Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Οι ιστορίες του κ. Στουρνάρα, ή πώς οι δόσεις θα μας σώσουν από την καταστροφή

Ο κ. Στουρνάρας είναι Υπουργός Οικονομικών στην πιο δυσκολη -μεταπολεμικά- συγκυρία για την χώρα. Έχει αναλάβει να υλοποιήσει το συστημικό σχέδιο "αντιμετώπισης της κρίσης" όσο πιο γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά μπορεί. Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι πολιτικός. Δεν έχει εκλεγεί από κανένα κόμμα, δεν έχει ασχοληθεί με κομματικούς μηχανισμούς. Ο κ. Στουρνάρας, βασικά, δεν έχει εκλεγεί καν. Είναι τόσο καλός στην δουλειά του που δε χρειάστηκε να περιμένει να τον ψηφίσει ο λαός. Ο κ. Στουρνάρας είναι ο υπάλληλος του μήνα. Ο υπάλληλος κάθε μήνα!
Δήλωσε, λοιπόν, στην Βουλή ότι "Οι δόσεις είναι αναγκαίες , γιατί αν δεν τις πέρναμε ο κόσμος θα πεινούσε, θα ήταν καταστροφή." Και συνέχισε "Σήμερα ζούμε γιατί έχουμε πάρει τις δόσεις. Χωρίς αυτές θα γυρνάγαμε 50 χρόνια πίσω". Πενήντα χρόνια πίσω ήταν η δεκαετία του '60. Η δεκαετία του '60 κοινωνικά είχε ένα πολύ μεγάλο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, είχε μεγάλα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας, είχε παιδιά που αναγκάζονταν να σταματήσουν ο σχολείο ή τις σπουδές τους για να δουλέψουν και φυσικά μεγάλα εργατικά και φοιτητικά κινήματα που έπνιξε η τρομακτική καταστολή (βλ. Ιουλιανά). Με λίγα λόγια, ο κόσμος πεινούσε και όταν πήγαινε να αντιδράσει, αναλάμβανε η καταστολή, το παρακράτος ή οι εξορίες.
Ο κ. Στουρνάρας δεν βλέπει ομοιότητες ανάμεσα στις δύο δεκαετίες. Κι αν η δεκαετία του '60 βρήκε την κοινωνία να προσπαθεί να συνέλθει από έναν καταστροφικό πόλεμο, η τρέχουσα δεκαετία βρίσκει την κοινωνία να προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην κρίση. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:
Την διετία της κρίσης η ανεργία σκαρφάλωσε στο 24,4%. Συγκεκριμένα για τους νέους κάτω των 25, η ανεργία ανήλθε στο 55,4%, με μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στις νέες γυναίκες έναντι των νέων αντρών. Η ανεργία των γυναικών άνω των 25 είναι σε ποσοστό 28,1% και αντίστοιχα 21,7% στους άντρες.
Οι άστεγοι το 2011 ανήλθαν στους 20.000. Οι 11.000 βρίσκονται στην Αττική, από αυτούς οι 8.000 είναι Έλληνες. Χρησιμοποιείται πια ο όρος "νεοάστεγοι" για να γίνει περιγραφή της κατάστασης. Για πτυχιούχους άστεγους μιλάνε έρευνες.
Μόνο το 2011 μετανάστευσαν 24.000 έλληνες, δηλαδή 90% περισσότεροι σε σχέση με το 2010. Πρώτος προορισμός είναι η Γερμανία, καθώς διαμένουν ακόμα εκεί συγγενείς (από το κύμα μετανάστευσης της δεκαετίας του '60). Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών είναι νέοι, πολύ συχνά επιστήμονες που δεν βρίσκουν δουλειά στην Ελλάδα.
Από το 2009 μέχρι το 2011 η πορνεία στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας αυξήθηκε κατά 1500%. Αιτία η κρίση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το παραδοσιακά χαμηλό ποσοστό της αντρικής πορνείας, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί πια.
Είναι η πρώτη φορά έδω και δεκαετίες που γίνονται ανοιχτές καταγγελίες για βασανισμούς ανθρώπων στα αστυνομικά Τμήματα και ο υπεύθυνος υπουργός αντί να παραιτείται, κάνει και μηνύσεις!
Εξάλλου δεν έχει λόγο να παραιτηθεί, υπάρχει ένα... κοινοβουλευτικό παρακράτος που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναλάβει την υπεράσπιση και του υπουργού και της κυβέρνησης.
Στοιχεία από το 2012 δεν παραθέτουμε, γιατί δεν υπάρχουν ακόμα σχετικές έρευνες.
Έτσι ο κ. Στουρνάρας εκτέθηκε. Όχι επειδή δεν ήταν ενημερωμένος για τις τραγικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο περιόδους, αλλά γιατί είναι χυδαίο να προσπαθείς να πείσεις για την "αναγκαιότητα" των επιπλέον δόσεων που θα είναι "σωτήριες για τον τόπο", τη στιγμή που η εξαθλίωση έγινε καθημερινότητα. Είναι χυδαία η απειλή ότι θα "γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω" την στιγμή που έχεις μια συγκυρία σχεδόν εξίσου βίαιη για την κοινωνία με εκείνη της δεκαετίας του '60.
Ο Κ. Στουρνάρας δεν είναι πολιτικός, δεν τον ενδιαφέρει η εκλογή ή η σταδιοδρομία του. Στην δουλειά του είναι εξαιρετικός. Κι η δουλειά του είναι να διεκπεραιώνει μια απάνθρωπη πολιτική, που ίσως τελικά να γυρίζει την κοινωνία και πάνω από 50 χρόνια πίσω. Ο κ. Στουρνάρας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά δεν υπάρχει κανένας πια για να τον πιστέψει.

www.left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου