Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Μισθοί στο έλεος του εργοδότη!

Στο έλεος των εργοδοτών και της ατομικής διαπραγμάτευσης βρίσκονται κυριολεκτικά οι μισθοί εκατομμυρίων εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι μισθοί μπορούν να μειωθούν με μονομερή απόφαση του εργοδότη μέχρι και 40% (στο κατώφλι του εισαγωγικού της κλαδικής) αν έχουν περάσει έξι μήνες από τη λύση της ισχύουσας κλαδικής σύμβασης και δεν υπάρξει νέα σύμβαση το επόμενο τρίμηνο και μέχρι τις 14 Μαΐου. Στην περίπτωση μη συμφωνίας (εντός του τριμήνου) οι αποδοχές μπορούν να φθάσουν τα 586 ευρώ του βασικού μισθού μέσω ατομικής σύμβασης εργασίας. Ακόμα για τη συγκεκριμένη κατηγορία συμβάσεων (που έχει δηλαδή παρέλθει το εξάμηνο από τη λήξη τους) δεν ισχύουν οι κλαδικοί μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους που θα αμείβονται με 586 ευρώ μεικτά αν είναι άνω των 25 ετών ή με 510,95
αν είναι κάτω των 25 ετών.

Επιπρόσθετα, με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου, αναστέλλονται μέχρι να φθάσει η ανεργία στο 10%, οι όποιες αυξήσεις αποδοχών σε συλλογικό ή άλλο επίπεδο (διαιτητική απόφαση, κανονιστική πράξη), συμπεριλαμβανομένων της ωρίμανσης, του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας. Καθηλωμένοι θα παραμείνουν και οι κατώτατοι μισθοί μέχρι να φθάσει η ανεργία στο 10%, ενώ δεν θα γίνεται διμερής συλλογική διαπραγμάτευση σε εθνικό επίπεδο, αλλά η κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων μπορούν να μειωθούν έως 22% από αυτά που είχαν διαμορφωθεί την 1.1.2012 (άρθρο 1). Η μείωση αφορά το χρονικό διάστημα από 14.2.2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης των Ε.Ε. / ΕΚΤ/ ΔΝΤ. Το βασικό ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 26,18 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη και ο βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ μεικτά, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο. Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ο εργοδότης δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση, αλλά μόνο σε μικρότερη (από το 22%) του βασικού μισθού με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων μειώνονται κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών. Το βασικό ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 22,83 ευρώ για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη και ο βασικός μισθός στα 510,95 ευρώ μεικτά.

Τι ισχύει για τις κλαδικές

* Οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης που θα λήξει ή θα καταγγελθεί εξακολουθούν να ισχύουν για ένα τρίμηνο (μέχρι τώρα η μετενέργεια ήταν εξάμηνη).

* Οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί μέχρι την 14 Φεβρουαρίου ισχύουν για ένα τρίμηνο (δηλαδή μέχρι την 14 Μαΐου). Μετά το διάστημα αυτό παύει να ισχύει η μετενέργεια.

* Για τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει και έχει παρέλθει το εξάμηνο η παράταση του τριμήνου δίνεται μόνο για τη σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Χαρακτηριστικά τονίζεται πως μετά το εξάμηνο οι συμβάσεις «έχουν πάψει να παράγουν έννομα αποτελέσματα ως συλλογικές συμβάσεις και οι όροι τους έχουν απολέσει τον κανονιστικό χαρακτήρα τους, παραμένουν δε στις ατομικές συμβάσεις ως απλοί ενοχικοί όροι».

* Από τις 14 Φεβρουαρίου οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται για ορισμένο χρόνο ισχύος, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα έτος και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη. Οι συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ ήδη 24 μήνες μέχρι την 14η Φεβρουαρίου ή και περισσότερο λήγουν μετά την παρέλευση ενός έτους (δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου 2013), εκτός κι αν λήγουν ή καταγγελθούν νωρίτερα.

Στα 360 ευρώ το επίδομα ανεργίας

Στα 360 ευρώ διαμορφώνεται πλέον το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο μειώνεται κατά 22% ακολουθώντας την «πορεία» του κατώτερου μισθού. Παράλληλα «παρασύρονται» άλλα έξι επιδόματα -μεταξύ των οποίων και η ειδική παροχής μητρότητας- τα οποία από χθες είναι μειωμένα κατά 22%. Το βασικό ημερήσιο ποσό της τακτικής επιδότησης ανεργίας διαμορφώνεται στα 14.4 ευρώ, ενώ το χορηγούμενο ποσό προσαυξάνεται κάθε μήνα ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη. Όσον αφορά την ειδική παροχή μητρότητας- που καταβάλλεται για ένα εξάμηνο - περιορίζεται πλέον στα 586.08 ευρώ τον μήνα.

Δ. Στρατούλης: Ολοκλήρωσαν τον σφαγιασμό...

"Η ολοκλήρωση από την κυβέρνηση του σφαγιασμού των μισθών, του επιδόματος ανεργίας και μητρότητας καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδηγεί στη μαζική εξαθλίωση και ταπείνωση των εργαζομένων, σε μετατροπή των νέων εργαζομένων σε σύγχρονους σκλάβους και σε εξόντωση των ανέργων. Η κυβέρνηση με αυτή την εγκύκλιο καταργεί ουσιαστικά το ίδιο το εργατικό δίκαιο μετατρέποντάς σε δίκαιο των εργοδοτών" σημείωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου