Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Εφτά χρόνια αρπαχτή... ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ "ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟΥ"...

Ο Τύπος δεν ασχολούνταν με σκάνδαλα, ούτε σκανδαλιζόταν από τις σχέσεις των κρατούντων με τους μεγιστάνες του πλούτου. Είχε έρθει άλλωστε το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρωθεί το Τάμα του Έθνους.
Στους έντονα αντικοινοβουλευτικούς καιρούς μας, ένα δόλιο φάντασμα πλανιέται στον αέρα: ο ισχυρισμός περί «τιμιότητας» των δικτατόρων που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία το 1967 για να την επιστρέψουν πριν από 36 χρόνια, σαν βρεγμένες γάτες, «στους πολιτικούς».
Πρόκειται βέβαια για μύθο, θεμελιωμένο στη μίζερη εικόνα των...
  επιζώντων «πρωταιτίων» – αφού πρώτα έχασαν την εξουσία, στερήθηκαν όσα είχαν παράνομα καρπωθεί και υπέστησαν τις οικονομικές συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσής τους. Ακόμη κι
αυτή η εικόνα δεν αφορά, ωστόσο, παρά ελάχιστους πρωτεργάτες της δικτατορίας. Αγνοεί την οικονομική ευμάρεια πάμπολλων μεσαίων ή «πολιτικών» στελεχών της, που η νομική κατασκευή περί «στιγμιαίου αδικήματος» άφησε παντελώς ατιμώρητα ν’ απολαμβάνουν τα αποκτήματά τους.
Την επιβίωση του μύθου διευκολύνει η χαώδης διαφορά του τότε με το σήμερα, όσον αφορά τη δυνατότητα δημόσιας συζήτησης για παρόμοια ζητήματα. Επί χούντας η ραδιοτηλεόραση ήταν κρατική (κι αυστηρά προπαγανδιστική), ενώ ο Τύπος περνούσε από δρακόντεια λογοκρισία. Οποιαδήποτε έρευνα ή ακόμη και νύξη για κρατικά σκάνδαλα ήταν απλά αδιανόητη. χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο του Γιάννη Καψή στον «Ταχυδρόμο» (24.5.74), όταν η δικτατορία Ιωαννίδη δημοσιοποίησε το (παπαδοπουλικό) «σκάνδαλο των κρεάτων»:
«Δεν είναι καινούρια η υπόθεση. Μήνες ολόκληρους οι φήμες οργίαζαν. Κι όμως κανείς δεν τολμούσε. Κανείς δεν είχε το θάρρος να μεταβάλη τον ψίθυρο σε καταγγελία. Κι όσο οι φήμες απλώνονταν, αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερους υπεύθυνους και μη, τόσο μεγάλωνε κι ο φόβος μήπως θίξουμε τα κακώς κείμενα. Ηταν μια ‘συνωμοσία κραυγαλέας σιωπής’, χάρη και στη δρακόντεια νομοθεσία που ρυθμίζει -και συμπιέζει- την ενάσκηση του λειτουργήματός μας».
Μετά τη Μεταπολίτευση, ο Τύπος ξεχείλισε βέβαια από πληροφορίες για σκάνδαλα της χουντικής επταετίας. Ομως αυτά θεωρούνταν τότε -και σωστά- απλές παρωνυχίδες μπροστά στα υπόλοιπα εγκλήματα της δικτατορίας.
Απολαβές και «ασυλία»
Το πρώτο πράγμα που φρόντισαν να κάνουν οι ηγέτες της χούντας, ήταν να αυγατίσουν τα εισοδήματά τους –σε σχέση όχι μόνο με τους ώς τότε δημοσιοϋπαλληλικούς μισθούς τους, αλλά και με τις απολαβές της ανατραπείσας κοινοβουλευτικής «φαυλοκρατίας». Με τον Α.Ν. 5 του 1967, ο μισθός του πρωθυπουργού υπερδιπλασιάστηκε (από 23.600 σε 45.000 δρχ), των υπουργών και υφυπουργών αυξήθηκε από 22.400 σε 35.000 δρχ, ενώ θεσπίστηκαν -για πρώτη φορά- ημερήσια «εκτός έδρας» 1.000 και 850 δρχ αντίστοιχα («Πολιτικά Θέματα» 5.10.73).
Ακολούθησαν κι άλλες «τακτοποιήσεις», όπως η καταχρηστική στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα με ειδική ρύθμιση του 1970 («Πολιτικά Θέματα» 8.2.75).
Οι δικτάτορες θεσμοθέτησαν τέλος τη μελλοντική ασυλία τους, με ρυθμίσεις που κάνουν τα σημερινά κουκουλώματα να μοιάζουν με παιδικό παιχνίδι. Η χουντική νομοθεσία «περί ευθύνης υπουργών» (Ν.Δ. 802 της 30.12.1970) περιείχε «μεταβατική διάταξη» (§ 48) βάσει της οποίας δίωξη υπουργού ή υφυπουργού της χούντας μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση των ...συναδέλφων τους. Επιπλέον, όλα τα «εγκλήματα δια τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως» της μελλοντικής Βουλής, θεωρούνταν αυτομάτως παραγεγραμμένα!
Προϋπόθεση για την ατιμωρησία συνιστούσε, φυσικά, η επιτυχία της ελεγχόμενης επιστροφής στον κοινοβουλευτισμό «αλά τουρκικά». Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τίναξε όμως το εγχείρημα στον αέρα, με αποτέλεσμα τον κάθετο θεσμικό διαχωρισμό της Μεταπολίτευσης απ’ το προηγούμενο καθεστώς.
Τα μαύρα κρέατα
Το μόνο σκάνδαλο που εκκαθαρίστηκε δικαστικά επί χούντας, αποκαλύφθηκε για λόγους προπαγανδιστικής «νομιμοποίησης» της ανατροπής του Παπαδόπουλου απ’ τον Ιωαννίδη. Πρόκειται για την (κυριολεκτικά δύσοσμη) «υπόθεση των κρεάτων», με βασικούς κατηγορούμενους τον πρώην υφυπουργό Εμπορίου Μιχαήλ Μπαλόπουλο και το Γεν. Διευθυντή του Υπουργείου (και διορισμένο πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ) Ζαφείριο Παπαμιχαλόπουλο.
Το κατηγορητήριο αφορούσε ποικίλες παρανομίες, με κυριότερη τη «δωροληψία κατά συρροήν» από μεγαλεμπόρους για τη μονοπωλιακή εξασφάλιση αδειών εισαγωγής κρέατος –με αποτέλεσμα παράνομες ανατιμήσεις («καπέλα») σε βάρος των καταναλωτών. Επιμέρους πτυχή του σκανδάλου συνιστούσε η απαγόρευση διάθεσης ντόπιων ζώων, ώστε να πουληθούν τα προβληματικά κρέατα Αργεντινής που «μαύριζαν» και «δεν τάθελε ο κόσμος». Στη δίκη πρόκυψε ανάμιξη του Παττακού – αναγνώστηκε, μάλιστα, και διαταγή του (21.9.72) «όπως διατεθούν το ταχύτερον εις την κατανάλωσιν» τα επίμαχα προϊόντα.
Ο Μπαλόπουλος καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση, ποινή που το 1976 μειώθηκε σε 14 μήνες. Δεν διώχθηκε, αντίθετα, για την επίδοση που τον έκανε ευρύτερα διάσημο: το «μπαλόσημο» που (φέρεται να) εισέπραττε ως γραμματέας του ΕΟΤ, με το παρατσούκλι «ο κύριος 10%».
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σχετικές ημερολογιακές εγγραφές του διπλωμάτη Γεωργίου Χέλμη, γαμπρού του Μαρκεζίνη. «Φαίνεται πως συνελήφθη ο Μπαλόπουλος, πρώην του Τουρισμού, για οικονομικά σκάνδαλα και καταδιώκεται ο Παύλου, γαμπρός του Παττακού, επίσης για οικονομικά σκάνδαλα (υπόθεσις κρεάτων)», σημειώνει στις 21.1.74, για να συμπληρώσει στις 5.2: «Για τα σκάνδαλα, πιστεύει ο Μομφεράτος ότι τίποτε δεν πρόκειται να προωθήσουν, διότι φοβούνται να έλθουν εις αντιθέσεις και, άλλωστε, δεν έχουν μάρτυρες να καταθέσουν». Με τη δημοσιοποίηση της δίωξης, εκτιμά τέλος «ότι κατά την δίκη θα προκύψουν και στοιχεία για άλλες υποθέσεις (ίσως σκάνδαλα στον τουρισμό κά)» («Ταραγμένη διετία», Αθήνα 2006, σ.123, 129 & 161).
Η «νέα φαυλοκρατία»
Η δυσοσμία δεν περιοριζόταν ωστόσο στα κρέατα. Επτά μήνες μετά το πραξικόπημα, ο εκδότης του «Ελεύθερου Κόσμου» (και κεντρικός προπαγανδιστής της χούντας) Σάββας Κωσταντόπουλος εξομολογείται γραπτά στον παλιό του πάτρωνα Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Λυπούμαι, διότι είμαι υποχρεωμένος να μνημονεύσω και ένα άλλο εκτάκτως λυπηρόν φαινόμενον. Ενεφανίσθη και αναπτύσσεται μία νέο-φαυλοκρατία (ατομικά ρουσφέτια, προσωπικαί εξυπηρετήσεις, τακτοποιήσεις συγγενών, ατομική προβολή κοκ)» («Αρχείο Καραμανλή», τ.7ος, σ.50).
Παρά τη στενή σχέση του με το καθεστώς, ο Κωσταντόπουλος διατήρησε την ίδια γνώμη μέχρι τέλους. Αναλύοντας το Δεκέμβριο του 1973 στον Καραμανλή την ανατροπή του Παπαδόπουλου, τονίζει πως «είχε υποστεί το καθεστώς και αυτός προσωπικώς ηθικήν φθοράν εις την συνείδησιν των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεγάλην ζημίαν του έκαμε η σύζυγός του και ο ταξίαρχος Μ. Ρουφογάλης, τον οποίον είχε τοποθετήσει εις την ΚΥΠ. Εκαμαν προκλητικάς ενεργείας (εντυπωσιακοί γάμοι, θορυβώδεις δεξιώσεις, δημόσιαι εμφανίσεις με μεγαλοπλουσίους, επίδειξις πλούτου κλπ). Μοιραίον ρόλον έπαιξαν και οι γαμβροί ωρισμένων παραγόντων του καθεστώτος (του κ. Σ. Παττακού και άλλων). Εδημιουργήθη μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σκανδάλων δια την οποίαν δεν δυνάμεθα ακόμη να γνωρίζωμεν μέχρι ποίου σημείου ανταπεκρίνετο εις την πραγματικότητα. Πάντως, αντιστοιχία υπήρχε οπωσδήποτε» (όπ.π., σ.203-5).
Παρόμοια αίσθηση αναδύουν κι οι επιστολές του «γεφυροποιού» Ευάγγελου Αβέρωφ προς τον Καραμανλή: «κυκλοφορούσαι φήμαι περί μεγάλων ή μικρών σκανδάλων (δημοπρασίαι τηλεοράσεως, ΟΛΠ, σύμβασις Reynold’s, βέβαιοι μικρολοβιτούραι Ματθαίου και άλλα)» (14.10.68), «ανησυχία» του Παπαδόπουλου για «τα γύρω του σκάνδαλα, το ξεχαρβάλωμα της Διοικήσεως» (28.10.72).
Ιδια γεύση και στη συνομιλία του νεαρού -τότε- πολιτικού επιστήμονα Θεόδωρου Κουλουμπή με τον παλαίμαχο μεταξικό υπουργό Ασφαλείας, Κωνσταντίνο Μανιαδάκη (27.8.71): «Και για το στρατό; τον ρώτησα. Η απάντησή του ήταν να τρίψει τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού, υπονοώντας ότι δωροδοκούνται» («Σημειώσεις ενός πανεπιστημιακού», σ.116-7).
Ειδική πτυχή της «νεοφαυλοκρατίας» αποτέλεσε η ποικιλότροπη «τακτοποίηση» του συγγενικού περιβάλλοντος των δικτατόρων:
* Ο Μακαρέζος διόρισε υπουργό Γεωργίας (κι αργότερα Βορείου Ελλάδος) τον κουνιάδο του, Αλέξανδρο Ματθαίου.
* Ο Λαδάς έκανε τον ένα ξάδερφό του διοικητή της ΑΣΔΕΝ και τον άλλο Γ.Γ. Κοινωνικών Υπηρεσιών.
* Ο γαμπρός του Παττακού Αντρέας Μεϊντάσης επιδόθηκε σε μπίζνες με το Δήμο Αθηναίων –από την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ της Κλαυθμώνος μέχρι μια τεχνική μελέτη αξιοποίησης δημοτικού ακινήτου, ύψους 1.109.000 δρχ.
* Τα αδέρφια του αρχηγού βολεύτηκαν κι αυτά. Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ως στρατιωτικός ακόλουθος, Γ.Γ. του Υπ. Προεδρίας, Περιφερειακός Διοικητής Αττικής και «υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ». Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος αναρριχήθηκε αστραπιαία στην υπαλληλική ιεραρχία για να αναλάβει Γ.Γ. Δημ. Τάξεως. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα βαθμοφόρου υφισταμένου του, «μένει γνωστός σαν ‘μπον φιλέ’ γιατί, τυλιγμένος σε χειμωνιάτικο παλτό, τρέχει νύκτα μαζί με αξιωματικούς αστυνομίας πόλεων στα καμπαρέ σαν γκάγκστερς και τρώγουν φιλέτο» (Αλέξανδρος Δρεμπέλας, «Ο θρήνος του χωροφύλακα», Αθήνα 1998, σ.118).
Ειδική κατηγορία σκανδάλων συνιστούν οι ανεξέλεγκτες δανειοδοτήσεις «ημετέρων». Τον πρώτο καιρό μετά τη μεταπολίτευση το θέμα απασχόλησε επανειλημμένα τα ΜΜΕ, για προφανείς όμως λόγους οι σχετικές κατηγορίες ουδέποτε ερευνήθηκαν σε βάθος. Αποκαλυπτικά είναι δυο έγγραφα του τότε αρχηγού της ΚΥΠ Μιχαήλ Ρουφογάλη που αποκάλυψε ο «Ταχυδρόμος» (29.8 και 12.9.74), με το ενδοκαθεστωτικό φακέλωμα «δανείων άτινα θεωρούνται χαριστικά ή επισφαλή», καθώς και των παραγόντων που «παρενέβησαν» για τη χορήγησή τους. Το συνολικό ύψος των «χορηγηθέντων» δανείων ήταν 1.519.000.000 δρχ. και των «υπό έγκρισιν» 1.644.000.000 δρχ.
Ενδιαφέρουσα και η εμπιστευτική ενημέρωση του Χαρίλαου Χατζηγιάννη, προσωπικού φίλου του δικτάτορα, προς τον αυλάρχη του εξόριστου βασιλιά Κωνσταντίνου (25.11.70): «Αυξάνεται η επιρροή της Δέσποινας [Παπαδοπούλου], του Ρουφογάλη και του Φραγκίστα. Η Δέσποινα ανακατεύεται σε όλα και, αναμφισβήτητα, επηρεάζει τον άντρα της. Ακόμη και η κόρη της παίζει ρόλο. Μιλούν και για οικονομικά συμφέροντα. Ο Λαδάς φώναξε τον Χατζηγιάννη και του συνέστησε, φιλικά, να διαφωτίσει τον Παπαδόπουλο» (Λεωνίδας Παπάγος, «Σημειώσεις 1967-1977», Αθήνα 1999, σ.296).
Η Ντόλτσε Βίτα
Την εικόνα συμπληρώνουν, από διαφορετική οπτική γωνία, οι αναμνήσεις της Ντέλλας Ρουφογάλη, φωτομοντέλου που το 1973 παντρεύτηκε το διοικητή της ΚΥΠ: «Αρχίζω να ράβω την καινούρια μου γκαρνταρόμπα στους μετρ της ραπτικής για τους οποίους μέχρι τώρα έκανα επιδείξεις. Η ζωή μου έχει αλλάξει τελείως, το ίδιο και η συμπεριφορά όλων απέναντί μου. Μου φέρονται με έκδηλο σεβασμό και τα κοπλιμέντα τους είναι υπερβολικά. Αλλά μου αρέσει. Εγώ εξακολουθώ να φέρομαι φιλικά προς τους παλιούς γνωστούς και τους κανούριους, πλούσιους φιλοχουντικούς επιχειρηματίες που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα μαζί με τα ραβασάκια για ρουσφέτια. Αισθάνομαι πως έχω υποχρέωση να εξυπηρετήσω τους πάντες. Ο Μιχάλης συνήθως δεν αρνείται. Γεύομαι τη δύναμη της εξουσίας, και με μαγεύει» (σ.85-6).
Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Βέροια, «έρχονται πολλοί να με δουν. Γνωστοί και άγνωστοι. Ο πατέρας μου μου δίνει πακέτο τα σημειωματάκια με τα ρουσφέτια που ζητούσαν οι γνωστοί του όλο αυτό τον καιρό και εγώ του υπόσχομαι ότι κάτι θα προσπαθήσω να κάνω». Μεταξύ των αιτημάτων που ικανοποίησε, γράφει, ήταν και η απονομή χάριτος (απ’ τον Παπαδόπουλο) σ’ ένα συντοπίτη της εξαγωγέα, πρώην «μεγάλο ποδοσφαιριστή της τοπικής ομάδας», που είχε καταδικαστεί «με αποδείξεις» για κατασκοπεία υπέρ της Βουλγαρίας (σ.89).
Τους αρραβώνες του ζεύγους τίμησαν «επιλεγμένοι εξωκυβερνητικοί παράγοντες», όπως οι επιχειρηματίες Λάτσης και Κιοσέογλου. «Την επόμενη βδομάδα καινούρια δώρα, καινούριες ανθοδέσμες, φρέσκα ψάρια απ’ όλα τα νησιά της Ελλάδας, κούτες με το καλύτερο χαβιάρι της Περσίας και παγωμένα καβούρια της Αλάσκας καταφθάνουν στο σπίτι. Δεν ξέρω τι να τα κάνω» (σ.88).
Στο γάμο τους, πάλι, παραβρέθηκαν «ο Παύλος Βαρδινογιάννης, ο εφοπλιστής Θεοδωρακόπουλος με το γιο του τον Τάκη, ο Κώστας Δρακόπουλος των διυλιστηρίων, ο Νίκος Ταβουλάρης των ναυπηγείων, το ζεύγος Μποδοσάκη, ο Αγγελος Κανελλόπουλος των τσιμέντων ‘Τιτάν’ με τη γυναίκα του, ο Τομ Πάππας, ο Γ. Λύρας, ο Γιώργος Ταβλάριος, εφοπλιστής από τη Νέα Υόρκη με τη γυναίκα του και ο Γιάννης Λάτσης με τη μεγάλη του κόρη, αφού η γυναίκα του την ίδια μέρα πάντρευε την ανηψιά της σε άλλη εκκλησία» (σ.95).
Εύγλωττη για τις στενές σχέσεις χουντικής ηγεσίας και μεγαλοκαπιταλιστών είναι η περιγραφή ενός ιδιωτικού ταξιδιού της Ντέλλας με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου στο Παρίσι: «Μένουμε σε μεγάλες σουΐτες στο Intercontinental. Ερχονται να μας επισκεφθούν με το τραίνο από τη Γενεύη ο Γιάννης Λάτσης και η σύζυγός του Εριέτα. Είναι πολύ φίλοι της Δέσποινας. [...] Πηγαίνουμε σε όλα τα καλά μαγαζιά της Φομπούρ Σεντ Ονορέ. Η Δέσποινα έχει αφεθεί στο γούστο μου. [...] Λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας, πηγαίνουμε οδικώς στις Βρυξέλλες με λιμουζίνα που μας έστειλε ο Ωνάσης» (σ.87).
Οι επαφές αυτές δεν ήταν αυστηρά κοινωνικές. Λίγο μετά το Πολυτεχνείο, π.χ., το ζεύγος Ρουφογάλη τρώει στο σπίτι του με το Λάτση. Αρχηγός της ΚΥΠ κι εφοπλιστής «συζητούν για τα διϋλιστήρια και τα προβλήματα που έχει». Μετά το τέλος της κουβέντας, ο δεύτερος προθυμοποιείται να συνοδεύσει τη γυναίκα του πρώτου στο Λονδίνο, για κάποιες ιατρικές εξετάσεις (σ.100).
Μια στιχομυθία του Ρουφογάλη φωτίζει, τέλος, καλύτερα την τυχοδιωκτική διαχείριση του δημόσιου πλούτου από τα ηγετικά στελέχη της χούντας:
«Ενα βράδυ ο Χρήστος Μίχαλος, τότε υπουργός, μισοαστειευόμενος, του λέει ότι τώρα που παντρεύτηκε θα πρέπει να κάνουν καμιά δουλειά να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Ο Μιχάλης, ατάραχος, του λέει να μην ανησυχεί. ‘Οσο είμαστε στα πράγματα δεν μας χρειάζονται λεφτά και, αν πέσουμε, τα λεφτά δεν θα μας σώσουν’. Ξεσπάει σε γέλια. Εγώ παγώνω, μαζί μου κι ο Μίχαλος» (σ.98).
Οι συμβάσεις
Το φιλέτο των σκανδάλων της «επταετίας» υπήρξαν ωστόσο οι μεγάλες «αναπτυξιακές» συμβάσεις της περιόδου.
* Η πρώτη υπογράφηκε με την αμερικανική πολυεθνική Litton (15.5.67), για «παροχήν υπηρεσιών οργανώσεως και διεκπεραιώσεως της οικονομικής αναπτύξεως ορισμένων περιοχών εις Κρήτην και Δυτικήν Πελοπόννησον» (ΦΕΚ 1972/Α/88). Είχε προταθεί το 1966 απ’ την κυβέρνηση των αποστατών (κυρίως τον Μητσοτάκη), αλλά η Βουλή δεν τόλμησε να την ψηφίσει. Η Litton θα εισέπραττε όλα τα έξοδα που έκανε «βοηθώντας» το δημόσιο (συν κέρδος 11%) και προμήθεια 2% επί των κεφαλαίων (ή των δανείων) που θα έφερνε, θεωρητικού ύψους 800.000.000 δολαρίων. Ως «προκαταβολή», το δημόσιο της κατέβαλε 1.200.000 δολάρια.
Στην πράξη, η εταιρεία αρκέστηκε να ξεκοκκαλίζει τα ποσοστά επί των ...εξόδων της: «Το κέρδος μας είναι φυσικά δυσανάλογα μεγάλο», παραδεχόταν (στις ΗΠΑ) ο υπεύθυνος του προγράμματος, «επειδή δεν έχουμε κάνει βασική επένδυση. Η επένδυση είναι το καλό μας όνομα». Τελικά η σύμβαση λύθηκε στις 15.10.69, με καταβολή από το κράτος των δαπανών της εταιρείας -συν 11%- ακόμη και κατά την ...«περίοδο τερματισμού» (ΦΕΚ 1969/Α/268). Επίσημη δικαιολογία: «αι ελληνικαί υπηρεσίαι είναι εις θέσιν να συνεχίσουν άνευ ειδικής εξωτερικής βοηθείας τας προσπαθείας δια την ανάπτυξιν» (Βήμα, 16.10.69).
* Απίστευτα επαχθής ήταν και η σύμβαση για την κατασκευή της Εγνατίας, που ο Μακαρέζος υπέγραψε με τον αμερικανό εργολάβο Ρόμπερτ Μακντόναλντ (ΦΕΚ 1969/Α/15). Το δημόσιο έβαζε 45 απ’ τα 150 εκατομμύρια δολάρια του έργου, «διευκόλυνε» τον «επενδυτή» με ομόλογα 80.000.000 κι εγγυόταν για τα δάνειά του. Το έργο θα γινόταν από έλληνες υπεργολάβους, ενώ ο «ανάδοχος» θα φρόντιζε απλώς για μελέτες και δάνεια, εισπράττοντας αμοιβή 14% επί των εξόδων (συμπεριλαμβανόμενης της δημόσιας χρηματοδότησης!) – τα 4.500.000 δολάρια «εν είδει προκαταβολής». «Εάν κατά την διάρκειαν της μελέτης ήθελεν διαπιστωθή» από τον ίδιο πως 150 εκατομμύρια δεν αρκούν, μπορούσε είτε να ψάξει γι’ άλλα είτε απλά να «θεωρηθή εκτελέσας την σύμβασιν άμα τη συμπληρώσει της κατασκευής τμήματος της οδού, ούτινος η αξία ανέρχεται εις δολλ. ΗΠΑ 150.000.000» (άρθρο 1§4). Τελικά, δε βρήκε ούτε τα προβλεπόμενα κι έφυγε, αφού το δημόσιο επιβαρύνθημε με 1 ½ δις δρχ.
* Ο ελληνοαμερικανός Τομ Πάππας ήταν ήδη παρών με το διϋλιστήριο της ESSO στη Θεσσαλονίκη, επένδυση του 1962 που είχε καταγγελθεί ως σκανδαλωδώς προνομιακή. Το Μάιο του 1972, η χούντα τον απάλλαξε από τις αντισταθμιστικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, για ανέγερση έξι αγροτοβιομηχανικών μονάδων σε διάφορα σημεία της χώρας (ΦΕΚ 1972/Α/72). Του έδωσε και άδεια για τα εργοστάσια της Coca Cola, που οι κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις δεν ενέκριναν, ως ανταγωνιστικά προς τη ντόπια παραγωγή αναψυκτικών (ΦΕΚ 1968/Α/201).
Θερμός υποστηρικτής της χούντας, ο Πάππας πρωταγωνίστησε ως γνωστόν στο «ελληνικό Γουτεργκέιτ», ανακυκλώνοντας κονδύλια της CIA για το χρηματισμό του Νίξον απ’ τους δικτάτορες. Ενας προσωπάρχης του με σκανδαλώδες παρελθόν, ο Παύλος Τοτόμης, διορίστηκε το 1967 υπουργός Δημόσιας Τάξης και κατόπιν πρόεδρος της ΕΤΒΑ.
* Μητέρα όλων των μαχών υπήρξε ωστόσο το ντέρμπι των μεγιστάνων (Ωνάσης, Νιάρχος, Βαρδινογιάννης, Ανδρεάδης, Λάτσης κ.ά) για το 3ο διϋλιστήριο της χώρας. Ο Παπαδόπουλος τάχθηκε αποφασιστικά υπέρ του Ωνάση, σε βίλα του οποίου (στο Λαγονήσι) έμενε αντί συμβολικού ενοικίου, ενώ ο Μακαρέζος υπέρ του Νιάρχου. Η σύγκρουση έφτασε στα άκρα, με απόπειρες πραξικοπημάτων κι έκτακτους ανασχηματισμούς. Τελικά ο Ωνάσης τα παράτησε, ακυρώνοντας τη «μεγαλειώδη» σύμβαση που είχε υπογράψει και παίρνοντας πίσω την εγγύησή του, το 3ο διϋλιστήριο μοιράστηκε μεταξύ Ανδρεάδη και Λάτση (ΦΕΚ 1972/Α/130) κι ένα 4ο παραχωρήθηκε στο Βαρδινογιάννη (ΦΕΚ 1972/Α/181).
Μια λεπτομέρεια αυτής της τιτανομαχίας, από την εμπιστευτική ενημέρωση Χατζηγιάννη προς τον Παπάγο (25.11.70), παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με βάση τα σημερινά δεδομένα:
«Σε άλλο υπουργικό συμβούλιο, παραβρισκόταν ο Καρδαμάκης, ο οποίος εισηγήθηκε την αγορά μηχανημάτων από τη Siemens και την AEG χωρίς διαγωνισμό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί η ΔΕΗ στο πρόγραμμά της, που καθυστερούσε λόγω των δυσκολιών εκτέλεσης των συμφωνιών Ωνάση. Ο Παπαδόπουλος έλυσε μόνος του το θέμα, αποδεχόμενος την αγορά από τη μια εταιρεία».
Το «Τάμα του Εθνους»
Υπήρξε ίσως το χαρακτηριστικότερο σκάνδαλο της χούντας: ο τέλειος συνδυασμός της επαγγελίας μιας «Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών» με τη μεγαλομανία του δικτάτορα και το ξάφρισμα υπέρογκων δημόσιων κονδυλίων.
Στις 14 Δεκεμβρίου 1968 ο Παπαδόπουλος εξήγγειλε την ανέγερση ενός μνημειώδους ναού του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια –ως εκπλήρωση, υποτίθεται, της σχετικής υπόσχεσης της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1829 προς το Θεό σε περίπτωση απελευθέρωσης της Ελλάδας. Σύμφωνα άλλωστε με τη χουντική προπαγάνδα, η «επανάστασις» της 21ης Απριλίου 1967 δεν ήταν παρά η άμεση συνέχεια -και ολοκλήρωση- του 1821.
Το έργο εγκρίθηκε στις 5.1.69 σε κοινή συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου και αρχιεπισκόπου. Για την επίβλεψή του συστήθηκε το Μάιο μια «Ανώτατη Επιτροπή» με πρόεδρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπαδόπουλο και μέλη τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τους υπουργούς Εσωτερικών Στ. Πατττακό, Συντονισμού Ν. Μακαρέζο, Παιδείας Θ. Παπακωνσταντίνου, Δημ. Εργων Κ. Παπαδημητρίου και τον υφυπουργό Προεδρίας Κ. Βοβολίνη. Ενα δεύτερο σώμα, το «Γνωμοδοτικό Συμβούλιο», αποτελούνταν από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του ΕΜΠ, το δήμαρχο Αθηναίων, το Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων και τον κοσμήτορα της Αρχιτεκτονικής. Στο εγχείρημα μετείχε, με άλλα λόγια, σύμπασα η ανώτατη πολιτική και πνευματική ηγεσία του καθεστώτος.
Για το είδος της προπαγάνδας που συνόδευσε την εξαγγελία, αποκαλυπτικό είναι ένα απόσπασμα από την «Ηχώ των Ενόπλων Δυνάμεων» (3.6.73): «Ο Ναός του Σωτήρος Χριστού, αφ’ ενός μεν υλοποιεί την υπόσχεσιν που έδωσε το Εθνος προς τον Θεό, και αφ’ ετέρου θ’ αποτελέση, μετά την οικοδόμησίν του, το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών, μετά τον κλασικό Παρθενώνα και τον Βυζαντινό Λυκαβηττό».
Η επιστημονική κοινότητα των 1.857 ελλήνων αρχιτεκτόνων δεν φάνηκε πάντως να δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό. Τρεις διαδοχικοί διαγωνισμοί «προσχεδίων» και «ιδεών» μεταξύ 1970 και 1973 κατέληξαν σε φιάσκο: παρά τα τεράστια «βραβεία» που τους συνόδευαν (από 300.000 μέχρι 5.000.000 δραχμές, όταν ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα ήταν γύρω στις 4.000 δραχμές), οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν αντίστοχια 7, 35 και 31. Τελικά και οι τρεις διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι - μάλλον δίκαια, αν κρίνουμε από τις μακέτες που δημοσιεύθηκαν μεταδικτατορικά στο «Αντί» (30.11.74). Ακόμη κι έτσι, 3.650.000 δρχ διανεμήθηκαν σε ελάσσονες «επαίνους».
Απείρως μεγαλύτερη τέχνη επιδείχθηκε στη διασπάθιση των χρημάτων.
Τον Ιούνιο του 1969 ανακοινώθηκε η σύσταση «Ειδικού Ταμείου» για την οικονομική διαχείριση του «τάματος». Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό του που δημοσιεύθηκε μετά την ανατροπή του Παπαδόπουλου («Εστία» 19.1.1974), το «Ταμείο» εισέπραξε συνολικά 453.300.000 δρχ: 45,5 εκατομμύρια ως επιχορήγηση απ’ τον τακτικό προϋπολογισμό, 180 εκατομμύρια από «δωρεές, εισφορές, κλπ» και 230 εκατομμύρια σε δάνεια. Ενα μέρος των «εισφορών» ήταν επίσης δημόσιο χρήμα (η Αγροτική Τράπεζα «πρόσφερε» π.χ. 10 εκατομμύρια), ενώ το υπόλοιπο προήλθε από το υστέρημα του φιλοχρίστου και φιλοθεάμονος κοινού – όπως ο συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος που θυσίασε στο «Τάμα» ολόκληρο το εφάπαξ του (109.455 δρχ), εισπράττοντας «τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού δια του υπουργού Προεδρίας» («Νέα» 31.12.68).
Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο απολογισμό, το 90% των εσόδων είχε ήδη καταναλωθεί σε απαλλοτριώσεις, «δαπάνες μελετών», προπαρασκευαστικά έργα και «δαπάνες διοικήσεως και λειτουργίας»!
«Φαίνεται ότι ο Ναός του Σωτήρος, που πρόκειται να ανεγερθή πάνω στα Τουρκοβούνια, θα είναι απ’ τους πιο θαυματουργούς στη χώρα μας», σχολίαζαν τις επόμενες μέρες τα «Νέα» (26.1.74). «Γιατί, πριν ακόμα κτισθή, πριν καν γίνουν τα σχέδια για την κατασκευή του, δαπανήθηκαν -λες από θαύμα- τα 406 εκατομμύρια δραχμές από τα 453 εκατομμύρια που είχαν τελικά συγκεντρωθεί. Πάντως κι οι πιο ολιγόπιστοι θαύμασαν το γεγονός ότι με εντελώς κανονικό τρόπο αναλώθηκε ολόκληρο το τεράστιο αυτό ποσόν για ένα έργο του οποίου ακόμα δεν κατάφεραν οι υπεύθυνοι να έχουν ούτε το σχέδιο. [...] Αφού λεφτά δεν υπάρχουν πιά, αφού ούτε καν τα σχέδια του ναού δεν έχουν γίνει ακόμη, η υπόθεση αυτή θα πρέπει να λήξη εδώ και όλοι θα φροντίσουμε να ξεχασθή».
sibilla.

11 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακούστε κα Ελένη, αυτό το κείμενο το βρήκα σε δύο τρεις τοποθεσίες, βέβαια οι δημοκράτες που το ανάρτησαν όταν τους έβαλα σχολιασμό δεν είχαν την δημοκρατική ευαισθησία να ανακοινώσουν τον αντίλογο που τους έβαλα. Διότι αυτό το κείμενο που αναπαράγεται είναι μπουμεραγκ που αποδεικνύει ότι η χούντα δεν έκανε σκάνδαλα αλλά έντιμη διαχείριση. Πραγματικά είναι αστείο να αντικρούσει κανείς ότι υπήρχαν "ατομικά ρουσφέτια" διότι:
    Ο Μακαρέζος διόρισε υπουργό Γεωργίας (κι αργότερα Βορείου Ελλάδος) τον κουνιάδο του, Αλέξανδρο Ματθαίου.
    ΟΤΑΝ η μεταπολίτευση αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις της Χούντας τις έκανε ολόκρηρη φάμπρικα με χιλιάδες τοποθετήσεις πρασινοφρουρών και γαλάζιων παιδιών με ΥΠΟΓΕΙΑ πελατειακή διαδικασία.

    Δεν θα σταθώ στο θέμα των κρεάτων, που τι έγινε η ίδια η Χούντα φυλάκισε πρωτεργάτη αξιωματικό αλλά και τους Αφους Τσώνη για ένα ελάσσονος σημασίας σκανδαλο, μήπως θέλετε να σας βάλω σκάνδαλα μεγατόνων από την μεταπολίτευση;

    Ας πάω στο Πάρθειο βέλος του κειμένου, το ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, γιατί άραγε μετά την μεταπολίτευση δεν αναζήτησαν αυτά τα χρήματα τα κλεφτρώνια που ανέλαβαν; Γιατί δεν οδήγησαν τους χουντικούς καταχραστές σε δίκες; Γιατί δεν τους έριξαν στις φυλακές για κατάχρηση αυτού του χρήματος;
    Μήπως τελικά η απάντηση είναι ότι δεν υπήρξε διασπάθιση χρήματος;
    Αν οι πολιτικοί είχαν στα χέρια τους τέτοια πράγματα δεν θα ήταν καλύτερο να τους δικάσουν σαν κλέφτες και καταχραστές και όχι σαν κινηματίες και ανατροπέις του πολιτεύματος;


    Τέλος πάντων εγώ έχω τα δικά μου μέτρα που μετρώ την απάτη.

    Εγώ βλέπω συνταγματάρχες να πεθαίνουν πάμφτωχοι σε διαμερισμάτα πολυκατοικιών και φυσικά αν είχαν κλέψει ώς ισχυρίζεται το κείμενο δεν θα ψωμολυσούσαν.
    Εν αντιθέσει με (όχι όλους ) τους πολιτικούς που που ζουν στην χλίδα και τα "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ " τους ανα δεκαετία είναι δεκαπλασιασμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eσι λόγω της επαιτείου, ας θυμηθούμε λίγο τι είχαμε με την Χούντα και τι μας βρήκε με την μεταπολίτευση...... Τα στοιχεία είναι πολλά και συντρπτικά, αναφέρω ενδεικτικά δύο τρεις περιπτώσεις:


    ΜΕΣΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ ΚΛΙΝΩΝ (ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ)

    ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1956-1963 6,67 % ΕΡΕ
    ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1964-1966 9,12% ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ
    ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1967-1973 10,05% ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
    ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1975-1981 7,31% ΝΔ
    ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1982-1989 5,06% ΠΑΣΟΚ

    Ο αριθμός των τουριστών τετραπλασιάστηκε μεταξύ 1968 και 1971 και ξεπέρασε το 1.000.000.

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

    Όπως θα φανεί πιο κάτω συγκριτικά η περίοδος της δικτατορίας , είχε τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις, το νούμερο δείχνει την εκατοστιαία συνολική φορολογική επιβάρυνση στο τέλος κάθε περιόδου:

    Στο τέλος του 1963 Περίοδος ΕΡΕ…….. 23,7
    Στο τέλος του 1966 Περ/ος ΕΚ-αποστ….26,3
    Στο τέλος του 1974 Περίοδος χούντας….25,6
    Στο τέλος του 1981 Περίοδος ΝΔ……….29,1
    Στο τέλος του 1989 Περίοδος ΠΑΣΟΚ…34,9

    ΠΗΓΗ
    Εθνικοί λογαριασμοί 1958-75 σελ 246
    Εθνικοί λογαριασμοί 1980,87,89



    ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΠΡΟΙΟΝ (σε εκατομ δρχ)

    ΕΤΗ
    1966 136.340
    1967 143.583
    1968 152.565
    1969 166.582
    1970 181.476
    1971 195.843
    1972 216.631
    1973 237.050
    ΠΗΓΗ: ΕΣΥΕ 1974


    Στο τεύχος Οκτωβρίου 1970 του Στατιστικού Δελτίου ΟΗΕ (UN Monthly Bulletin of Statistics) η Ελλάδα με αύξηση του αριθμού των νεοκατασκευαζομένων κατοικιών κατά 58,4% στην διετία 1968-69 κατέλαβε την ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ μεταξύ 16 Ευρωπαϊκών χωρών, την δεύτερη κατέλαβε η Γαλλία με αύξηση 24,2%.
    Σύμφωνα με στατιστική του ΟΗΕ η Ελλάδα κατέλαβε την ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ μεταξύ ΟΛΩΝ των Ευρωπαϊκών χωρών (Ανατολικών και Δυτικών) από πλευράς ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας με βάσει πάντα τον πληθυσμό. Η μελέτη αναφέρει ότι το 1971 κτίστηκαν 130.600 νέες κατοικίες στον πίνακα ακολουθούν η Σουηδία , η Δανία, η Ολλανδία , η ΕΣΣΔ , η Ελβετία, η Φιλανδία, η Ρουμανία, η Γαλλία κλπ οι τελευταίες χώρες είναι η Α Γερμανία, η Ιρλανδία, και η Πορτογαλία.



    ΑΥΤΑ για να μη βάλω πίνακες της ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιας και είναι δημοκρατικό το μπλοκ και ανεκτικό, με ευκαιρία της 21ης Απριλίου στο μπλοκ μου έβαλα ένα αξιόλογο άρθράκι κάποιου ΑΙΟΛΟΥ με τίτλο "ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΧΕΖΟΥΜΕ"............
    ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΤΟ.


    http://pluton22.blogspot.com/2012/04/blog-post_5457.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να μας πει κάποιος και τι έγινε η προκαταβολή που πήρε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία για την κατασκευή της εγνατίας οδού το 1968, με την οποία εγκατέστησε το μεγαλύτερο εργοτάξιο στην... Περσία του Σάχη και έκανε χρυσές δουλειές (η εγνατία τελικά κατασκευάστηκε επί Σημίτη)... Όσο για το Τάμα, ανατρέξατε σας παρακαλώ σε τεύχη του ιταλικού περιοδικού Espresso της περιόδου 1980-83: σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά την επταετία, έλληνες αξιωματικοί που υπηρετούσαν στην βάση του Agnano στη Napoli, κατάφεραν παράτυπα και με την βοήθεια μελών του συλλόγου να εγγραφούν ως μέλη στην "Ελληνική Αδελφότητα της Napoli" (πρόκειται για την αδελφότητα των ελλήνων που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως) εντελώς παράτυπα φυσικά με δεδομένο ότι οι κύριοι εκείνοι έφτασαν στη Napoli... πέντε αιώνες μετά από τα υπόλοιπα μέλη. Στην συνέχεια κατάφεραν με τους εκεί συνεργάτες τους να πάρουν την πλειοψηφία του Δ/Σ και να ψηφίσουν την εκποίηση μεγάλου μέρους της περιουσίας της Αδελφότητας (ουσιαστικά της ανήκε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης). Υποτίθεται ότο τα χρήματα αυτά, κατόπιν ψηφίσματος πάντα, πήγαν στην Ελλάδα για την κατασκευή του τάματος (σα να πουλάς την Πλάκα για να χτίσεις μια εκκλησία) που βέβαια δεν κατασκευάστηκε ποτέ... από όσο ξέρω ακολούθησε δίκη στην Ιταλία για την υπόθεση αυτή και κάποιοι μπήκαν στην φυλακή... ψάξτε το λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επίσης, προκαλώ τον @pluton να κάνει ακόμα και σήμερα μια βόλτα στην Θράκη και να μετρήσει τα γιαπιά φαντάσματα που υποτίθεται θα γινόταν βιομηχανίες, για τις οποίες κάποια γατόνια πήραν επιδότηση από το ελληνικό δημόσιο, έριξαν τα μπετά και όσο τους είδε εκείνος ξανά, τόσο τους είδαν και οι θρακιώτες... τα στοιχεία για την ανεργία που έχει να μας τα δώσει, να βάλει όμως δίπλα και πόσοι έλληνες δούλευαν στη Γερμανία, την υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού... για την αύξηση κλινών στα ξενοδοχεία έχει δίκιο: όλοι οι κολλητοί της "καταστάσεως" έχτιζαν ξενοδοχεία, συχνά σε εκτάσεις που τους παραχωρούσε το δημόσιο επειδή ήταν καλά παιδάκια και βέβαια με χρήματα του δημοσίου, αν ήταν να βάλουν τα δικά τους πήγαιναν και αλλού... αλήθεια είναι και τα σχετικά με την αύξηση αφίξεων των τουριστών: ήταν η εποχή της έκρηξης του τουρισμού στην ευρώπη, η ελλάδα ήταν πανέμορφη και ακόμα ανεξερεύνητη και οι ξένοι είχαν ταυτόχρονα και αισθήματα συμπαράστασης για τον καταπιεσμένο λαό μας, ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν ερχόταν ήταν τα καρναβάλια οι συνταγματάρχες... να μή πω για την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, αφού υπήρχε η κεκτημένη ταχύτητα από τα προηγούμενα χρόνια (και καταστράφηκε κάθε έννοια αστικού ιστού στην χώρα) ενώ οι μετανάστες έφερναν συνάλλαγμα και το επένδυαν στο ελληνικό όνειρο την κατοικία... καλό θα ήταν να ανατρέξει στα στατιστικά του στοιχεία και να μας πει για τα θαλασσοδάνεια που πήραν βέβαια μόνο οι "καλοί" έλληνες και ένα σωρό άλλα... εκείνο που θέλω όμως να πω είναι ότι τα σκάνδαλα δεν ήταν μόνο οικονομικά: επειδή στην θράκη φοβόταν μήπως οι πομάκοι επηρεαστούν πολιτικά από τους πομάκους της κομμουνιστικής βουλγαρίας, έστελναν κλιμάκια του στρατού κάθε κυριακή στα βουνά και τους έκαναν προπαγάνδα ότι δεν είναι πομάκοι αλλά τούρκοι, μετονόμασαν τα μειονοτικά σχολεία σε "Τουρκικά Σχολεία" και ίδρυσαν τις Τουρκικές Ενώσεις ΣΤΗΝ ΘΡΆΚΗ... ΑΚΡΙΒΏς ΌΤΙ ΉΘΕΛΕ Η ΆΓΚΥΡΑ ΔΗΛΑΔΉ (με τις υγειές μας)όσοι δε ζούσαμε εκεί και είδαμε ζωντανά το φιάσκο της επιστράτευσης του '74, με το 90% των μηχανοκίνητων παρατημένα από βλάβες σε όλο το μήκος της διαδρομής από την θεσσαλονίκη μέχρι τον έβρο, καταλάβαμε και σε τι βαθμό διάλυσης είχαν οδηγήσει τον στρατό και τι ρεμούλες είχαν γίνει εφτά χρόνια με τα ανταλλακτικά των οχημάτων... αν το ήθελαν οι τούρκοι, σε 48 ώρες θα είχαν φτάσει στη λαμία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ κε Μάλαμα για το ΤΑΜΑ ....... συγκεντρώθηκαν κάποια χρήματα, το έργο δεν έγινε.

    Προφανώς τα χρήματα αυτά τα βρήκε η μεταπολίτευση, τώρα ποια είναι η τύχη των χρημάτων στα χέρια της μεταπολίτευσης........... Αν πάλι τα έφαγαν τίποτα λαμόγια από την Χούντα, είχαν υποχρέωση οι μεταπολιτευόμενοι πολιτικάντες να ζητήσουν λογαριασμό δεν σας φαίνεται λίγο παράξενο ότι δεν ακούστηκε τσιμουδιά;

    Για το θέμα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ευχαριστώ που το βάλατε, εδώ σ αυτό το ποστ σύντομα θα σας βάλω στοιχεία...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θέλω να κάνω κατάχρηση στον χώρο της κας Δεδούση γι αυτό για το θέμα ΕΓΝΑΤΙΑ εδώ

    http://pluton22.blogspot.com/2012/04/blog-post_26.html

    Αυτά που παραθέτω είναι ένα μικρό δείγμα των λόγων που με κάνουν ν ΑΦΡΙΖΩ κατά της μεταπολίτευσης και εύχομαι (πια) μια στρατιωτική λύτρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κε Malamas τώρα διάβασα την δεύτερη ανάρτησή σας.

    Κατ αρχάς να πω ότι είναι βέβαιο ότι μια διακυβέρνηση, από τον οποιοδήποτε θα υπάρχουν και λάθη και αστοχίες και παραλείψεις, όπως είναι βέβαιο ότι οι μόνοι που δεν βλέπουν λάθη τους είναι οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης, αυτά τα λάθη τα βλέπουμε και πολύ περισσότερο τα νιώθουμε στο τομάρι μας εμείς ο λαός.

    Θα κοιτάξω να σου απαντήσω κατά το δυνατόν και στον βαθμό που ξέρω σε κάποια πράγματα που έβαλες.

    Με ρώτησες κάτι για τις οικοδομές, αυτή την στιγμή στο αρχείο μου έχω την οικοδομική δραστηριότητα στους γεωργούς:

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΙΚΙΩΝ
    ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ 1966…1967…1968….1969…1970…1971…1972…ΣΥΝΟΛΟ
    ΝΕΑ ΟΙΚΙΑ…4002..20589…28339..21277..15883..11860..14212…116.162
    ΑΠΟΠΕ/ΣΗ …………7219…12656..8576…61.15...3939….7626…..46.121
    ΣΥΜΠΗΡ/ΣΗ………..5057….7022..4431…4187…3404….3382…...27.502
    ΕΠΕΚΤΑΣΗ………...3461….8463..7954…7423…6245….4400……38.046
    ΑΓΟΡΑ ΝΕΩΝ……….150……300...224…..238…..166……193…….1.271

    ΠΗΓΗ : ΑΤΕ του έτους 1972 σ 65


    Δεν αμφισβητείς τα θέματα ανεργίας που έβαλα αλλά είχες μια ένσταση για θέματα μετανάστευσης, αυτά φίλε μου ήταν πολύ καλύτερα σύγκρινε:

    Ο πιο κάτω πίνακας δείχνει την μεταναστευτική κατάσταση στην Ελλάδα:

    1956-1960 ..129.000
    1961-1965 ..249.741
    1966-1970 ..185.259
    1971-1973 ..58.151
    ΣΥΝΟΛΟ ..622.151
    Πηγή : Πουλόπουλος 1986

    Αυτά προς το παρόν κε Μάλαμα, θα δω τι άλλο μου γράφεις και αν ξέρω θα σου απαντήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είπε @

    "αν το ήθελαν οι τούρκοι, σε 48 ώρες θα είχαν φτάσει στη λαμία..."

    Πολύ αμφιβάλω, εδώ αν δεν υπήρχε η ΠΡΟΔΟΣΙΑ της Κύπρου οι Τούρκοι δεν θα έμεναν ούτε στην Κύπρο... φίλε μου εδώ έγινε κάτι ΜΟΝΑΔΙΚΟ στην παγκόσμια ιστορία.

    Σε κατάσταση πολέμου αντί ο στρατός να συσπειρωθεί και να αντιμετωπίσει την εισβολή και τον εξωτερικό κίνδυνο, εμείς κάναμε ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της κατάστασης ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, για να καταλάβεις:

    28η 1940 Ρίχνουμε τον Μεταξά και φέρνουμε τον Βενιζέλο να διαπραγματευτεί με τον Μουσολίνι.

    1912 Βαλκανικός πόλεμος ... καταργούμε την επανάσταση του 1909 και φέρνουμε τον Ζαίμη ήτον Δεληγιάννη ή τον Γούναρη να συζητήσει με τους Τούρκους.

    1821 Ελληνική Επανάσταση Καταργούμε τον Κολοκοτρώνη, τον Ανδρούτσο και τον Πετρόμπεη και φωνάζουμε τον Μέτρρνιχ να μας λύσει την διαφορά.

    Εντάξει όμως όχι με υπαιτιότητα του Παπαδόπουλου αλλά του Ανδρουτσόπουλου-Ιωαννίδη ( και με όσους από το Παρίσι την νΣτοχόλμη, την Ουάσιγκτον συνήργησαν) μπήκαν οι τούρκοι από τον Αττίλα 1 (χούντα)στον Αττίλα 2 (μεταπολίτευση).

    Αυτά έγιναν με στρατό σαν αυτόν που τότε είχαμε. ΣΗΜΕΡΑ στηνν Λαμία(!) είπες; Στα Ταίναρο θα έφταναν οι Τούρκοι.... Ξέρεις ποια η διαφορά του στρατού της επταετίας με τον σημερινό των λελέδων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή