Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα βούλιαζε και αυτοί έκαναν ρουσφέτια

Την ώρα που οι Έλληνες γίνονταν έρμαια μιας άνευ προηγουμένου φορολογικής επιδρομής και οι μισθοί κατέρρεαν οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έκαναν διορισμούς στη ζούλα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τρόικας που δημοσίευσε το ΒΗΜΑ Γιάννης Ραγκούσης, Παύλος Γερουλάνος και Ανδρέας Λοβέρδος έκαναν πάρτι στα Υπουργεία τους.
Η περίφημη μεταρρύθμιση των ΟΤΑ του Γιάννη Ραγκούση για μείωση δαπανών αποδεικνύεται … φούμαρα καθώς από τα στοιχεία της τρόικα προκύπτει πως «ενώ νομοθετούσαν κανόνες για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν προσλήψεις από το παράθυρο κι ενώ ψήφιζαν τον “Καλλικράτη” για να γίνουν συνενώσεις των δήμων και να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ έκαναν πάνω από 12.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ».
Την ίδια στιγμή ενώ στην Υγεία υπήρξε τεράστιο πρόβλημα με τις συνεχώς υποβαθμιζόμενες υπηρεσίες ο Ανδρέας Λοβέρδος προσελάμβανε 300 άτομα στην … Κεντρική Υπηρεσία του
Υπουργείου Υγείας κι ενέκρινε περίπου 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που πλέον απασχολεί (νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) συνολικά 88.907 άτομα. Είναι άγνωστο δε αν οι προσλήψεις αυτές αφορούσα στην κάλυψη πραγματικών αναγκών.
Επίσης αύξηση του αριθμού των εργαζομένων υπήρξε επί των ημερών του κ. Παύλου Γερουλάνου στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όπου εκτός από τις μετατάξεις εργαζομένων από τον ΟΣΕ έγιναν πάνω από 1.000 προσλήψεις.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρώην υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλυψε με το παραπάνω όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (2.257 μόνο το 2010). Μάλιστα η τρόικα «ψάχνει» για 500 «απροσδιόριστες προσλήψεις»!
Στην έκθεση της τρόικα επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
* Παραβιάστηκε ο κανόνας «1 προς 5». Αντί για 8.000 προσλήψεις που προέβλεπε ο κανόνας του «1 προς 5» για το 2011 τελικώς έγιναν 16.711.
* Χαραμάδες και παράθυρα. Στην έκθεση σημειώνεται ότι «υπάρχουν αδιευκρίνιστες ροές και προσλήψεις».
* Παραλλήλως εντοπίζονται χάσματα στα στοιχεία για τις μετατάξεις. Ορισμένοι υπάλληλοι που μετατέθηκαν… «χάθηκαν», τουλάχιστον από τα «μάτια» του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν το σύνολο των αμειβομένων από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τους ένστολους να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο αντί να μειώνεται και να υπερβαίνει σταθερά το 1.130.000 άτομα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου ανήλθε στις 15 Μαΐου 2012 στις 431.000 άτομα από 403.033 άτομα που ήταν στο τέλος του 2010 και 389.735 που ήταν το φθινόπωρο του 2009 πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Πάντως ο κ. Λοβέρδος αρνείται τα στοιχεία της τρόικας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνεργάτης του κ. Καρδαράς αναφέρεται:
«Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λοβέρδου ως Υπουργού Υγείας δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2009 πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
» Το 2010 με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τους εταίρους της οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας εξαιρέθηκαν από τον κανόνα 1 προς 5. Με τα από αυτή την εξέλιξη η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάνοντας ένα τιτάνιο αγώνα κατάφερε να τοποθετήσει στα νοσοκομεία τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το διαγωνισμό του 2008 νοσηλευτές, αναγνωρίζοντας την τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ.
» Το 2011 ο κανόνας 1-5 στις προσλήψεις εφαρμόστηκε και στο υπουργείο Υγείας. Με βάση τον κανόνα αυτό, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην πρόσληψη 680 γιατρών, οι σχετικές κρίσεις τους είχαν ξεκινήσει το 2009, διαφορών ειδικοτήτων και 2.500 νοσηλευτών. Υπενθυμίζουμε την έντονη δημόσια αντίδραση του τότε υπουργού κ, Λοβέρδου ο οποίος και δημόσια είχε δηλώσει πως αν ήταν στο χέρι του δεν θα προσλάμβανε ιατρικό προσωπικό αλλά μόνο νοσηλευτικό.
» Οποιαδήποτε αλλά στοιχεία σχετικά με προσλήψεις στο Υπουργείο Υγείας είναι ανακριβή».
Με την ανακοίνωση αυτή όμως ουσιαστικά μπορεί να επιχειρείται να καλυφθούν Λοβέρδος και Χρυσοχοίδης ενώ Ραγκούσης και Γερουλάνος δεν φαίνεται να έχουν επαρκείς δικαιολογίες.

axiaplus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου