Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Το αντάρτικο πόλης είναι εδώ

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Όταν την άνοιξη του 2010 είχε εξαρθρωθεί η ένοπλη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», ο νυν υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τότε τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει: «Εύχομαι να μην αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια «Λερναία Ύδρα», της οποίας κόψαμε απλώς ένα από τα πολλά “κεφάλια”».
Η τοποθέτηση του παγιδευμένου βαν στα γραφεία της εταιρείας Microsoft επί της λεωφόρου Κηφισίας, έχει «άρωμα» από την δραστηριότητα των οργανώσεων, οι οποίες έδρασαν στη μετά «17 Νοέμβρη» εποχή και κυρίως από το 2003 μέχρι και το 2011 και μάλλον αποδεικνύει ότι η «Λερναία Ύδρα» είναι ζωντανή.
Επί των ημερών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου οι ένοπλες οργανώσεις αναβάθμισαν τη δράση τους, αλλά και υπέστησαν σοβαρά πλήγματα: Εξαρθρώθηκε ο «Επαναστατικός Αγώνας» και η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η «Σέχτα Επαναστατών» πάντως παραμένει ανενεργή
από το καλοκαίρι του 2010, όταν και είχε εκτελέσει τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια.
Η δραστηριότητα των οργανώσεων που έδρασαν μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», υπήρξε ιδιαίτερα έντονη κατά τη διάρκεια της θητείας των κυβερνήσεων Καραμανλή. Την περίοδο 2004 – 2009 παράλληλα με την δράση οργανώσεων όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας», η «Λαϊκή Επαναστατική Δράση», η «Σέχτα Επαναστατών» κ.α., έντονα είχε δραστηριοποιηθεί και ο αναρχικός χώρος ιδιαίτερα επί των ημερών του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπου, όταν τον Δεκέμβριο του 2008 είχε παραδοθεί στις φλόγες η Αθήνα μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου . Κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, δηλαδή σε μία μεταβατική, αλλά και κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, οι ένοπλες οργανώσεις «σίγησαν». Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εμπρηστική ενέργεια στα γραφεία της Microsoft αποτελεί το καλωσόρισμα στον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Την κυβέρνηση Παπανδρέου την είχε «υποδεχθεί» μια μυστηριώδης ομάδα ένοπλων με καλάσνικοφ, οι οποίοι με το «καλημέρα» τον Οκτώβριο του 2009 είχαν επιτεθεί στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής. Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει η … ΟΠΛΑ, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ακόμη και σήμερα ότι «Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας υπάρχει». Αυτό βέβαια είναι μία άλλη ιστορία με πολλές … ουρές.
Πάντως για να συνδέονται οι εποχές, πρέπει να υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας είναι εκείνος, ο οποίος είχε «περάσει», ως υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησης Καραμανλή τον διαβόητο «νόμο για τις κουκούλες». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξήγγειλε προεκλογικά ότι η κυβέρνησή του «θα βγάλει τις κουκούλες από εκείνους που τις φορούν». Στις αρχές Μαρτίου του 2009 ο κ. Δένδιας, ως υπουργός δικαιοσύνης, είχε προαναγγείλει τη θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος περί της χρήσης της κουκούλας πραγματοποιώντας τη ακόλουθη δήλωση «Ο Έλληνας πολίτης δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του και δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του». Η σημειολογία είναι ολοφάνερη.
Ενέργειες

Η ενέργεια με το παγιδευμένο βαν, είναι από εκείνες, οι οποίες προφανώς δεν στοχεύουν σε ανθρώπινα θύματα, αλλά σε υλικούς στόχους και αν στεφθούν από επιτυχία τότε χαρακτηρίζονται «εντυπωσιακές». Στην ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι το «χτύπημα», εξαιτίας της επιλογής του στόχου, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και κάνουν λόγο για οργάνωση, την οποία έχουν συγκροτήσει αντιεξουσιαστές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από όσα αναφέρουν αξιωματικοί τόσο της κρατικής ασφάλειας, όσο και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, αν πρόκειται για κάποιον πυρήνα αντιεξουσιαστών από εκείνους, οι οποίοι είχαν δραστηριοποιηθεί στους κόλπους οργανώσεων, τα προηγούμενα χρόνια.
Σε γενικές γραμμές η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι τρεις άγνωστοι, οι οποίοι απείλησαν και απομάκρυναν τον φύλακα του κτηρίου, στο οποίο στεγάζεται η Microsoft παραπέμπει και σε παλαιότερες ενέργειες, όπως εκείνη στη Citibank, όταν τον Φεβρουάριο του 2009 άγνωστοι είχαν τοποθετήσει παγιδευμένο με 50, περίπου, κιλά ANFO όχημα στο προαύλιο χώρο των γραφείων της αμερικανικής τράπεζας. Οι αναρχικοί, οι οποίοι επιλέγουν τον δρόμο του ένοπλου αγώνα, αντλούν τη μεθοδολογία τους από την ιστορία του αναρχικού κινήματος. Έτσι πρέπει πάντοτε να υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επίθεση με παγιδευμένο όχημα στην ιστορία δεν πραγματοποιήθηκε κάπου στη Μέση Ανατολή, χρονολογείται στις 16 Σεπτεμβρίου του 1920, στις 12.01, στην καρδιά του παγκόσμιου μητροπολιτικού καπιταλιστικού κέντρου, στη Νέα Υόρκη και στο Μανχάταν, 20 χρόνια πριν από το οικονομικό κράχ στις ΗΠΑ.
Τα 45 κιλά δυναμίτιδας που περιείχε ο εξελιγμένος για την εποχή ωρολογιακός μηχανισμός, είχαν τοποθετηθεί σε ένα κάρο που έσερνε άλογο, έξω από την τράπεζα J.P. Morgan και η έκρηξη είχε καταστρέψει το κτίριο.
Σε κάθε περίπτωση και επιστρέφοντας στο σήμερα σύμφωνα με μία άποψη «Το αντάρτικο πόλης καλωσορίζει τη νέα κυβέρνηση, αλλά και τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια». Η ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια στη Microsoft από κάποια οργάνωση τις επόμενες ημέρες, θα δώσει κάποιες απαντήσεις.

Ε.Ο. 6η Δεκέμβρη;
Οι πιο συγκροτημένες προκηρύξεις, οι οποίες συνόδευσαν τις ενέργειες ένοπλων οργανώσεων, μετά την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» υπήρξαν εκείνες της «Επαναστατικής Οργάνωσης 6ης Δεκέμβρη», η οποία εμφανίστηκε τελευταία φορά με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην εφορία του Νέου Κόσμου τον Απρίλιο του 2011. Είχε γράψει ο συντάκτης ή οι συντάκτες της προκήρυξης της «6ης Δεκέμβρη» αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ενέργειας στο Νέο Κόσμο το 2011 «Η οργάνωσή μας σε περιόδους κοινωνικής έκρηξης και έντασης με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά θα αφομοιωθεί μέσα στο εξεγερμένο πλήθος. Η σφραγίδα μας δεν αποτελεί οδηγό ματαιοδοξίας, ούτε τρέφουμε Ναπολεόντειες ψευδαισθήσεις γύρω από τον ρόλο μας σαν πρωτοπορία ή σαν μπροστάρηδες των κοινωνικών μας αγώνων. Δεν ζούμε για καμία σφραγίδα και δεν φαντασιωνόμαστε γιάφκες γεμάτες με όπλα, αλλά εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση επαναστατημένων συνειδήσεων, που θα μετουσιώσουν τα λόγια σε πράξεις», ανέφερε η οργάνωση και δεν είναι λίγες οι προβλέψεις, οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις, οι σύμφωνα με τις οποίες η χώρα ήδη βρίσκεται ενώπιον σφοδρής κοινωνικής κρίσης και έκρηξης βίας. Η 6η Δεκέμβρη έχει προσεγγίσει απολύτως ολοκληρωμένα την κατάσταση στην Ελλάδα σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις και αφετηρία την κρίση στις ΗΠΑ το 2008. «Η δικτατορία του ΔΝΤ που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και ό,τι αυτό συνεπάγεται, επιβάλλει από την πλευρά μας μια συστράτευση δυνάμεων. Κάνει επιτακτική την ανταλλαγή απόψεων πάνω στις δυνατότητες μας να πυροδοτήσουμε τις επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις» έχει αναφέρει η εν λόγω οργάνωση, όπως επίσης είχε σημειώσει ότι «Η “φούσκα” του χρηματοπιστωτικού συστήματος που έσκασε το 2008 ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας συσσώρευσης ανύπαρκτων κερδών που επέφερε και το κλείσιμο της κάνουλας για τη δανειοδότηση των κρατών, άρα κατά συνέπεια και το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Η βασική προτεραιότητα των κρατών αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση των τραπεζών τους ακριβώς γιατί αυτές αποτελούν τον πυλώνα της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας τους».
Τον Απρίλιο του 2011 στο κείμενο της προκήρυξης, το περιεχόμενο της οποίας είχε δημοσιοποιήσει η εφημερίδα «Το Ποντίκι» η «Επαναστατική Οργάνωση 6η Δεκέμβρη» είχε συμπεριλάβει στο κείμενό της το εξής υστερόγραφο – μήνυμα προς τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή: «Ο υπουργός “Προστασίας του Πολίτη” Παπουτσής σε δηλώσεις του έκανε κάλεσμα «στους ένοπλους αγωνιζόμενους που προετοιμάζονται για την επανάσταση» για παράδοση των όπλων. Κάλεσμα για εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα. Θέλουμε απλά να του υπενθυμίσουμε ότι η μοναδική προϋπόθεση παράδοσης των όπλων μας είναι η παράδοση της εξουσίας στην κοινωνία, κάτι που φυσικά γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει αναίμακτα σαν κίνηση καλής θέλησης από το καθεστώς. Παράδοση των όπλων σημαίνει ταυτόχρονη εγκατάλειψη των οραμάτων και των ιδανικών μας. Γιατί οι σφαίρες μας είναι οι προστάτες των ονείρων μας». Εφόσον το Δ.Ν.Τ., η Τρόικα, η τραπεζοκρατία εξακολουθούν και βρίσκονται εδώ, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η «Επαναστατική Οργάνωση 6η Δεκέμβρη» θα πυροδοτήσει «τις επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις».

axiaplus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου