Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

«Διαθεσιμότητα» ή αλλιώς «πως να διαλύσεις τα πανεπιστήμια»

«Η τυφλή, αυθαίρετη, ατεκμηρίωτη και χωρίς μελέτη αξιολόγησης των δομών κατάργηση θέσεων προσωπικού θα διαλύσει τα οκτώ πανεπιστήμια* και μαζί με αυτά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην Ελλάδα» ανέφεραν εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων σε ενημερωτική εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο.
Οι εκπρόσωποι επανέλαβαν πως με την κατάργηση των 1.349 θέσεων διοικητικού προσωπικού τα οκτώ πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους, καθώς και στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες, αφού θα έχουν βιβλιοθήκες αλλά όχι βιβλιοθηκονόμους, γραμματείες αλλά όχι γραμματείς, εργαστήρια και κλινικές αλλά όχι υποστηρικτικό προσωπικό.
Επιπλέον σημείωσε πως η ένταξη των ελληνικών πανεπιστήμιων στην πολιτική της διαθεσιμότητας δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, «αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που αποσκοπεί στη διάλυση των δημόσιων δομών στην ανώτατη εκπαίδευση και στην αντικατάστασή τους από ιδιωτικές». Οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων ζήτησαν η πολιτική της διαθεσιμότητας να στηριχθεί σε αξιολόγηση των διοικητικών δομών των πανεπιστημίων.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, αλλά και τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητά την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας «για εύλογο χρόνο» ώστε «να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε συνθήκες ηρεμίας και να αποκατασταθεί σε όλο της το εύρος η ακαδημαϊκή του λειτουργία».
Χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τους Μεϊμαράκη, Αρβανιτόπουλο και Μητσοτάκη, ο Θ. Πελεγρίνης απευθύνει «έκκληση για την άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας για εύλογο χρόνο, ώστε σε συνθήκες καταλλαγής, αξιοκρατίας και ηρεμίας να λειτουργήσει το πανεπιστήμιό μας, δεδομένου μάλιστα ότι επίκειται ο 40ος εορτασμός της 17ης Νοέμβρη».
Ο Θ. Πελεγρίνης απέστειλε επιστολή και προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια με την οποία αναφέρεται στο θέμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, δεδομένου ότι, όπως σημειώνει, τίθεται σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό φύλαξης. «Το γεγονός αυτό εγκυμονεί εξαιρετικούς κινδύνους για την λειτουργία του πανεπιστημίου μας και των πανεπιστημιακών κτηρίων. Είναι χαρακτηριστική η ανάγκη περιφρούρησης, ενδεικτικά, του κτηρίου της Νομικής Σχολής, του κεντρικού κτηρίου του πανεπιστημίου, της πανεπιστημιούπολης κτλ., αφού στο παρελθόν οι χώροι αυτοί έχουν υποστεί επιθέσεις, βανδαλισμούς και έχουν διαπραχθεί σοβαρές αξιόποινες πράξεις», σημειώνει ο πρύτανης.
Εν τω μεταξύ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτική έρευνας για τη μη αποστολή καταλόγων με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων από τις  αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βάρος της διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Είχε προηγηθεί έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητούσε τη συνδρομή του ανώτατου δικαστηρίου προκειμένου να αποστείλουν οι πρυτανικές αρχές τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Την ίδια παραγγελία είχε κοινοποιήσει ο υπουργός στις εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας (στις έδρες των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων).

Εξώδικο στους υπ. Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Εξώδικο προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο,  και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, κοινοποίησε η  Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) ζητώντας την αναστολή της προθεσμίας που έχει τεθεί για την ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων έξι Πανεπιστημίων, που υπάγονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας, αλλά και της ποινής τής αργίας που προβλέπεται σε περίπτωση μη συμπλήρωσης της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι διοικητικοί τονίζουν πως με την απόφαση θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μελών της στην απεργία. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία καλούνται να συμπληρώσουν με τα στοιχεία τους και τα προσόντα τους οι υπάλληλοι έχει αναρτηθεί από χθες Τετάρτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τις πρώτες 24 ώρες απογράφηκαν περίπου 400 υπάλληλοι. Οι διοικητικοί υπάλληλοι, που διανύουν την έκτη εβδομάδα της απεργιακής τους κινητοποίησης αναμένεται να καθορίσουν την Παρασκευή την περαιτέρω στάση τους.

* Πρόκειται για τα Πανεπιστήμια: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου