Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Έλληνες εκπαιδευτικοί: Από τους φτωχότερους της Ευρώπης

Από τους πιο κακοπληρωμένους της Ευρώπης είναι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί μαζί με τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς συναδέλφους τους. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που παρουσίασε χθες η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών από την οποία προκύπτει ότι οι περικοπές των αποδοχών δεν είναι μονόδρομος, καθώς σε 16 ευρωπαϊκές χώρες οι μισθοί των καθηγητών αυξήθηκαν!
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βασίζεται σε στοιχεία για τις αποδοχές των εκπαιδευτικών το 2011-2012, οι μισθοί μειώθηκαν σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Σλοβενία, έμειναν σταθεροί σε 9 χώρες, ενώ αυξήθηκαν σε Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Τουρκία και Ρουμανία.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, ο κατώτατος ετήσιος μικτός μισθός του Έλληνα εκπαιδευτικού είναι μόλις το 19% του αντίστοιχου μισθού ενός καθηγητή που διδάσκει στο Λουξεμβούργο, το 29% του Νορβηγού, το 31% του Γερμανού, το 35% του Δανού, το 42% του Φινλανδού, το 44% του Αυστριακού, το 45% του Ισπανού, το 49% του Σουηδού, το 53% του Κύπριου. Συνολικά οι ετήσιες αποδοχές του Έλληνα καθηγητή είναι το 58% του μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν περίπου 2.000 κενά εκπαιδευτικού προσωπικού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχουν συνέπεια την απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών. Οι εκπρόσωποι των καθηγητών τόνισαν ότι δεν υπάρχουν προοπτικές κάλυψης των κενών, καθώς οι πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας δεν ξεπερνούν τις 120. Αυτό σημαίνει ότι τα κενά θα καλυφθούν, ήδη καλύπτονται, εκ των ενόντων, δηλαδή με συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων. Επιπλέον κατήγγειλαν την παντελή έλλειψη διοικητικού προσωπικού και τη θηριώδη μείωση των δαπανών για τα σχολεία κατά 32%!
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί επαναφοράς της βαθμολογικής βάσης του «10» οι εκπρόσωποι των καθηγητών δήλωσαν την αντίθεσή τους τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό θα «στείλει» σε ΙΕΚ και κολέγια εκατοντάδες υποψήφιους, ενώ θα μείνουν πολλές θέσεις κενές στα Ιδρύματα.
Τέλος, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης κατά των αποφάσεων και των εγκυκλίων του υπουργείου Παιδείας που αναφέρονται στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου