Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

To πολιτικό ψέμμα στα χρόνια του Μνημονίου


Τρία χρόνια Μνημόνιο στην Ελλάδα. Τρία χρόνια χρυσές διακρίσεις στη χειροκυβίστηση (κολοτούμπα). Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς κατά την πρωθυπουργία τους δεκάδες φορές επανέλαβαν ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα», ότι «η πολιτική της λιτότητας είναι αποτυχημένη», ότι «δεν γίνεται να αναπτυχθεί η αγορά εκ νέου με την άμετρη φορολόγηση». Τι έγινε από όλα αυτά; Φτάσαμε αισίως στο... «ο Πινόκιο είχε πει λιγότερα ψέματα»!
Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος.

Ψέμμα: Λεφτά υπάρχουν – Καστελόριζο – Μνημόνιο 1
Είναι δυνατόν να περάσει στην λήθη της ιστορίας η θρυλική φράση του Γιώργου Παπανδρέου, σε προεκλογικές ομιλίες του το 2009;
Στις 23 Απριλίου του 2010, ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απευθύνοντας μήνυμα από το Καστελόριζο προς τον λαό ανακοίνωσε ότι έδωσε την εντολή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σήμανε την προσφυγή στο ΔΝΤ και την σύνταξη του πρώτου Μνημονίου. «Ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες», είχε πει τότε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Παπανδρέου.
Ένα χρόνο μετά, οι οικονομικές μετρήσεις δείχνουν ότι η μοναδική αλλαγή ήταν η κλιμάκωση της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, που προέκυψαν στους μήνες που μεσολάβησαν.
Τον Οκτώβριο του 2010 ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε καταδικάσει την πολιτική του μνημονίου. «Δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να αλλάξει, η πολιτική του μνημονίου πρέπει να αλλάξει» είπε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι «το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και αντίθετα οι πολιτικές του μνημονίου οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης, οικονομικής παράλυσης και σε ακόμη σκληρότερα μέτρα».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο. Επίσης, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις είχε καταδικάσει την όξυνση της φορολογικής πολιτικής προς πάσα κατεύθυνση θεωρώντας την αναποτελεσματική και ότι εντείνει την ύφεση. Το αποτέλεσμα του Μνημονίου για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν τα λουκέτα και η απελπισία του λαού.



Δεν είχε διστάσει, ακόμη, να πει πως χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση τακτικές τρομοκρατίας του λαού για να ενσπείρουν τον φόβο και να δικαιολογήσουν το μνημόνιο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι αυτές τις μέρες δηλώνει ο ίδιος πως εάν δεν περάσουν τα μέτρα του Μνημονίου 3 θα επέλθει το χάος και η χρεοκοπία.
«Οφείλουμε να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή. Η ψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει άμεσα για πάρουμε την επόμενη δόση», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του την περασμένη Κυριακή, 4 Νοεμβρίου.

Ψέμμα: Μεσοπρόθεσμο - Μνημόνιο 2 – Υπογραφές

«Όσο πηγαίνουμε καλά δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα», είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν κατά πόσο θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2011.
Τον Σεπτέμβριο του 2011, όμως, φαίνεται πως δεν τα πήγαμε και πολύ καλά. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» ζητώντας κατανόηση για τις επιπλέον θυσίες που προβλεπόταν να λάβουν χώρα με το μεσοπρόθεσμο.
Παρόλα αυτά, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να ζητήσει δημοψήφισμα του λαού, «για να επιλέξει εκείνος το μέλλον του». Το αποτέλεσμα ήταν το Μνημόνιο 2, στο οποίο συμπεριελήφθη το μεσοπρόθεσμο, και το κούρεμα του χρέους (PSI).
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς το… βιολί του. Με πάθος στήριζε ότι δεν «προσυπογράφει το λάθος» και ότι θα καταψηφίσει το νέο Μνημόνιο. «Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της και εμείς θα κάνουμε ο,τι μπορούμε για να μείνουμε στην Ευρώπη και στο ευρώ», δήλωσε τότε ο νυν πρωθυπουργός ζητώντας εκλογές και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Δίνοντας στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε να ψηφίσει το Μνημόνιο 2 ερχόμενος σε αντιδιαστολή με ότι είχε πει λίγους μόνο μήνες πριν. Μάλιστα, οι αντιφάσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και ειρωνικές: κατά την ψήφιση του Μνημονίου 1 ο πρόεδρος της ΝΔ είχε διαγράψει εκείνους τους βουλευτές, που το είχαν υπερψηφίσει. Όταν ψηφίστηκε το Μνημόνιο 2, διέγραψε εκείνους που καταψήφισαν.
Στην συνέχεια ήρθε στο προσκήνιο το ζήτημα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων τήρησης των όρων του Μνημονίου. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν δεχόταν να βάλει την υπογραφή του σε κάτι τέτοιο. «Αρκεί ο λόγος μου», έλεγε τότε.
Μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, λιγότερο από 6 μήνες μετά, στις 15 Φεβρουαρίου του 2012, με επιστολή του διαβεβαίωσε την εφαρμογή των όσων ορίστηκαν. Την ίδια δέσμευση επαναβεβαίωσε άλλους 4 μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2012, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των όρων του μνημονίου (αυτής της ομάδας νόμων την οποία ένα χρόνο πριν θεωρούσε μεθοδευμένη πορεία προς την αποτυχία) θα γίνει απρόσκωπτα και απαρέγκλιτα.
Μάλιστα όταν στις 9 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας του ζητούσε στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, η οποία θα προέβαινε στην καταγγελία του μνημονίου, ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε πως «μου ζητάτε να συμβάλλω στην χρεοκοπία της χώρας».

Ψέμμα: Ποιούς έχουμε ανάγκη;

«Οι Γερμανοί είναι ένας λαός φίλος της Ελλάδας». «Δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας». «Δεν γίνεται να μείνουμε μόνοι μας».
Αυτές είναι λίγες από τις παρόμοιες φράσεις που έχει πει τον τελευταίο καιρό ο Αντώνης Σαμαράς και εξέφρασε και κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα.
Δεν ήταν το ίδιο φιλικός, όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός, πριν από δυο χρόνια, όταν έλεγε πως «μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας». Τότε είχε σχολιαστεί πως ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που δεν προσπαθούσε να πετύχει με οποιοδήποτε κόστος την ευρωπαϊκή σύγκλιση, και διαφοροποιούνταν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ψέμμα της τελευταίας στιγμής;

«Αυτά είναι τα τελευταία μέτρα λιτότητας», είπε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο της International Herald Tribune, που διεξήχθη στην Αθήνα, αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων που έρχεται προς ψήφιση την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου. Σχολίασε μάλιστα τότε πως «η Ελλάδα σύντομα θα πάρει την επόμενη δόση» και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «μέσα σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα θα είναι μια θεαματική περίπτωση επιτυχίας».
Το επιμύθιο του παραμυθιού με τον ψεύτη βοσκό, βέβαια, είναι γνωστό.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου