Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Αλ. Τσίπρας: Να παγώσουν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της ΔΕΗ και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, κ. Ζερβό, σχετικά με τις διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Αλ. Τσίπρας: Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται δυστυχώς στα όρια της οικονομικής ανέχειας με αδυναμία επιβίωσης. Άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Για αυτά τα κομμάτια του πληθυσμού πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ούτως ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε ένα κοινωνικό αγαθό απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση,
όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ, μιας επιχείρησης που έχει υψηλό δείκτη κοινωνικής ευθύνης και το έχει αποδείξει διαχρονικά, να παγώσει τις διαδικασίες διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρις ότου φέρουμε το θέμα στη νέα βουλή για να αποφανθεί. Επίσης, η νέα βουλή με απόφασή της να αποσυνδέσει το χαράτσι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μια πράξη και μια απόφαση που ήταν και έξω από το πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας, δηλαδή έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και έξω φυσικά από το δικό μας νομοθετικό πλαίσιο καθότι όλοι γνωρίζουμε την απόφαση του ΣτΕ, που διαχωρίζει το κοινωνικό αγαθό που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα από το χαράτσι που δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με τη ΔΕΗ. Ένα χαράτσι το οποίο πέρα από το γεγονός ότι είναι άδικο, λειτουργεί και τελείως αντικοινωνικά και επιβαρύνει τη ΔΕΗ, διότι μέσα από αυτή τη διαδικασία η ΔΕΗ έχει υποστεί μεγάλη ζημία.
Θέλουμε να σταθούμε πρωτίστως δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης. Και πρώτη προτεραιότητα της δικής μας αντιπολιτευτικής τακτικής θα είναι να σταθούμε δίπλα και να δημιουργήσουμε ασπίδα αλληλεγγύης και να αναγκάσουμε την πολιτεία και την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα, να αλλάξει στρατηγική.
Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα επίπεδο κατανόησης με τη Διοίκηση της ΔΕΗ και πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει τουλάχιστον όλοι να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, να παρθούν πολιτικές αποφάσεις ώστε να μπορεί και η ΔΕΗ να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό ρόλο της.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

κ. Πρόεδρε αυτοί που απειλούνται με διακοπή ρεύματος μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες ύστερα από αυτή τη συνάντηση που είχατε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΗ;

Αλ. Τσίπρας: Όπως καταλαβαίνετε, το ζήτημα είναι πολιτικό. Δεν άπτεται στενά των αρμοδιοτήτων της διοίκησης και της διεύθυνσης της ΔΕΗ. Αυτό που ζητήσαμε είναι μέχρις ότου υπάρξει οριστική πολιτική απόφαση, η οποία πρέπει να ληφθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, να υπάρξει από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ η κατανόηση του εκρηκτικού προβλήματος, να υπάρξει τουλάχιστον μια αναστολή των διαδικασιών, ακριβώς γιατί αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που υπάρχει και στη διοίκηση είναι ότι δεν μπορούν να επιλέξουν, δεν έχουν αν θέλετε τα κατάλληλα στοιχεία για να επιλέξουν αντικειμενικά ποια νοικοκυριά βρίσκονται πράγματι κάτω από τα όρια της φτώχειας και ποια άλλα έχουν τη δυνατότητα.
Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να συμβάλλουμε και αυτό θα κάνουμε ώστε να υπάρξει μια αντικειμενική δυνατότητα διαχωρισμού των νοικοκυριών που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ίδια η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει τη ΔΕΗ με στοιχεία τα οποία θα δίνονται και θα αφορούν την κοινωνική κατάσταση κάθε νοικοκυριού, διότι όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα και δεν μπορούν να πληρώσουν δεν μπορεί να υποβάλλονται σε μια εξοντωτική διαδικασία διακοπής παροχής ρεύματος, γιατί το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί το 2012 να γίνουμε μια πολιτεία-ζούγκλα και να έχουμε ανθρώπους που θα ζουν χωρίς ρεύμα. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες αντιλαμβάνεστε ότι για ορισμένες ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, ηλικιωμένων ανθρώπων που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, υπάρχει και ζήτημα πραγματικής επιβίωσης και εκεί πιστεύω ότι πρέπει όλοι να συνδράμουμε απέναντι στους συμπολίτες μας που έχουν πιο άμεσα την ανάγκη υποστήριξης.

Για τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αλ. Τσίπρας: Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και όχι νέες αυξήσεις. Και το θέμα της βιωσιμότητας της ΔΕΗ είναι συνολικότερο ζήτημα και μπορεί να πει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτό ο πρόεδρος. Θεωρούμε, όμως, ότι πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική στρατηγική, στρατηγική επενδύσεων και ανάπτυξης και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Βεβαίως, δεν θα ήθελα να φορτώσω τις ευθύνες στη σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ. Είναι ένα έλλειμμα στρατηγικής χρόνων για το οποίο μεγάλη ευθύνη έχουν τα κόμματα που κυβέρνησαν και δυστυχώς συνεχίζουν και κυβερνούν τη χώρα.
Μια εταιρεία όπως είναι η ΔΕΗ που χρόνια ήταν κερδοφόρα, πέρασε ξαφνικά σε ένα άλλο πλάνο, την ίδια ώρα που κόπηκαν εκατομμύρια από τους μισθούς των υπαλλήλων, δηλαδή και στην αγορά χάθηκαν χρήματα και συγχρόνως η εταιρεία έχει προβλήματα και έχει δανειστεί. Δεν πρέπει να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες γι’ αυτό;

Αλ. Τσίπρας: Βεβαίως και πρέπει να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες. Πέρα όμως των ευθυνών πρέπει να αναζητηθεί και η κατάλληλη στρατηγική που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Οι ευθύνες είναι δεδομένες, πόσο δε μάλλον όταν μόλις πριν από λίγους μήνες είδαμε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο και το φιάσκο με τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος, όταν κάποιοι και ακόμα και τώρα η σημερινή κυβέρνηση έχει στο πρόγραμμά της την άμεση ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών κοινής ωφέλειας, όταν η ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ οδήγησε σε αυτό το μεγάλο φιάσκο. Σε ένα φιάσκο που έχει οδηγήσει σε ένα χρέος προς το δημόσιο, αλλά και προς τη ΔΕΗ, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου