Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: Στις μεγάλες ουρές των συσσιτίων!

Το ήδη υψηλό ρεκόρ ανεργίας στην Ισπανία συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ όλο και περισσότεροι διώχθηκαν από τα σπίτια τους επειδή δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν το ενοίκιο, ή την υποθήκη τους. Η οικονομική κρίση είναι ιδιαίτερα εμφανής στα συσσίτια της χώρας.
Το μαγειρείο της φιλανθρωπικής οργάνωσης Emaus, στη πόλη Torremolinos, στις παρυφές της Μάλαγα, σήμερα το πρωί, όπως και κάθε άλλη μέρα εχει τη ίδια δουλειά. Εδώ, βρίσκεται ο Pepi, η Adriana και ο Diego και προετοιμαζουν φαγητό για πάνω από 100 άτομα, που κάθε μέρα έρχονται εδώ, επειδή δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν τρόφιμα απο μόνοι τους.
- Η μαμά μου είναι άνεργη και έχει τρία παιδιά, λέει η 18χρονη Dariana, που επισκέπτεται το μαγειρείο για να πάρει ρύζι, σαλάτα, ψωμί και φρούτα για τη μητέρα της και τα αδέλφια της.

Στις 12:30 κάθε μέρα οι άνθρωποι αρχίζουν να κάνουν ουρά έξω από το χώρο περιμένοντας να πάρουν ένα γεύμα για να γυρίσουν στο σπίτι τους. Μια ώρα αργότερα συγκεντρώνονται περίπου 30 άνθρωποι στην τραπεζαρία της κουζίνας για να φάνε μαζί.
- Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα ήμουν αναγκασμένη να έρθω εδώ για να ζητήσω φαγητό, λέει η Jessica που επισκέπτεται το μαγειρείο με την μόλις δύο χρονών κόρη της. Τόσο η Jessica όσο και ο σύζυγός της έχουν χάσει τις δουλειές τους και δεν έχουν κανένα εισόδημα.
Η ανεργία είναι πάνω από 25% στην Ισπανία και πάνω από το 1/5 του πληθυσμού της χώρας ,που είναι 47 εκατομμύρια, ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας, ΙΝΕ.
- Έρχονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ζητήσουν τρόφιμα. Έχουμε πλέον ξεπεράσει τις δυνατότητές μας, λέει ο Pepi, ενώ ανακατεύει μια απο τις κατσαρόλες με φαγητό!
- Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται εδώ εξακολουθούν να έχουν κάποιο μέρος να ζήσουν, αλλά δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να αγοράζουν τρόφιμα.
Ο πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Emaus, Antonio Abril λέει ότι τα συσσίτια τους έχουν σήμερα ένα διαφορετικό είδος επισκεπτών σε σχέση με το πώς ήταν πριν να χτυπήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση που άρχισε στα 2008.
Προηγουμένως, ήταν σχεδόν αποκλειστικά οι ηλικιωμένοι που ερχόντουσαν. Όμως, σήμερα επισκέπτονται τα συσσίτια του Emaus, που βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας, ακόμα και νέοι που αναγκάζονται να ζουν στους δρόμους, ή σε καταλήψεις.
Αυτοί που έρχονται στα συσσίτια στο Torremolinos έχουν παραπεμφθεί εκεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες, και πρέπει να είναι γραμμένοι στην υπηρεσία της περιοχής, λέει ο Luis Romero, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της τοπικής ένωσης.
Κάθε μέρα στέλνει από δύο εθελοντές, προσωπικό της κουζίνας εξω με ένα φορτηγό για να πάρουν τις δωρεές από εταιρείες τροφίμων και φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν να κρατηθεί το συσσίτιο ζωντανό. Στις 1.30 σερβίρεται φαγητό για τα 30 άτομα που κάθε μέρα κάθονται στο τραπέζι της κουζίνας στην πόλη Torremolinos.
-Δόξα τω Θεώ που μπορούμε να έρθουμε εδώ και καταφέρνουμε να επιβιώσουμε, λέει ο Μarcο, ενώ τρώει ένα πιάτο με ρύζι.
Το μεγαλύτερο άτομο σε ηλικία είναι η 94χρονη Encarnacion.
-Το τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι έρχονται εδώ για να πάρουν φαγητό, επειδή δεν υπάρχουν δουλειές, λέει η ηλικιωμένη γυναίκα.
Μτφ απο Αrbetaren
Πηγή: Γλόμπινγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου