτο νέων μέτρων μέσα στο 2014, επειδή η τρόικα «φοβάται» αποκλίσεις στον προϋπολογισμό. Έτσι, το νέο πακέτο θα αποσκοπεί στην αποταμίευση περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε συστάσεις για νέα μέτρα από το
στέλεχος της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν αλλά και από διάφορα μέλη του Eurogroup.
Το κύμα μέτρων του 2015-2016 είναι λίγο-πολύ γνωστό, καθώς η τρόικα θα επιδιώξει να καλύψει ένα κενό που υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Αυτό, όμως, που θα κάνει τις κυβερνητικές καρέκλες να τρίξουν, είναι η πιθανότητα νέων μέτρων μέσα στο 2014.
Φαίνεται πως οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα είχαν περισσότερο καθησυχαστικό χαρακτήρα. Από την άλλη, όπως ο ίδιος είπε, θα περιμένει την τρόικα στο τέλος του μήνα για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, στη διάρκεια των οποίων θα τεθούν επί τάπητος:
Το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2017.
Ανάλογα με τις διαπιστώσεις του ελέγχου, θα αποφασιστούν και τα μέτρα. Με άλλα λόγια, ο κ. Στουρνάρας παίζει με τη φωτιά, καθώς παρά τις δηλώσεις του, όλα τα μέτωπα είναι ακόμα ανοιχτά.
Ιδιαίτερα εάν τα μέτρα αγγίξουν τις συντάξεις, που είναι πολύ πιθανό δεδομένου ότι διευρύνονται τα ελλείμματα των ταμείων, τότε η κυβέρνηση θα είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.

 http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου