Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σήμερα η ψήφιση των ιδιωτικοποιήσεων. Κι αποχαιρέτα το δημόσιο που χάνεις

Σήμερα η ψήφιση των εξπρές ιδιωτικοποιήσεων, με ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε χρόνο-φάντασμα και με ξεκάθαρο το άγχος από πλευράς της συγκυβέρνησης να προλάβει πριν ξεκινήσουν κινητοποιήσεις.
Κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την διαδικασία ορισμού του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, που θα ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς εταιριών στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί ειδικές μετοχές. Συγκεκριμένα οι εταιρίες προς αποκρατικοποίηση είναι οι:
ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.
Επίσης δεν χρειάζεται προηγούμενη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την πώληση πακέτου μετοχών μεγαλύτερο του 20%. Άρα το ελληνικό Δημόσιο μπαίνει γοργά-γοργά σε μια κατάσταση που αναμένεται να "γονατίσει" περαιτέρω την εγχώρια οικονομία, αλλά και τα ατομικά εισοδήματα της πλειοψηφίας των πολιτών.
Ειδικά στις περιπτώσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, οπουδήποτε παγκόσμια έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχες ιδιωτικοποιήσεις (και καθόλου τυχαία σε χώρες που είχε παρέμβει το ΔΝΤ) τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον αρνητικά. Συγκεκριμένα η ιδιωτικοποίηση του νερού συνοδεύτηκε πολύ συχνά από σειρά δηλητηριάσεων και μολύνσεων.
Πάντως υπάρχει πάντα και το παράδειγμα της Αργεντινής, που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφεραν να διώξουν τους ιδιώτες από τις δημόσιες επιχειρήσεις τους, αφού οι πολίτες κινητοποιήθηκαν σε ένα μεγαλειώδες κίνημα άρνησης πληρωμής λογαριασμών.
Η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε σχετικά:

"Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ., προκειμένου να εξασφαλίσουν το απρόσκοπτο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και όλης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, δεν ανέχονται τις πλέον στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θεωρούν, αντίθετα, δικό τους δικαίωμα να υπαγορεύουν οι ίδιοι τις αποφάσεις της Βουλής και την ψήφο των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Μάλλον τους διαφεύγει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας «Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση» και κατά συνέπεια κανένας βουλευτής δεν μπορεί να δέχεται υπαγορεύσεις. Επομένως και η ψήφος στην αυριανή βραδινή ονομαστική ψηφοφορία του ν/σ για την εκποίηση των ΔΕΚΟ και της ακίνητης κρατικής περιουσίας θα είναι μια συνειδητή πράξη ανάληψης προσωπικής ευθύνης για κάθε βουλευτή."

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου