Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ευρωπαικό Συμβούλιο:Λιτότητα και ανάπτυξη.Η λιτότητα πρώτα.Ελληνική Κυβέρνηση :Αποδοχή ,δέσμευση.Η κρίση συνεχίζεται..

Στέφανος  Τζουμάκας

Η Ευρωπαική Ένωση έχει εισέλθει και σε επίπεδο κορυφής στη περίοδο των διενέξεων . Έληξε μια ακόμα σύνοδος στις Βρυξέλλες . Το τίτλο τον δίδει η νεοφιλελεύθερη πλειοψηφία : Λιτότητα και ολίγη ανάπτυξη και με κονδύλια που ήδη υπήρχαν από τα κοινοτικά πλαίσια , δηλαδή ΛΙΤΟΤΗΤΑ . Η κρίση στην Ε.Ε. συνεχίζεται. Και οι αγορές θα συνεχίζουν να υποκαθιστούν τη πολιτική .Η αναμέτρηση Ολλάντ- Μέρκελ θα έχει συνέχεια για το ευρωομόλογο, για το καταστατικό της ΕΚΤ , για τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών , για την έξοδο από τη κρίση με πολιτικούς και αναπτυξιακούς όρους απέναντι στη λιτότητα και στο νεοφιλελευθερισμό που ήδη δέχτηκε το πρώτο χτύπημα εντός του συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, στήριξε τις ηγεσίες της Ιταλίας και της Ισπανίας και επέβαλαν - παρά την άρνηση της Γερμανίας - της συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αγορά ομολόγων από τους μηχανισμούς στήριξης. Η απόφαση αυτή της Συνόδου ασφαλώς και δεν αποτελεί τη λύση για τη χρηματοπιστωτική κρίση της ΕΕ .Ωστόσο θα συμβάλλει ούτως ώστε να μην συνεχίζουν οι πολίτες της Ένωσης και της Ελλάδας να πληρώνουν τις κερδοσκοπικές πρακτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε κάθε χώρα και σε ευρωπαικη κλίμακα.

Η ελληνική πλευρά ήταν επιστολική. Με την επιστολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και τις διαβεβαιώσεις ότι αποδέχεται, ότι δεσμεύεται και ότι θα επιταχύνει την εφαρμογή των όρων των μνημονίων -που προεκλογικά απαιτούσε και υποστήριζε την επαναδιαπραγμάτευση -και με την επισήμανση τροποποίησης λόγω της ανεργίας και της ύφεσης, για την επίτευξη των στόχων του νεοφιλελεύθερου προγράμματος των πολιτικών της λιτότητας .

Οι προοδευτικές δυνάμεις συνεχίζουμε για την έξοδο από τη κρίση , ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και το φαύλο κύκλο της λιτότητας , της ύφεσης και της ανεργίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου