Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Αγωνία για την επόμενη ημέρα στην ΕΡΤ - Εργαζόμενοι στον αέρα

Αγωνία επικρατεί για την επόμενη ημέρα στην ΕΡΤ με τους χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται στον αέρα. Παρά την απόφαση του ΣτΕ το απόγευμα της Δευτέρας, μέχρι στιγμής το «μαύρο» στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ παραμένει. Οι ενώσεις του Τύπου χαρακτήρισαν αρχικά «νίκη της ΕΡΤ» την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας διαμηνύοντας πάντως ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναμένεται να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου. Την ίδια ώρα σε πολιτικό επίπεδο οι εκλογές φαίνεται ότι αποφεύγονται αλλά οι κλυδωνισμοί παραμένουν. Αναφορικά με την ΕΡΤ αποφάσεις αναμένονται σε νέα σύσκεψη την Τετάρτη με τους Βενιζέλο και Κουβέλη να ζητούν άμεσα την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και τον Αντώνη Σαμαρά να «διαβάζει» διαφορετικά την απόφαση. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να μεταδίδουν απεργιακό πρόγραμμα. Παρακολουθείστε ζωντανά μέσω του tvxs.gr. 
Κάθε πλευρά της τρικομματικής κυβέρνησης ερμηνεύει την απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν. Έτσι όλα παραπέμπονται στη νέα «σύσκεψη των τριών» την Τετάρτη όπου θα αναζητηθεί συμβιβαστική φόρμουλα.
Διαρροές από το επιτελείο του πρωθυπουργού μιλούν για δικαίωση της απόφασης για διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ. Παράλληλα διαμηνύουν ότι στη σύσκεψη της Τετάρτης θα υπάρξει σύγκλιση για τα επόμενα βήματα. Στη γραμμή αυτή ο Γιάννης Στουρνάρας χθες το βράδυ έκανε λόγο για επικύρωση της κατάργησης της ΕΡΤ με την απόφαση του ΣτΕ. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι διατάσσεται ο υπ. Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας. Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει».
Ω στόσο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «διαβάζουν» διαφορετικά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της «παλιάς» ΕΡΤ. Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της», αφού λυθούν «τα θέματα δημοκρατίας» που άνοιξαν με την ΕΡΤ και ο πρωθυπουργός «ερμηνεύσει σωστά» την απόφαση του ΣτΕ.
Στο μεταξύ σήμερα, μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι να ανοίξει τώρα η δημόσια τηλεόραση, να εκπέμψουν όλες οι συχνότητες και με ανοιχτή την ΕΡΤ να γίνουν οι συζητήσεις για τις αλλαγές. «Ο Σαμαράς έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ και να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ. Το θέμα δεν είναι νομικό είναι πολιτικό» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε ότι «το προσφορότερο είναι να λειτουργήσει η ΕΡΤ όπως ακριβώς λειτουργούσε την προηγούμενη Δευτέρα» και να συσταθεί μία επιτροπή, η οποία θα φέρει προτάσεις για την αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης.
«Η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και την υποχρεώνει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία οφείλει να γίνει με βάση το καθεστώς που ίσχυε πριν την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και με το σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.
Τονίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση χωρίς περιστροφές πρέπει να φέρει άμεσα στη Βουλή τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την πλήρη κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. «Οποιαδήποτε πρόταση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την έγκριση της Βουλής» αναφέρει.

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου