Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η Νότια Ευρώπη ξεσηκώνεται

Στις συγκεντρώσεις στην Ιταλία είχαν καλέσει συνδικάτα, σχηματισμοί της αριστεράς και άλλες ομάδες και ολοκληρώθηκαν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία. Στην Μαδρίτη, στόχος ήταν η συμβολική περικύκλωση του Κοινοβουλίου.
Ορισμένοι διαδηλωτές στη Ρώμη και σε πολλές ακόμα πόλεις της Ιταλίας έδωσαν το «παρών» φορώντας μάσκες του Μόντι ή του διαβόλου, ενώ άλλοι είχαν φτιάξει ομοιώματα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την Άνγκελα Μέρκελ ή ακόμη και του Μπαράκ Ομπάμα.
«Ενωμένοι με μία Ευρώπη που ξεσηκώνεται» ήταν ένα από τα πανό που βρέθηκε στην κορυφή ενός από το μπλοκ στην πορεία. Ανάμεσα στα ελάχιστα επεισόδια ήταν η «επίθεση» με αυγά στις εισόδους τραπεζών και μερικές κροτίδες.
O Mόντι τέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών με στόχο να αποτραπεί η βύθιση της Ιταλίας στη δίνη της κρίσης χρέους. Η κυβέρνηση έχει περάσει μέτρα σκληρής λιτότητας που καλύπτουν όλο το εύρος της ισπανικής οικονομίας -σε μία χώρα που, όπως σημαντικό τμήμα της Ευρωζώνης, παλεύει με την ύφεση και την υψηλή ανεργία.
Στη Μαδρίτη, στα συνθήματα που ακούστηκαν κυριάρχησαν τα «δεν μας εκπροσωπούν» και «δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε», που έχουν γίνει «σήμα κατατεθέν» των διαδηλώσεων της 25S (25ης Σεπτεμβρίου).
«Ήρθα να διαδηλώσω επειδή μας τα παίρνουν όλα, την υγεία, την εκπαίδευση, τα σπίτια» ανέφερε ενδεικτικά η Σαμπίνε Αλμπέρντι, μια διαδηλώτρια 50 χρόνων αναφερόμενη στις περικοπές του προϋπολογισμού που στραγγαλίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις εξώσεις των υπερχρεωμένων ιδιοκτητών σπιτιών που πολλαπλασιάζονται στη χώρα όπου ένας στους τέσσερις, στον ενεργό πληθυσμό, είναι άνεργος.
«Η κατάσταση είναι αφόρητη», προσθέτει, λέγοντας: «Δουλεύω ανεξάρτητα. Έχω όμως όλο και λιγότερους πελάτες, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον χρήματα».
Xιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από το ισπανικό κοινοβούλιο στη Μαδρίτη ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά του κοινοβουλίου για να εμποδίσουν την περικύκλωση του κτιρίου, που είχε ανακοινώσει η ομάδα «Surround parliament», η οποία πραγματοποίησε και το κάλεσμα στην κινητοποίηση.
Μετά τις περικοπές «ετοιμάζονται για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, λες και είναι πριγκίπισσες», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές στο Associated Press. «Θα έπρεπε να τις αφήσουμε στο δρόμο, όπως όλες εκείνες τις οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους».
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές πραγματοποιήσαν ενός λεπτού σιγή με γυρισμένη την πλάτη τους στο κοινοβούλιο, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας υπήρξε και έξω από την τράπεζα Bankia, όπου ήδη μια ομάδα διαδηλωτών έχει κατασκηνώσει από τη Δευτέρα με στόχο να πιέσει τη τράπεζα να σταματήσει τις εξώσεις που έχουν οδηγήσει στους δρόμου μέχρι σήμερα 400.000 οικογένειες στην Ισπανία.
Νωρίτερα το Σάββατο περίπου 3.000 αστυνομικοί διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας και των περικοπών των επιδομάτων Χριστουγέννων τους.
Η ισπανική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση (συρρίκνωση για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο) ενώ η ανεργία μαστίζει τη χώρα, με το ποσοστό στους νέους να ανέρχεται στο 52,34% σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Η κυβέρνηση Ραχόι προωθεί μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος. Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το υψηλό κόστος δανεισμού και τις πιέσεις για προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς δανειοδότησης.
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει εγκριθεί για την Ισπανία δάνειο ύψους 100 δις ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της τομέα που αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα.
Το μεγάλο ραντεβού των χώρων του Νότου δίνεται στις 14 Νοέμβρη με τη ΓΣΕΕ να καλεί σε 24ωρη απεργία σε συντονισμό με όλες τις μεγάλες ομοσπονδίες της Ευρώπης. Αυτό θα αποτελέσει την αρχή ενός πανευρωπαϊκού όχι απέναντι στα μέτρα λιτότητας που έχουν στόχο να εξαθλιώσουν τα λαϊκά στρώματα και να βυθισουν τις κοινωνίες στην ύφεση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου