Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Σ. Κεδίκογλου… Η ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι και τα… ανεκτίμητα «φιλέτα»

Tου Κωνσταντίνου Παππά

 Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά  -δια στόματος Σίμου Κεδίκογλου-  για το  κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2654 εργαζομένων, προκάλεσε ένα κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που ξεπέρασε τα εθνικά σύνορα. Με πρόφαση την κρίση και την κακοδιαχείριση,  αποφασίστηκε το αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ,  με δημόσιες σαφείς αναφορές  για τον…  αιφνιδίως  «επιζήμιο «  ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης/ραδιοφωνίας.
Το σκηνικό  της απόφασης,  με κάνει  να παραφράσω  μια σκηνή από τη ταινία Λούφα και Παραλλαγή όταν ανέβαινε το σήμα της τότε ΥΕΝΕΔ:
Συζήτηση για το σήμα της νέας τηλεόρασης
Αιμίλιος Λιάτσος: το πουλί ή το βασιλέα;
Σίμος Κεδίκογλου: τον Αντώνη, τον Αντώνη!!!
Η Χ.Α. με ανακοίνωση της  -όπως άλλωστε και με μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, τη φορολογία
του κεφαλαίου, την καταστρατήγηση των ατομικών και ατομικών δικαιωμάτων- στηρίζει το κλείσιμο της ΕΡΤ και την φίμωση της ελευθερίας του λόγου λειτουργώντας ως αδελφάκι της ΝΔ(ΠΟΛΑΝ;) του Αντώνη Σαμαρά.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ τι θέση παίρνουν επ΄ αυτού και ειδικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έχει κηρύξει <<ανένδοτο >>  κατά της ΧΑ όπως ο ίδιος διατυμπανίζει?
 Είναι ή δεν είναι η ΕΡΤ  μέσο προβολής της Ελλάδας για το τουρισμό στο εξωτερικό και επαφής του απόδημου ελληνισμού με τις ρίζες του; Τι όφελος θα έχει η Ελλάδα από το κλείσιμο και μάλιστα σε τουριστική περίοδο;
Μήπως αποτελεί η ΕΡΤ και οι εργαζόμενοί της το εξιλαστήριο θύμα των αποτυχιών ΔΕΠΑ και  ΔΕΣΦΑ;
Η ΕΡΤ διαθέτει ένα μοναδικό στο είδος  αρχείο ανεκτίμητης πολιτικής, πολιτιστικής και ιστορικής αξίας.
Στην ΕΡΤ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του και ο Οδυσσέας Ελύτης ως Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όπως και άλλοι μεγάλου του πνευματικού κόσμου(ενδεικτικά αναφέρω τα ονόματα Χατζηδάκη, Θεοδωράκη).
Ακούγεται ότι ο κόσμος είναι εξοργισμένος σχετικά με το ποσό που πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ,  ταυτίζοντάς το ηθελημένα με το χαράτσι για τα ακίνητα. Η αλήθεια σχετικά με το ποσό που πληρώνουμε στην ΕΡΤ μέσω ΔΕΗ είναι ότι δεν είναι χαράτσι αλλά ανταποδοτικό τέλος για τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα και ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης υποχρεωτικά. Στην Ελλάδα μάλιστα είναι το χαμηλότερο ανταποδοτικό τέλος από όλες τις χώρες της Ευρώπης, είναι μόλις 4,25 ευρώ το μήνα! Από αυτά τα χρήματα το 25% πάει για την ΛΑΓΗΕ [Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας]   και αντιστοιχεί μάλιστα ανά οικία και όχι ανά δέκτη όπως στις περισσότερες χώρες που το κάνει πιο ακριβό. Δεν είναι καιρός να μας απαντήσει κάποιος  από τους ιθύνοντες του Μαξίμου ή τα παπαγαλάκια του τι αντίτιμο καταβάλλουν οι ιδιωτικοί σταθμοί που για την χρησιμοποίηση των δημόσιων συχνοτήτων, ποσά λεφτά να χάνει άραγε ο έλληνας πολίτης.
Δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς  ότι οι αντιδράσεις για το λουκέτο στην  ΕΡΤ είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός συστήματος που καταρρέει και ρωτώ:  Ποιος αποτελεί αυτό το σύστημα;  
Η  απάντηση βρίσκεται στην παρακάτω εικόνα με τις αμοιβές των στελεχών που προσλήφθηκαν επί Σίμου Κεδίκογλου σε συμβούλους και θέσεις ειδικού προσωπικού, φυσικά τα παραπάνω στελέχη θα περιμένουν να ξανανοίξει η ΕΡΤ να ξαναπιάσουν τα πόστα τους, βλέπετε δεν είναι σαν τους εργαζόμενους οι οποίοι υπέστησαν όλες τις μειώσεις στους μισθούς στους από το 2010 και μετά και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης.

Είναι τόσο μεγάλη η επιτυχία της κυβέρνησης και των γύρω της που με τη δικαιολογία του 4% της τηλεθέασης εκτός των  όλων των άλλων φιμώσανε την ΕΡΤ και αυτή αναμεταδίδεται σε όλο τον κόσμο.
Παρατήρηση: Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας πού είναι τόσο καιρό κρυμμένη; Μας έχει συνηθίσει να εκφράζει άποψη επί παντός επιστητού και τώρα αφήνει τον…  «εκλεκτό» της  μόνο του να κολυμπάει σε βαθιά, ταραγμένη θάλασσα.
Είναι φανερό όπως και στις Σκουριές, στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH, στη ΒΙΟΜΕ  ότι η κοινωνία εμπιστεύεται και στηρίζει μορφές αυτοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης, ενώ αντίθετα έχουν απαξιωθεί στα μάτια της οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν είναι θέμα ΕΡΤ αλλά θέμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ότι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κυβερνιούνται ολιγαρχικά και διδακτορικά καθεστώτα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου