Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Παρασκήνιο και ομιχλώδεις διαδικασίες στην πώληση της «Δωδώνης»

Η παρουσία χρυσοπληρωμένων συμβούλων δεν είναι ικα­νή, σε πολλές περιπτώσεις, να εξασφαλίσει ούτε τα αυτονό­ητα. Παράδειγμα, η πώληση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομη­χανίας Δωδώνη, που δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυσε, καταστρέφοντας ταυτόχρονα ένα επιτυχημέ­νο μοντέλο τοπικής συνεργασίας που παρήγε κέρδη επί δε­καετίες.
Όπως είναι γνωστό, η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, έπειτα από μα­κρά διαδικασία, πούλησε τη Δωδώνη (το 67%, για την ακρίβεια) στην κοινοπραξία S.I. αντί 21 εκατ. ευρώ. Στην κοινοπραξία με­τέχουν με ποσοστό 90% η ξένη επενδυτική εταιρεία Strategic Initiatives U K LLP και με 10% η Σίμος Food Group.
Το παρασκήνιο που προηγήθηκε ήταν σύνθετο, ενώ οι αντι­δράσεις που ακολούθησαν έκαναν τα πράγματα πιο δύσκολα. Όπως είναι γνωστό, η Σίμος, κεντρικός διακινητής των προϊό­ντων της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά ταυτόχρονα και εκ των οφειλετών της, γίνεται βασικός μέτοχος, έστω και με τη συνέρ­γεια ενός ξένου επενδυτή.
Στα Ιωάννινα λένε πως η ΣΙΜΟΣ Foods φέρεται να έχει πί­στωση 12 εκατ. ευρώ και ανοιχτά υπόλοιπα πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Από την επίσημη αξιολόγηση των προσφορών, πάντως, προέκυψε ότι η παροχή πιστώσεων στη Σίμος από τη Δωδώνη είναι της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν εξασφαλί­σεις για 7 εκατ. ευρώ.
Εύλογα λοιπόν οι μειοψηφούντες μέτοχοι της Δωδώνης (πα­ραγωγοί και συνεταιριστές) υπέβαλαν την τελευταία στιγμή προσφορά 20 εκατ. ευρώ. Άλλοι χαρακτήρισαν την προσφο­ρά εκπρόθεσμη κι άλλοι εμπρόθεσμη. Γεγονός πάντως είναι ότι η προσφορά απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχαν τραπεζικές αποδείξεις για την ύπαρξη των χρημάτων της προ­σφοράς. Είναι λογικό όμως οι παραγωγοί να μη βάζουν το χρή­μα για να διατηρήσουν στα χέρια τους την επιχείρηση της οποί­ας ήδη έχουν το μειοψηφικό πακέτο;
Δίκαια λοιπόν ανέβασε τους τόνους τη Δευτέρα και ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» την υπόθεση Δωδώνη λέγοντας: «Μια κερδοφόρα επιχείρηση τουλάχιστον τα τελευ­ταία 26 χρόνια που σήμερα ξεπουλιέται σε έναν εκ των οφειλε­τών της και αυτό είναι ένα σκάνδαλο». Δεσμεύθηκε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει το νόμιμο της διαδικασίας μεταφο­ράς του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες, αλλά και ότι θα «αντιγράψει» αυτό το πετυχημένο μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Όμως και αυτό που έγινε «επίσημα» στη Δωδώνη παρουσι­άζει ακόμη πολλά κενά. Από οικονομικής πλευράς το τίμημα των 21 εκατ. δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό για μια εταιρεία με κέρ­δη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κανείς να δώσει περισσότερα. Η πλευρά των συνεταιριστών τεχνικά έδωσε κοντά στα ίδια, ενώ η προσφορά του μεγάλου γαλλικού ομίλου Lactalis, που συμμετείχε στη διαδικασία, ήταν ακόμη χαμηλότερη.
Προφανώς, λοιπόν, η Δωδώνη πληρώνει το τίμημα του ρί­σκου χώρας. Δηλαδή την εκδήλωση χαμηλών προσφορών ακό­μη και για κερδοφόρες εταιρείες. Αυτό συμβαίνει καθώς το ασφάλιστρο που αναζητούν οι ξένοι επενδυτές, για να ρίξουν χρήμα στη χώρα, είναι μεγάλο και «κουρεύει» ανάλογα τις τε­λικές προσφορές.
Για τη Δωδώνη, πάντως, οι ομιχλώδεις διαδικασίες και το αμ­φίβολο αποτέλεσμα έχουν ήδη φέρει την εταιρεία σε κρίση, με τους εργαζομένους και τους συνδικαλιστές από τη μία και τον νέο βασικό μέτοχο από την άλλη...

new.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου