Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Σε 300 εώς 500 χιλιάδες εργαζόμενους χρωστούνται δεδουλευμένα

Αλματώδη αύξηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων και μέσο όρο μείωσης του μισθού της τάξης του 23%, διαπιστώνει ο κ. Μιχάλης Χάλαρης, ειδικός γραμματέας επιθεωρητών εργασίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του στο Βήμα FM:

Για τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας
"Έχουμε μια εξαιρετικά αλματώδη αύξηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων. Ο μέσος όρος μείωσης του μισθού είναι της τάξεως του 23,42% στις επιχειρησιακές συμβάσεις και 23,32 % για τις ατομικές συμβάσεις. Κι αυτά τα μεγέθη αφορούν το6,5% του εργατικού προσωπικού της χώρας. Αυτές οι μειώσεις έγιναν μέσα σε 3,5μήνες. Είναι εξαιρετικά ραγδαία η αύξηση και ,κυρίως, η χρήση των επιχειρησιακών συμβάσεων,αλλά και των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Μιλάω για το πρώτο πεντάμηνο κι αφορά γύρω στις 115 χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό ότι δεν έχει μειωθεί ο μισθός τους, απλώς για το υπόλοιπο 94%, έχει επέλθει γενικότερη μείωση της τάξης του 14% από το 2009 -2011. Αυτές είναι οι πρόσθετες
μειώσεις. Στο σύνολο μιλάμε για μειώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνουν ακόμη και πάνω από το 30%".
Σε αριθμούς δηλαδή πόσοι είναι οι εργαζόμενοι που τους χρωστάνε οι επιχειρήσεις δεδουλευμένα
"Εμείς έχουμε κάνει εκτίμηση και, κυρίως, μέσα από τις καταγγελίες, τους ελέγχους και τις εργατικές διαφορές όπου προκύπτει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, μιλάμε για 120 – 150 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν δεδουλευμένα περίπου στους 3-4 μήνες. Χοντρικά αυτό ανταποκρίνεται σε 300- 500 χιλιάδες εργαζόμενους".
Για την τρόικα και τις προτάσεις τους
"Μερικές φορές έδρασαν και πολύ άκομψα ως νονοί της νύχτας".

left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου