Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Υπέρογκα κέρδη από τη «διάσωση» της Ελλάδας

 Άλλος ένας μύθος γύρω από την κρίση χρέους στην Ελλάδα καταρρίπτεται. Αυτή τη φορά τα σχετικά στοιχεία έρχονται κατ’ ευθείαν από την Γερμανία, και τα αποκαλύπτει ρεπορτάζ της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.
Η πρώτη ανατροπή εντυπώσεων έρχεται από επίσημα στοιχεία της γερμανικής βουλής. Η φιλολογία περί δεκάδων δισεκατομμυρίων που «πληρώνουν οι γερμανοί φορολογούμενοι» για τη «σπάταλη Ελλάδα», αποδεικνύεται επικοινωνιακός μύθος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά μόνο 15,2 δισ. ευρώ έχει καταβάλει η γερμανική πλευρά.
Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, το «αντάλλαγμα» που εισπράττει η Γερμανία –τόσο η οικονομία της όσο και το γερμανικό δημόσιο– είναι πολλαπλάσιο:
• Στον ιδιωτικό τομέα πρώτα απ’ όλα, το όφελος είναι τεράστιο, καθώς η ουσιαστική υποτίμηση του ευρώ ευνοεί τις γερμανικές εξαγωγές. «Αποτέλεσμα αυτής της υποτίμησης είναι η αύξηση των
γερμανικών εξαγωγών κατά 50 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ», όπως σημειώνει ο καθηγητής Γκούσταβ Χορν, του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Αναπτυξιακών Ερευνών.
• «Αυτό, φυσικά, σημαίνει περισσότερα κρατικά έσοδα από φόρους», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των δημοσιονομικών του Βερολίνου.
• Εκτός αυτού, «η Γερμανία δεν κερδίζει μόνο μέσω των εξαγωγών της, που ευνοούνται από την κρίση», συνεχίζει το ρεπορτάζ. «Ο επικεφαλής αναλυτής της Τράπεζας της Βρέμης, Φόλκερ Χέλμαγιερ, υπολόγισε τα κέρδη από τους τόκους των τελευταίων δύο ετών (…) Το κέρδος από τους τόκους, με συντηρητικούς υπολογισμούς φτάνει τα 45 δισ. ευρώ. Με πιο αισιόδοξους υπολογισμούς μπορεί να φτάσει τα 65 δισ. (…) Η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται το γερμανικό δημόσιο –και πληρώνουν οι γερμανοί φορολογούμενοι– βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».
• Η επιχείρηση Ten Brink έχει παραγωγή σε Ελλάδα και Γερμανία. Από την κρίση το ελληνικό εργοστάσιο καταρρέει [από 40 οι εργαζόμενοι είναι, πλέον, μόνο 15] και επωφελείται το γερμανικό εργοστάσιο. «Έχουμε πάρα πολλή δουλειά. Κάνουμε υπερωρίες, δουλεύουμε Σάββατα. Και φυσικά παίρνουμε αυξήσεις. Εδώ και πολλά χρόνια δεν είχαμε τόσο πολλή δουλειά», λέει ο εργαζόμενος Αλ. Βρενεζφικ της γερμανικής Ten Brink.
Το ρε­πορ­τάζ της δη­μό­σιας γερ­μα­νι­κής τη­λεό­ρα­σης α­πο­τυ­πώ­νει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που συ­σκο­τί­ζε­ται με το ι­δε­ο­λό­γη­μα των ερ­γα­τι­κών Γερ­μα­νών, που ξο­δεύο­νται για τους τε­μπέ­λη­δες Έλλη­νες. Και, βέ­βαια, α­να­δει­κνύει την ου­σία και το βά­θος της κρι­σης στην Ευ­ρώ­πη.
youpayyourcrisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου