Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Από τους «αγανακτισμένους» στους «απλούς» πολίτες

Του Πέτρου Κατσάκου
Το καθεστώς της τηλεοπτικής μετα-δημοκρατίας που κάποτε έδωσε θεσμικό ρόλο συνομιλητή με την κοινωνία στους «αγανακτισμένους πολίτες», σήμερα επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ξεχασμένο «είδος» εκφραστών της κοινής γνώμης, αυτό του «απλού πολίτη». Πολίτες που αναλαμβάνουν να «ανακρίνουν» δημοσίως πολιτικά πρόσωπα μεταφέροντας στην συζήτηση τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τα προβλήματα και τα παράπονα του απλού κόσμου. Είναι αρκετοί αυτοί που θυμούνται στα πρώτα βήματα της ιδιωτικής τηλεόρασης τους «απλούς πολίτες» στο στούντιο του
ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη να «στριμώχνουν» με τις παρεμβάσεις τους τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Χρειάστηκε βέβαια λίγες δεκαετίες για να αναγνωρίσουμε στα πρόσωπα των «απλών πολιτών» της εποχής εκείνης τους χρυσαυγίτες Νίκο Μιχαλολιάκο και Χρήστο Παππά. Κρυμένοι πίσω από την ιδιότητα του «απλού πολίτη» εντολοδόχοι κομπάρσοι παρεισφρύουν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες κατ' εντολή και καθ' υπόδειξη κομματικών στελεχών.
Η παρέμβαση του «απλού πολίτη» Νίκου Σοφιανού κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου είναι χαρακτηριστική. Ένας «απλός πολίτης» που στις εκλογές του 2012 ήθελε να είναι υποψήφιος της ΝΔ στη Α' Αθήνας. Ένας «απλός πολίτης» που κάποτε υποστήριζε δημοσίως πως η Κανέλλη «τα χρειαζόταν τα χαστούκια της από τον Κασιδιάρη». Ένας «απλός πολίτης» που συχνά γευματίζει με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας. Ένας «απλός πολίτης» με επιχειρηματικές δραστηριότητες σε εταιρείες εκατοντάδων απολυμένων που παρά τα επίμονα ερωτήματα του οικοδεσπότη της εκπομπής αρνιόταν την οποιαδήποτε σχέση με το κόμμα της ΝΔ, ήταν αυτός που έθεσε το καίριο ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα για τους «λαθρομετανάστες που πλήττουν τον κλάδο του». Ένας «απλός πολίτης» άξιος συνεχιστής της τηλεοπτικής μας παράδοσης που δημιούργησαν ο Μιχαλολιάκος, ο Παππάς και η Σκορδέλη.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου