Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Είναι δυνατόν;

Νέα πρόσθετα σκληρά μέτρα ύψους από 11,7 δισ. έως 14 δισ. θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου με μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και περικοπές επιδομάτων (όσων έχουν απομείνει), ενώ στα τεκμήρια διαβίωσης προστίθενται οι ημιυπαίθριοι, αποθήκες ακόμα και… πατάρια!
Όσοι θεωρούν αυτονόητη την πηγή που κάνει τη σκληρή λιτότητα ακόμη πιο σκληρή, δηλαδή το ΔΝΤ ή την τρόικα, και φαντάζονται τους Έλληνες «διαπραγματευτές» να υποκύπτουν, ας διαβάσουν με προσοχή τι απάντησε ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ στο δημοσιογράφο Αθ. Έλλις («Καθημερινή» 18/3). Ρωτήθηκε σχετικά:
«Αληθεύει ότι το ΔΝΤ επιθυμούσε μια πιο μακροπρόθεσμη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και χαμηλότερα επιτόκια, αλλά κάποιες χώρες, και κυρίως η Γερμανία, ήταν αντίθετες;
Με δεδομένη την αδυναμία της οικονομίας, μας ανησυχούσε το γεγονός ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ταχεία. Συμφωνήθηκε να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012 κατά 1% του ΑΕΠ σε σχέση με αυτά που είχαν συμφωνηθεί στην περυσινή πέμπτη αξιολόγηση. Είχαμε, επίσης, προτείνει την επιβράδυνση του ρυθμού προσαρμογής και μετά το 2012, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ανησυχούσε ότι αυτό θα έπληττε την εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα και επέλεξε τη διατήρηση των στόχων που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Είναι ζήτημα κρίσης και αποδεχθήκαμε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης. Ποτέ δεν συζητήσαμε το θέμα με τη γερμανική κυβέρνηση».
Μ’ άλλα λόγια ήταν οι Έλληνες, η κυβέρνηση Παπαδήμου, που ζήτησαν τα τόσο επώδυνα μέτρα να εφαρμοστούν σε βραχύτερο χρόνο, δηλαδή να γίνουν πιο επώδυνα. Για να μην πληγεί η εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα! Είναι αδύνατο να μην αναφέρεται –παρά την τραγικότητά του– ως ιστορικό ανέκδοτο στο μέλλον.
epohi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου