Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Αλέκος Καλύβης: Ο λαός θα επιβάλει την κυβέρνηση της Αριστεράς

Ο Αλέκος Καλύβης είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

* Πώς μπορεί να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα; Πώς θα συμμετέχουν τα μέλη στη λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ένα κόμμα που μπορεί να αναλάβει θέσεις διακυβέρνησης;
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ πραγματοποιεί ένα μεγάλο βήμα ανασυγκρότησης , ενοποίησης και διεύρυνσής του. Επιχειρούμε να μετασχηματίσουμε σε ενιαίο πολιτικό φορέα μια επιτυχημένη πολιτική και εκλογική συμμαχία. Η θετική έκβαση αυτής της προσπάθειας προϋποθέτει τη συμφωνία επί του περιεχομένου της πολιτικής γραμμής, ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο συλλογικής λειτουργίας και ένα χρονοδιάγραμμα μετάβασης, όπου θα ενισχύεται ο ρόλος των μελών και οι σημερινές συνιστώσες θα μετατρέπονται ή θα ανασυντίθενται με τη θέλησή τους σε ιδεολογικά ρεύματα . Αυτή δεν είναι μόνο μια οργανωτική, αλλά κυρίως μια πολιτική διαδικασία, η οποία πρέπει να συνδυάζεται με την ισχυροποίηση του ριζοσπαστικού μας λόγου, τη σαφήνεια των στόχων μας, την ικανότητά μας να εμπνεύσουμε και να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο της εργασίας ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και ότι αξίζει να αγωνιστεί γι' αυτή.
Η δημοκρατική λειτουργία προϋποθέτει πρώτα από όλα τη συλλογική λειτουργία και δεν αφορά μόνο τους από πάνω, αλλά κυρίως τον οργανωμένο κόσμο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο οποίος πρέπει να συμμετέχει στις αποφάσεις και προβλέπονται σχετικοί θεσμοί διαβούλευσης, συμμετοχής και συναπόφασης . Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζει και να αναπνέει μέσα στην κοινωνία, στους μαζικούς φορείς της, στα προβλήματά της. Η κάθε οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πολιτική λειτουργία, εξωστρέφεια, παρέμβαση και ικανότητα κινητοποίησης, να επεξεργάζεται θέσεις για τον τομέα αρμοδιότητάς της. Οπωσδήποτε είναι ανάγκη ο δημόσιος λόγος να διαμορφώνεται συλλογικά και να είναι ενιαίος. Δεν πρέπει όμως καθόλου να φοβηθούμε τις διαφορετικές γνώμες, τα συγκροτημένα ρεύματα απόψεων, την πλούσια εσωτερική μας συζήτηση, που είναι μια θεμελιακή κατάκτηση του χώρου μας.

* Στη Διακήρυξη αναφέρεται ως κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των Μνημονίων. Με ποιες συμμαχίες
Τα Μνημόνια καταπίνουν κυβερνήσεις. Η σημερινή κυβέρνηση θα έχει την τύχη των προηγούμενων. Η λύση στο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα απαιτεί την κατάκτηση της διακυβέρνησης και τη διασφάλιση της ηγεμονίας και της εξουσίας της αριστεράς μαζί με τον λαό. Αυτό όμως θα επισυμβεί όταν θα προκύπτουν σε συνδυασμό οι εξής παράγοντες: ισχυρό και ταξικά προσανατολισμένο μαζικό κίνημα, δυνατό και «ετοιμοπόλεμο» πολιτικό υποκείμενο, σταθερή κοινωνική συμμαχία των θυμάτων του Μνημονίου, πολιτική συμπαράταξη της Αριστεράς σε ένα κοινό ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός σκορπά απίστευτη βαρβαρότητα, διαλύει την κοινωνία, κάνει τη δημοκρατία αδειανό πουκάμισο. Πρέπει να γίνει παρελθόν. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς, υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι μεταβατική και έκτακτης ανάγκης, η οποία θα προσπαθήσει να σταματήσει την καταστροφή, να ανασυγκροτήσει την κοινωνία και την οικονομία και να θέσει τα θεμέλια για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Η πρόταση αυτή έχει τεράστια δυναμική, όσο και αν άλλες δυνάμεις της Αριστεράς την αρνούνται μέχρι στιγμής. Ο κόσμος της Αριστεράς, ο λαός και η ανάγκη θα την επιβάλουν ως τη μόνη εναλλακτική λύση.

Ο Αλέκος Καλύβης είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Πηγή: Αυγή via left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου