Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Επεισόδια σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Άδανα

Στην πρωτεύουσα της Τουρκίας μεταφέρθηκαν τα επεισόδια, το βράδυ της Κυριακής. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα περίπου 1000 διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Oι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμμένη χρήση δακρυγόνων και ρίψεις νερού, και διέλυσαν τη συγκέντρωση. Περισσότερα από 400 άτομα έχουν τραυματιστεί, τα 15 σοβαρά. Ομάδες διαδηλωτών έστησαν σημεία "πρώτων βοηθειών" προκειμένου να περιθάλψουν όσους έχουν ανάγκη. Ή ατμόσφαιρα, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Κιζιλάι, είναι αποπνικτική.
http://www.ustream.tv/channel/14613581

«Η αστυνομία δεν σταματά να απωθεί τους διαδηλωτές που δεν απειλούσαν κανέναν. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε», είπε μια 27χρονη κοπέλα, η Γκιεζντέ Εζντεμίρ.
Οι ειδήσεις συγκεντρώνονται ως στιγμής με μεγάλη δυσκολία και οι πληροφορίες μεταφέρονται κυρίως μέσω twitter.
Επεισόδια σε Σμύρνη και Άδανα
Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν στη Σμύρνη και στα Άδανα, με την Αστυνομία να προχωρά επίσης σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στις δυτικές περιοχές της Σμύρνης και στις βόρειες στα Άδανα.

Επεισόδια και στα Κατεχόμενα
Ηρεμία στην Πλατεία Ταξίμ
Η πλατεία Ταξίμ από το μεσημέρι και μετά γεμίζει και πάλι με κόσμο. Η συγκέντρωση εξελίσσεται ως στιγμής χωρίς εντάσεις.
Ωστόσο, η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα απόψε για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην περιοχή που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ. Βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί στο ίδιο σημεία και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από το Ταξίμ.
Σε κρίσιμη κατάσταση διαδηλωτής
Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι σε νοσοκομείο της ΄Αγκυρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι ένας διαδηλωτής, ο Ετχέμ Σαρίσουλουκ.
Eπιμένει ο Ερντογάν

Την επιμονή του στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη επανέλαβε την Κυριακή ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής κοσμικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται πίσω από το κύμα διαδηλώσεων.
Το ζήτημα δεν είναι το ξερίζωμα 12 δέντρων, πίσω από αυτό βρίσκονται ιδεολογικές διαφορές, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Παράλληλα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το εμπορικό κέντρο το οποίο φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, σημειώνοντας ότι πιθανόν να κατασκευαστεί μουσείο.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ, συγκέντρωση αλληλεγγύης στους τούρκους διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα «μας χωρίζει μια θάλασσα, μας ενώνει η αξιοπρέπεια» πραγματοποιείται το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην συγκέντρωση το παρών δίνουν πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες, καθως και φοιτητές από την Τουρκία. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα αλληλέγγυης στον τουρκικό λαό.
Η κινητοποίηση συνοδεύεται από την εξής ανακοίνωση:
«Ο λαός της Τουρκίας εδώ και μέρες αντιστέκεται και παραμένει στις πλατείες όλης της χώρας. Αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία για την καταστροφή ενός πάρκου στην Κωνσταντινούπολη ώστε να κατασκευαστεί ένα ακόμη εμπορικό κέντρο, εξελίσσεται σε μια συγκλονιστική εξέγερση ενάντια στην καταπίεση του καθεστώτος.
»Το φασίζον τουρκικό κράτος, πιστό πάντα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, απαντά με ακραία καταστολή. Έχει δολοφονήσει ήδη τέσσερις ανθρώπους, τραυμάτισε σοβαρά εκατοντάδες άλλους, ενώ διεξάγει παράλληλα μια τεράστια εκστρατεία αποσιώπησης, λογοκρισίας και παραπληροφόρησης.
»Ο αγώνας των γειτόνων μας είναι ένας δίκαιος αγώνας αντίστασης και αξιοπρέπειας ενάντια στην ασφυξία της εξουσίας. Είναι και δικός μας αγώνας όπως κάθε κίνηση που υπερασπίζεται τη ζωή, τη γη και την ελευθερία, κάθε πράξη που ορθώνεται ενάντια στο φασισμό».
Κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τους τούρκους διαδηλωτές έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας και στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ελληνικές, τουρκικές και κουρδικές αριστερές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα στις 5:30 το απόγευμα συγκέντρωση στην τουρκική πρεσβεία, στην συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης.
Άγνωστος ο αριθμός συλληφθέντων και τραυματιών
Ως προς την κατάσταση στους δρόμους της Τουρκίας και τα επεισόδια, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Επισήμως, αλλά και μέσω των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων, υπάρχει η ανακοίνωση ότι κατά τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί 53 πρόσωπα.
Ωστόσο, τα δεδομένα μέσα στους χώρους των διαδηλώσεων είναι διαφορετικά. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, ένας στην Άγκυρα και ένας στην Κωνσταντινούπολη. Λόγο για δύο νεκρούς, αλλά και για πάνω από 1000 τραυματίες κάνει και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία δεν έχει μεταδοθεί στην Τουρκία και την οποία επιβεβαίωναν από το Σάββατο και σύλλογοι τούρκων ιατρών.
Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, έκανε λόγο για συνολικά 1700 προσαγωγές πολιτών τις τελευταίες τρεις ημέρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.
Τη νύχτα προβλήθηκε από διαδηλωτές στο Μπεσίκτας ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία κάνει χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» (Agent Orange), πληροφορία την οποία φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του υπό μορφήν αναφοράς το δίκτυο CNN International, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του.
Νταβούτογλου: Πλήγμα για τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας
Έκκληση να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες συνεχίζονται εδώ και τρεις ημέρες στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η συνέχιση των διαδηλώσεων δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά θα αμαυρώσει τη φήμη της χώρας μας που απολαμβάνει το θαυμασμό τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλο τον κόσμο», ήταν το μήνυμα το οποίο έστειλε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του που εξαιτίας των γεγονότων αυτών έχει αποσιωπηθεί η πρόοδος την οποία έχει επιτύχει η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης. «Δεν είναι δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εκτίμησε ωστόσο ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη και την απαραίτητη ωριμότητα «να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου