Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟ ΜΙΣΟ, ΣΧΕΔΟΝ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ!

ΣΤΟ 40% ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ!
ΣΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ, ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ! ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου υπό τον ψευδώνυμο τίτλο «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου», όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, μετά από πολύμηνη συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, σκοπός του προτεινόμενου σ.ν. υποτίθεται ότι είναι η ''ορθολογική'' αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών των Υπουργείων και των ΝΠΔΔ με βάση ''σύγχρονες'' αρχές οργάνωσης, όπως η αρχή της επικουρικότητας, η αρχή της ελάχιστης διάσπασης των αρμοδιοτήτων και της αποφυγής των επικαλύψεων, ώστε να υπηρετούν αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες.
Στην ουσία, όμως, το νομοσχέδιο αυτό, συντάχθηκε άρον άρον καθ' υπαγόρευση των προδιαγραφών του μνημονίου και απόβλέπει στη κατάργηση και διάλυση νευραλγικών τομέων του δημοσίου, με στόχο την δραστική μείωση προσωπικού και υπηρεσιών για τη μείωση των δαπανών, αδιαφορώντας για αποτέλεσμα.
Το σχέδιο νόμου που προτείνεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
για ψήφιση στην Εθνική Αντιπροσωπεία υποτίθεται ότι εξυπηρετεί ένα νέο πρότυπο όσον αφορά στην οργάνωση και τη λειτουργία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.
Στην ουσία, όμως, ανταποκρίνεται στην άμεση και επιτακτική ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων του μνημονιακού άρθρου 35 του ν. 4024/2011 (Α'226) στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος ''εκσυγχρονισμού'' και ''αναδιοργάνωσης'' του Κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών, έχοντας ως δεδομένο τις χρόνιες ''παθογένειες'' και ''δυσλειτουργίες'' τους, αλλά και τις εν γένει αρνητικές δημοσιονομικές εξελίξεις.
Με το νομοσχέδιο αυτό αναδιοργανώνονται (συρρικνώνονται) 11 από τα 15 Υπουργεία, οι Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τα μεγάλα νομικά πρόσωπα, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), καθώς και ορισμένα μικρότερα.
Η δήθεν ''αναδιοργάνωση'' εκτός από τις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων περιέλαβε και τις περιφερειακές τους υπηρεσίες, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις τις ενοποίησε.
Σημειώνεται ότι από την κατάργηση των 1.894 οργανικών μονάδων και τη μείωση του αριθμού των επιδομάτων για θέσεις ευθύνης αναμένεται να μειωθούν δαπάνες 6.211.200 ευρώ κατ' έτος.
Η κωμική αυτή ελάφρυνση του προϋπολογισμού θα γίνει κατά τι μεγαλύτερη αν συνυπολογισθούν τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, π.χ. από τον περιορισμό του εξοπλισμού και των γραφείων Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, Γενικών Δ/ντών και Δ/ντών, οι θέσεις των οποίων καταργούνται με το παρόν σχ. νόμου.
Με το σ.ν. μειώνονται οι οργανικές μονάδες των Υπουργείων και των φορέων που αναδιοργανώνονται σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, κατά μέσο όρο.
Ειδικότερα καταργούνται 6 Γενικές Γραμματείες και 8 Ειδικές Γραμματείες, 12 Γενικές Δ/νσεις, 326 Δ/νσεις, 1 υποδιεύθυνση, 52 αυτοτελή τμήματα, 1.369 τμήματα, 83 αυτοτελή γραφεία και 317 γραφεία. Από τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτει ότι καταργούνται περίπου το 1/3 των Δ/νσεων, αυτοτελών ή μη τμημάτων και σχεδόν το σύνολο των αυτοτελών ή μη γραφείων.
iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου