Σύγχρονο Καιάδα για
τους ψυχικά ασθενείς ετοιμάζει η
μνημονιακή κυβέρνηση, αφού με ενορχηστρωτή
το υπουργείο Υγείας και τον Άδωνι
Γεωργιάδη, τα ψυχιατρικά ιδρύματα
οδηγούνται σε "λουκέτο".
Πυλώνας της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης
θεωρείται η κατάργηση της ασυλικού
τύπου φροντίδας, που, όμως, υπό μνημονιακό
πρίσμα, αυτό μπορεί να μεταφραστεί
καταστροφικά. Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται
να επικαλείται προσχηματικά αυτόν τον
ουσιαστικό στόχο της ψυχιατρικής
μεταρρύθμισης για την περαιτέρω
συρρίκνωση της δημόσιας υγείας. Αυτή τη φορά χτυπά τα τρία μεγάλα ψυχιατρεία, το ΨΝΑ, το ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο» και το ΨΝΘ.
Η μεταρρύθμιση στον τομέα της ψυχικής υγείας δίνει μεν ιδιαίτερο βάρος στην κατάργηση της ασυλικού τύπου φροντίδας, χρειάζεται δε ένα δίκτυο δημόσιων και κοινωνικών τομεοποιημένων υπηρεσιών στην κοινότητα, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, την έγκαιρη παρέμβαση και την πρόληψη. Αντί αυτών το Υπουργείο προχωρά στην ένταξη στο καθεστώς κινητικότητας των εργαζομένων στα ψυχιατρικά ιδρύματα (χαρακτηριστικά, σε καθεστώς κινητικότητας μπήκαν τον Αύγουστο 61 εργαζόμενοι από το προσωπικό του ΨΝΘ). Την ίδια περίοδο, η αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Υφυπουργός κα Ζέτα Μακρή αποστέλλει επείγον έγγραφο προς τις διοικήσεις των ψυχιατρείων για να υποβληθούν προτάσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι το 2015.
Ας δούμε, όμως, ορισμένα στοιχεία της αύξησης των ψυχικών νοσημάτων εν μέσω κρίσης:
Ενώ η κατάθλιψη αφορούσε το 3,3% του ελληνικού πληθυσμού το 2008, το 2009 αυξήθηκε στο 6,8%, το 2011 έφτασε στο 8,2% και το 2013 εκτινάχθηκε στο 12,5%.
Ο δε δείκτης αυτοκτονιών, που το 2000 ήταν 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2009 ανήλθε σε 3,5/100.000 και σήμερα έχει φτάσει σε 5/100.000.
Να σημειώσουμε πως στα ψυχιατρικά ιδρύματα λειτουργούν δομές απεξάρτησης, οι οποίες, ενώ έχουν ήδη κληθεί να αντιμετωπίσουν τις νέες ναρκωτικές ουσίες (πχ. σίσα), αλλά και τις νέες συμπεριφορές που αναπτύσσουν οι χρήστες (μετακίνηση από τη μία ουσία στην άλλη), είναι αντιμέτωπες με το "λουκέτο" που προωθεί το υπουργείο Υγείας.
Κι αυτό συμβαίνει ενόσω στην κρίση αυξάνονται οι νεοεισερχόμενοι στην ενέσιμη χρήση ουσιών. Στην Αθήνα, ένα φτηνό ενέσιμο ναρκωτικό από υγρά μπαταρίας, η σίσα, έχει εκτοπίσει την ηρωίνη κι ενώ τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε συρρίκνωση και κλείσιμο, ο νέος νόμος δίνει δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών εταιρειών απεξάρτησης χωρίς έλεγχο.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει εντός και εκτός της Βουλής των αγώνα των εργαζομένων των ψυχιατρικών ιδρυμάτων. Ήδη από το Σεπτέμβρη ξεκίνησε ένα κύκλος κινητοποιήσεων με 24ωρες απεργίες και διαμαρτυρίες στο υπουργείο Υγείας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Υγείας ύστερα από συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Χρ. Μαντά κ Υφυπουργός, ενώ έδειξε τη διάθεση για ρύθμιση του θέμα, απέφυγε να δεσμευτεί στο κεντρικό αίτημα των φορέων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για την άρση με νομοθετική ρύθμιση της γνωστής διάταξης Λοβέρδου για την παρακράτηση τμήματος των συντάξεων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές που διαβιούν σε Μονάδες Αποκατάστασης.
Οι αγώνες που δόθηκαν για τον αποστιγματισμό, την ιατρική αντιμετώπιση και φροντίδα και τη σωστή ένταξη των ψυχικά νοσούντων, πετιούνται στα σκουπίδια από τη μνημονιακή κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας. Δυστυχώς, η ιστορία δείχνει πως η μη σωστή αντιμετώπιση των ψυχικά νοσούντων, ξεκινούσε έναν κύκλο ρατσιστικής βίας και δεισιδαιμονιών με αποδέκτες τους πάσχοντες, που σε κάθε περίπτωση είναι ντροπή για τη δημοκρατία.
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου