Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Κλιμάκωση της μνημονιακής πολιτικής «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης θα συνίσταται στην κλιμάκωση της μνημονιακής πολιτικής, με νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα συρρικνώνουν τα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Στο μνημονιακό πλαίσιο δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνία», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις και την επικείμενη νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης.
 "Η συνέχιση του μνημονίου συνεπάγεται νέους φόρους, νέα λουκέτα, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ισοπέδωση των δημόσιων αγαθών", τονίζει, ενώ προσθέτει: "Αυτό, όμως, που κατέστη σαφές με την επίθεση εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης είναι ότι ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια της λιτότητας είναι αλληλένδετος με αυτόν της υπεράσπισης της δημοκρατίας.  Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και το δικαίωμά της σε μια ζωή με αξιοπρέπεια".
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας τόσο, για την διαχείριση των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών, όσο και για την οργανωτική πορεία και την αυξημένη συμμετοχή του κόσμου στις προσυνεδριακές διαδικασίες, ενόψει του ιδρυτικού του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 14 Ιουλίου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες, έχει εγκαινιαστεί μια νέα μεταβατική περίοδος στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί πολιτικά την «αρχή του τέλους» του σκηνικού που είχε διαμορφωθεί με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, μια νέα, όπως όλα δείχνουν προγραμματική συμφωνία, η οποία κατά την άποψή τους, πρέπει οπωσδήποτε να κατατεθεί και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Διαφορετικά, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν θα έχει ούτε την κοινοβουλευτική, ούτε την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση που απαιτείται για να πάρει νέα μέτρα το επόμενο διάστημα.
Επίσης, για τη ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι δεν άντεξε το βάρος της πίεσης και τις ιστορικές ευθύνες που επωμίστηκε και μάλλον αργά απαγκιστρώθηκε από το κυβερνητικό σχήμα. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απευθυνθεί άμεσα στην εκλογική βάση της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να συμπορευθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Όσον αφορά στην υπόθεση της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, το θέμα αναλύθηκε στις συζητήσεις που έγιναν στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεταξύ κορυφαίων στελεχών, και η  πρόταση μομφής υπάρχει στον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά η κατάθεσή της ή όχι θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και αφού μελετηθούν πρώτα οι κυβερνητικές κινήσεις. Υπό το πρίσμα αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επεξεργαστεί ήδη σειρά επιλογών και αντιδράσεων για τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα ληφθούν αποφάσεις, με βάση τη ροή των εξελίξεων.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογραμμίσει εγκαίρως το κυβερνητικό αδιέξοδο, το οποίο δεν δεν οφείλεται μόνο στο θέμα της ΕΡΤ, αλλά στα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η πολιτική του μνημονίου. Όπως εκτιμούν, το αδιέξοδο αυτό εντείνεται και από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έκανε μια πολύ δυναμική πολιτική και προγραμματική αντεπίθεση, κάτι «που απογύμνωσε πλήρως την κυβερνητική πολιτική». Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση η κυβέρνηση είναι «πολιτικά νεκρή» και αυτό θα φανεί πολύ έντονα τις επόμενες εβδομάδες. Ικανοποίηση επικρατεί επίσης και από την ενότητα που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς δεν υπήρξε καμία δημόσια ουσιαστική διαφοροποίηση στην πολιτική του κόμματος.
Παράλληλα, οι τελευταίες εξελίξεις αύξησαν και την συμμετοχή του κόσμου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αυξητική πορεία εγγραφής νέων μελών. Εκτιμάται ότι συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περίπου 35.000 με 40.000 μέλη, θα είναι δηλαδή αυξημένα περίπου κατά 30% σε σχέση με τον αριθμό των μελών που είχε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του περασμένου Νοεμβρίου. 
Ο προσυνεδριακός διάλογος και οι διαδικασίες ολοκληρώνονται την επόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου. Οι οργανώσεις της Αττικής έχουν μείνει τελευταίες και αυτό οφείλεται στην απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα να ανασταλούν οι προσυνεδριακές διαδικασίες, προκειμένου, τα μέλη και τα στελέχη να συμμετάσχουν στην πολιτική δράση που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, για την συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.
Οι συνελεύσεις θα υπερβούν συνολικά τις 600. Στις κομματικές οργανώσεις η συντριπτική πλειονότητα των μελών τάσσονται σε ποσοστό που φθάνει και το 90% υπέρ της εκλογής προέδρου από το συνέδριο και υπέρ της διάλυσης των συνιστωσών. Τέλος, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στο συνέδριο θα πάρουν μέρους περίπου 3.500 με 4.000 σύνεδροι.
Πηγή: ΑΜΠΕ
via  http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου