Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΣτΕ: Συζήτηση για ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκε η ιδιωτικοποίηση και η μεταβίβαση των 2.130.434 μετοχών της εταιρείας «ΤΡΑΙΝΟΣΕ- Μεταφορικές Υπηρεσίες Επιβατών και Φορτίου- Ανώνυμη Σιδηροδρομική Εταιρεία» στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίοι μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας αποχώρησαν. Προσφυγή στο ΣτΕ έχουν κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Σύλλογος Εργαζομένων Προαστιακού Σιδηρόδρομου και ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η μεταβίβαση των επίμαχων μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Πάντως, ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης, κατά τη συζήτηση, εξέφρασε επιφυλάξεις εάν αυτές οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για το ζήτημα της μεταβίβασης των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η πλευρά των εργαζομένων, με τους δικηγόρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων, Γεώργιο Κατρούγκαλο και Δήμο Τσακνιά, υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση και η μεταβολή της νομικής φύσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βλάπτει άμεσα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά συμφέροντα των μελών των οργανώσεων. Ακόμη, υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 43 Συντάγματος) η μεταβίβαση έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι όπως έγινε με την από 5.4.2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, τόνισαν ότι η επίμαχη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντιβαίνει και το άρθρο 106 του Συντάγματος, καθώς η σιδηροδρομική συγκοινωνία, λόγω της στρατηγικής σημασίας της για την εθνική οικονομία, δεν είναι δυνατό να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.
Την πλευρά του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ, εκπροσώπησαν οι Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Δημόπουλος και Γεώργιος Στεφανάκης, υποστηρίζοντας ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στα δικαστήρια για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού δεν επηρεάζονται τα εργασιακά και άλλα συμφέροντα των εργαζομένων στην εν λόγω επιχείρηση. Παράλληλα, επιχειρηματολόγησαν ότι στην περίπτωση της μεταβίβασης των επίμαχων μετοχών δεν τίθεται θέμα παραβίασης των συνταγματικών επιταγών.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Newsroom enet, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου