Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Φάσκει και αντιφάσκει η Alpha Bank υιοθετώντας την κυβερνητική προπαγάνδα

Ένα από τα πιο ωραία πράγματα που συμβαίνουν αυτόν το καιρό είναι τα εβδομαδιαία σχόλια του συντάκτη του οικονομικού δελτίου της Αlpha Bank για την οικονομία. Ο συντάκτης της τράπεζας, η οποία διεσώθη με τα κρατικά χρήματα πρωταγωνιστεί στην κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζοντας ως επιτεύγματα αντιφατικά στοιχεία


Για παράδειγμα το σχόλιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:
Ο συντάκτης λέει ότι «η ανακοίνωση την 24.10.2013 του τελικού σχεδίου νόμου για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), αναμένεται να εξομαλύνει ουσιαστικά τη λειτουργία της αγοράς ακινήτων από το 2014». Και συνεχίζει«Αυτό, βέβαια, θα συμβεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα εάν η θεσμοθέτηση του ΕΝΦΑ συνδυαστεί με την απολύτως αναγκαία δραστική μείωση, ή κατάργηση, του φόρου επί των συναλλαγών και με την επίσης απολύτως αναγκαία εκλογίκευση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που αποτελούν κριτήριο για την επιβολή και του ΕΝΦΑ. Ειδικότερα, ο ΕΝΦΑ θα είναι ο μόνος φόρος κατοχής ακινήτων που θα επιβαρύνει τα ακίνητα από το 2014, έναντι των ΦΑΠ του 2011, 2012 και 2013, και του ΕΕΤΑ (πρώην ΕΕΤΗΔΕ) του 2013, που επιβλήθηκαν (εκτάκτως) όλοι ταυτόχρονα το 2013. Ο ΕΝΦΑ θα επιβάλλεται, όπως είναι λογικό, στο κάθε ακίνητο χωριστά και όχι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογουμένου, όπως συνέβαινε με τους ΦΑΠ. Η επιβολή του δικαιολογείται από το γεγονός ότι η αξία του ακινήτου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υποδομές και τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το κράτος σε κάθε περιοχή».
Παρατήρηση 1η: Οι άνθρωποι δεν ξέρουν καλά ούτε ελληνικά: Η ανακοίνωση για τον φόρο σίγουρα δεν πρόκειται να εξομαλύνει τη λειτουργία της αγοράς (χρησιμοποιούν την λέξη ανακοίνωση ως υποκείμενο).
Παρατήρηση 2η: Αφού ο φόρος, στον οποίο ενσωματώνεται το στοιχείο των αντικειμενικών αξιών είναι τόσο καλός, γιατί λένε παρακάτω ότι «πρέπει να συνδυαστεί με την απολύτως αναγκαία εκλογίκευση των αντικειμενικών αξιών»; Προφανώς πρόκειται για λάθος φόρο αφού στηρίζεται στις λάθος αντικειμενικές αξίες.
Παρατήρηση 3η: Ο συντάκτης λέει ότι ο νέος φόρος επιβάλλεται σε μια σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση (και στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στα εκτός σχεδίου γήπεδα και αγροτεμάχια) και, επομένως, συνεπάγεται εκλογικευμένη και διαφανή επιβάρυνση για κάθε ακίνητο. Ομως παρακάτω λέει ότι “οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να είναι χαμηλοί”, αλλά διασπιτώνει ότι δεν είναι. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι “για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων (ιδιαίτερα όσον αφορά τα εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα), η φορολογική επιβάρυνση είναι υπέρμετρα υψηλή και μάλλον θα υπάρξουν αλλαγές κατά την διαβούλευση”
Παρατήρηση 4η: Ο συντάκτης παραδέχεται ότι “θα πρέπει να λεχθεί ότι ο ΕΝΦΑ είναι ένας πολύ περίπλοκος φόρος και επιβάλλεται (πολύ σωστά) για πρώτη φορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ενδέχεται να έχει ακόμη σημαντικές ατέλειες και να συνεπάγεται ακόμη και απολύτως αδικαιολόγητες ασύμμετρες επιβαρύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να τελειοποιηθεί όσο το δυνατό περισσότερο ο ΕΝΦΑ έως την τελική θέσπισή του και αν ακόμη συνεχίσουν να εμφανίζονται δυσλειτουργίες να διορθωθούν κατά το δυνατό στην πορεία εφαρμογής του.”
Κατά τα άλλα είναι εξαιρετικός φόρος. Αυτό ακριβώς λέμε κι εμείς. Υποστηρίζουμε ότι είναι ένας περίπλοκος φόρος, ο οποίος θα έπρεπε να είναι χαμηλός, απλοποιημένος και να έχει εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες, προστατεύοντας την οικονομία από τραπεζίτες που έδιναν παράνομα δάνεια ίσα με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων για να πάρουν μπόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου