Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Εγκαίνια Cosco... με απεργία στα λιμάνια

Τις αντιδράσεις εργαζομένων στα λιμάνια, προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση. Τα σωματεία προχωρούν την Τετάρτη 26/6 σε 7ωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα και αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλα τα λιμάνια, ενώ στον ΟΛΠ θα συγκεντρωθούν στις 12:30 το μεσημέρι στις Πύλες του ΣΕΜΠΟ. Το ίδιο απόγευμα η Cosco έχει εγκαίνια στην προβλήτα ΙΙΙ, παρουσία Αντ. Σαμαρά.
 Με αίτημα, να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στους μονομετοχικούς Οργανισμούς Λιμένων, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας «ΟΜΥΛΕ», η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Αρχιεργατών Εποπτών ΟΛΠ, πραγματοποιούν αύριο στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα και αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλα τα λιμάνια.
Στον ΟΛΠ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12:30 το μεσημέρι στις Πύλες του ΣΕΜΠΟ.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας ΟΜΥΛΕ, αναφέρει, ότι η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας, επιχειρώντας με ψεύτικα προπαγανδιστικά τεχνάσματα να πείσει τη κοινή γνώμη, ότι θα έρθει η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης.
Τονίζει επίσης, ότι η κυβέρνηση παραγνωρίζει σκόπιμα, ότι διαχρονικά τα Δημόσια Λιμάνια ήταν κερδοφόρα και συνέβαλαν σημαντικά στην Εθνική Οικονομία, ενώ επαναλαμβάνει τις καταγγελίες της περί εργασιακού μεσαίωνα στον Προβλήτα ΙΙ της COSCO.
«Να αντιληφθεί καλά η δικομματική Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ του κ. Σταυρίδη, ότι τα Λιμάνια είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ.
Cosco: Εγκαίνια προβλήτας ΙΙΙ
Την ίδια ημέρα προγραμματίζεται συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και με στελέχη της κυβέρνησης, με τον ισχυρό άνδρα της Cosco group, captain Wei Jiafu, ο οποίος στις 6 το απόγευμα αναμένεται στο Νέο Ικόνιο για τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της προβλήτας ΙΙΙ.
Σημειώνεται, ότι στις 17 Μαϊου εγκαταστάθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο πέντε από τις πιο σύγχρονες γερανογέφυρες στον κόσμο, τύπου super post panamaχ, ενώ αναμένονται άλλες δύο, προκειμένου η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ, να θέσει σε πλήρη λειτουργία τον προβλήτα ΙΙΙ από την 1η Ιουλίου 2013, ταχύτερα από ό,τι προβλέπεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις με το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το 2016.
Οι νέες γερανογέφυρες έχουν ανυψωτική ικανότητα 65-85 τόνους, μπορούν εξυπηρετούν πλοία έως και 360 μέτρα και να αδειάζουν περίπου 4.000 κοντέινερ μέσα σε 24 ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, το θέμα της αξιοποίησης των λιμανιών και συγκεκριμένα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, ενώ ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ σε πρόσφατη συνέντευξή του έκανε λόγο για επίσπευση της συγκεκριμένη διαδικασίας.
Σημειώνεται, ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει παράταση, προκειμένου να παρουσιάσει το πρόγραμμα αξιοποίησης των λιμανιών, δηλαδή αν θα είναι με ολική πώληση μετοχών η παραχώρηση υπηρεσιών.

 http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου