Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!


Πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται, πολλά αναλύονται περί της περιβόητης κρίσης που μας ταλανίζει τρία χρόνια τώρα! Η οικονομική κρίση που μετατρέπεται σε πολιτική, η κρίση του πολιτικού συστήματος που δημιουργεί κοινωνική κρίση, η κρίση διαφθοράς προκαλεί την οικονομική και άλλα τέτοια βαθυστόχαστα το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι τη δική μας... νευρική κρίση!
Διάφοροι ανευθυνουπεύθυνοι βρίσκουν βήμα στα άθλια μέσα μαζικής παραπλάνησης και ανάλογα με το θέμα που θα ήθελαν να επικεντρώσουν έχουν κάνει την κρίση λάστιχο παραθέτοντας μετά ένα κάρο ανακρίβειες και καταλήγοντας τελικά σε ένα και μόνο αυθαίρετο συμπέρασμα, ότι οι σημερινές " λύσεις " είναι μονόδρομος!
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, την εποχή της μεταβιομηχανικής επανάστασης ο καπιταλισμός που έχει το εκπληκτικό προσόν να μεταλλάσσεται για να επιβιώνει και να μεταθέτει τα βάρη της κρίσης στον

εργαζόμενο, άλλαξε πρόσωπο και πάλι! Το κέντρο βάρους μεταφέρθηκε από το βιομηχανικό προϊόν, που είχε μορφή και ονοματεπώνυμο, σε απρόσωπα εταιρικά σχήματα αγνώστου προέλευσης και προορισμού! Χρηματιστηριακά παιχνίδια, οφ σορ εταιρείες, μεταπωλήσεις τεράστιων εμπορικών μονάδων, πτωχεύσεις άλλων μέσα σε δευτερόλεπτα, αγορές χρεών και εν τέλη οι περιβόητοι οίκοι αξιολόγησης που μεταβλήθηκαν σε χωνευτήρια χρημάτων! Πολύ μικρότερη σημασία έχει πλέον για την τύχη μιας εταιρείας η εμπειρία της, η ποιότητα του προϊόντος της η εμπορική αξία του τίτλου της και πολύ μεγαλύτερη τα ντιλ της στα μεγάλα χρηματιστήρια! Τα γκόλντεν μπόις αντικατέστησαν πια τους παραδοσιακούς κεφαλαιοκράτες με το παπιόν, το πούρο και το κονιάκ στο χέρι!
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η όλο και περισσότερο συσσώρευση πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια που ελέγχοντας την ροή του χρήματος ελέγχουν και την παραγωγική διαδικασία! Με απλά λόγια Η ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗΤΉ!
Πραγματικά είναι μόνο τα αποτελέσματα της πάνω στον κόσμο της εργασίας , τους πραγματικούς δηλαδή παραγωγούς! Και αυτά είναι πολύπλευρα! Αφορούν και την οικονομική κατάσταση (απαξίωση της εργασίας) και την κοινωνική διαστρωμάτωση ( τάξεις εξαφανίζονται, μορφές εργασίας αλλάζουν ή καταργούνται κλπ), και την πολιτιστική ακόμα ταυτότητα ( λαοί εξαφανίζονται, κράτη αλλάζουν βίαια πολιτεύματα, θρησκείες ποινικοποιούνται, πολίτες υποχρεώνονται σε μεταναστευτικά κύματα) !
Η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης είναι το μέσον μέσα από το οποίο το χρηματιστηριακό κεφάλαιο διευκολύνεται να αναπτύξει και να ολοκληρώσει ένα καλά εκτελεσμένο σχέδιο! Η δήθεν αναγκαιότητα υπερεθνικών θεσμών και η ολοένα και περισσότερη συγκέντρωση εξουσιών σε υπερεθνικά εξωθεσμικά κέντρα (πχ ΕΚΤ) αφαιρεί από τους λαούς και τα κινήματα τη δυνατότητα να ορθώσουν και τα τελευταία έστω αναχώματα αντίστασης!
Και η αριστερα; Εδώ κι αν μιλάμε για ΚΡΙΣΗ! Άργησε απελπιστικά να συνειδητοποιήσει την κατάσταση που διαμορφωνόταν! Εγκλωβισμένη μέσα στις αντιθέσεις της και σε ένα περιβάλλον τεχνητής ευφορίας που είχε δημιουργηθεί τουλάχιστον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, παγωμένη από τις εξελίξεις στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού  και την κατάρρευση των καθεστώτων σαν χάρτινους πύργους, αποπροσανατολισμένη από τα σοσιαλδημοκρατικά μορφώματα τύπου ΠΑΣΟΚ ή spd, ή χαμένη σε διάφορα επί μέρους, χρήσιμα αλλά αναποτελεσματικά , ακτιβιστικά κινήματα! ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥΣ εμείς πετάγαμε αετό!
Σήμερα όμως τα πράγματα αλλάζουν! Σήμερα ξέρουμε το πρόβλημα και βλέπουμε που πάει το πράγμα! Σήμερα τα κινήματα βλέπουν πως με αποσπασματικές και "μικρού βεληνεκούς" θεωρήσεις το θεριό δε λαβώνεται! Σήμερα οι λαοί καταλαβαίνουν πως ΜΟΝΟ με υπερεθνική αντίσταση και πάλη χτυπιούνται οι υπερεθνικοί θεσμοί τους! Σήμερα οι λαοί της Ευρώπης καταλαβαίνουν πως μόνο η πρόταση για ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ και σύγκλιση των βιοτικών επιπέδων των λαών της η Ευρώπη μπορεί να είναι ενιαία! Σήμερα η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ διαμορφώνει τη δική της πρόταση απέναντι στους τραπεζίτες της Ευρώπης! Σήμερα οι λαοί της Ευρώπης ενισχύουν τα προοδευτικά εκείνα σχήματα που στις χώρες τους εισάγουν έναν νέου τύπου διεθνισμό! Σήμερα η σύγχρονη Ευρωπαϊκή αριστερά διεκδικεί την εξουσία για να ανατρέψει κι όχι για να διαχειριστεί!
Το πρώτο βήμα θα γίνει την Κυριακή στην πατρίδα μας! Στις παρυφές της Ευρώπης ο λαός μας θα ξαναπεί το μεγάλο ΌΧΙ! Το έκανε 70 χρόνια πριν στον φασισμό! Θα το κάνει και την Κυριακή στον τραπεζιτικό ιμπεριαλισμό !

Την Κυριακή θα στείλουμε το μεγάλο μήνυμα σε όλους τους εργαζομένους της Ευρώπης!

ΈΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ!

Δημήτρης Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου