Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΔΟΕ: Κίνδυνος ταραχών λόγω ανεργίας



Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ταραχών και μαζικών κινητοποιήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες τα επόμενα χρόνια, καθώς ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί από τα 200 εκατομμύρια σήμερα στα 208 εκατομμύρια ως το 2015.
Η ΔΟΕ, στην ετήσια έκθεσή της για την απασχόληση σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεων κλιμακώθηκε στις 46 από τις 71 οικονομίες, στις οποίες ανέλυσε την κατάσταση, με βάση παράγοντες όπως οι όροι στην αγορά εργασίας, το βιοτικό επίπεδο και ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις.
Στις χώρες - μέλη της ΕΕ, ο κίνδυνος αυτός αυξήθηκε στο 46% κατά μέσο όρο το 2012 από 34% το 2006.
Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών αυξήθηκε στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Τσεχία και τη Σλοβενία από το 2007, ενώ αντιθέτως μειώθηκε στο Βέλγιο, στην Γερμανία, στην Σλοβακία και στην Σουηδία.
«Η κατάσταση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ειδικά αρχίζει να πιέζει υπερβολικά την οικονομική και κοινωνική συνοχή», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράινερ, αναφερόμενος στις πολιτικές λιτότητας. Επισήμανε την ανάγκη για διεθνή ανάκαμψη, με επίκεντρο τις θέσεις εργασίας και τις παραγωγικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με καλύτερη κοινωνική προστασία για τις φτωχότερες και τις πιο ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή «στο κλείσιμο του χάσματος των ανισοτήτων που διευρύνεται σε τόσες πολλές περιοχές του κόσμου». 
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η μεσαία τάξη συρρικνώνεται σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως στην Ισπανία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό του πληθυσμού μειώθηκε από 50% του πληθυσμού το 2007 στο 46% το 2010.
Η ΔΟΕ επέκρινε τη ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων στις προηγμένες χώρες, με τη διόγκωση των αμοιβών των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων και των κερδών των μεγάλων εταιρειών και την παράλληλη μείωση των μισθών των εργαζομένων. 
Η αύξηση των ανισοτήτων καταγράφεται εν μέσω σοβαρής κρίσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες και υψηλής ανεργίας.
Οι άνεργοι αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 30 εκατομμύρια το 2013 από το 2008 και ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 208 εκατ. το 2015. Οι ανισότητες αυξήθηκαν στις 14 από τις 26 προηγμένες χώρες που εξετάστηκαν, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ.

Μείωση κινδύνου κοινωνικών εντάσεων με αύξηση της απασχόλησης

Ο κίνδυνος ταραχών μειώθηκε στη Λατινική Αμερική, στην Ασία και στην υποσαχάρεια Αφρική, περιοχές όπου η αύξηση της απασχόλησης συνέβαλε στη διεύρυνση της μεσαίας τάξης τα τελευταία χρόνια.
Στην έκθεση σημειώνεται πως οι περισσότερες από τις χώρες στις οποίες η απασχόληση αυξήθηκε πάνω από τα επίπεδο του 2007 είναι οι αποκαλούμενες αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.

Φωτεινά παραδείγματα η Χιλή και η Κολομβία

Η ΔΟΕ χαρακτήρισε παραδείγματα προς μίμηση στην αντιμετώπιση κρίσεων τη Χιλή και την Κολομβία. Και στις δύο χώρες, η απασχόληση αυξανόταν κατά μέσον όρο 3,5% από το 2007 ως και το 2012. Οι κυβερνήσεις της Χιλής και της Κολομβία αύξησαν τις δαπάνες τους παρά την κρίση, έκαναν βήματα για να προστατεύσουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και έθεσαν σε εφαρμογή προγράμματα για την τόνωση της απασχόλησης των νέων, σημείωσε η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ  via http://www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου