Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Η νέα κωλοτούμπα Σαμαρά

Η τρόικα υπολογίζει σε 2,9 δισ. (ίσως και παραπάνω...) το δημοσιονομικό κενό για το 2014. Και η κυβέρνηση υποχωρεί από τη "σθεναρή αντίστασή" της περί κενού 500 εκατ. ευρώ, συζητώντας άλλες "συμβιβαστικές φόρμουλες". Σαμαράς και Βενιζέλος δηλώνουν ότι δεν υπάρχει "Σχέδιο Β", παρά μόνο ο μονόδρομος του Μνημονίου.
Η έκβαση της συζήτησης για το δημοσιονομικό κενό θα έχει κοινωνικές επιπτώσεις. Για να κλείσει η "μαύρη τρύπα" θα χρειαστούν νέα μέτρα -περικοπές και, κυρίως, πρόσθετες φορολογίες. Σε μια οικονομία που σέρνεται αφυδατωμένη, σε μια κοινωνία που καθημερινά διαπιστώνει νέες αφορμές ανθρωπιστικής κρίσης, η επιβολή νέων φορολογιών (πρόσθετων σε σχέση με την ήδη εξαγγελθείσα επαχθή φορολογία των ακινήτων) οδηγεί σε νέα αδιέξοδα. Τα οικονομικά αδιέξοδα αναζωπυρώνουν την υφέρπουσα πολιτική κρίση.
Καμία λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα στο τούνελ του μονοδρόμου, μέσα στην τανάλια της τρόικας. Καμία πολιτική διαπραγμάτευση δεν είναι εφικτή χωρίς αμφισβήτηση αυτού του πλαισίου. Γι' αυτό γρήγορα αποδείχθηκαν οι λεονταρισμοί Σαμαρά έναντι των πιστωτών. Χρειάστηκε, βέβαια, να αντιληφθεί, κατά τη συζήτησή του με τη Μέρκελ, ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε νέα "κατανόηση" των πιστωτών.
Ο Σαμαράς αποδεικνύεται ανίκανος να κάνει πολιτική διαπραγμάτευση γιατί η πολιτική επιβίωσή του στηρίζεται στην όποια υποστήριξη από την τρόικα. Δεν διαπραγματεύεται, παρά τα όσα έλεγε τον Ιούνιο του 2012. Και να ήθελε τώρα, δεν βρίσκει θεσμικούς συνομιλητές. Η τακτική του συνιστά τουλάχιστον πολιτικό αναχρονισμό.
Η νέα κωλοτούμπα του πρωθυπουργού συνίσταται στην παραδοχή ότι είναι αναγκασμένος να πάρει μέτρα (τα ονομάζει "κάθετα", αλλά αφορούν εκτεταμένα κοινωνικά τμήματα), ώστε να έχει "πρόσωπο" να ζητήσει πολιτική διαπραγμάτευση του χρόνου. Πρόκειται για προσπάθεια να εξωραϊστεί η προκλητική τακτική των τετελεσμένων. Ας μην βαυκαλίζεται η κυβέρνηση ότι τα νέα μέτρα, όπως κι αν τα καμουφλάρει, θα γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου