Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η Χρυσή Αυγή στην υπηρεσία του συστήματος

Βία “εναντίον όλων”, κυρίως μεταναστών και αριστερών.Αποθρασυμένοι από το εκλογικό τους ποσοστό και την ολιγωρία της αστυνομίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνει μορφή “καταμερισμού εργασίας” και ανοιχτής σύμπραξης, οι νεοναζί επιδόθηκαν και αυτή την εβδομάδα σε ένα ρεσιτάλ “αντισυστημικής” βίας...εναντίον μεταναστών και αριστερών.

Η αρχή έγινε με την επίθεση μηχανοκίνητης ομάδας, το βράδυ της 17ης Ιουνίου, στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, και σε συνέχεια ανάλογης επίθεσης μερικές μέρες πριν, σε περίπτερο του ΚΚΕ. Από την επίθεση το βράδυ των εκλογών τραυματίστηκαν, ως γνωστόν, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς από την άλλη πλευρά να υπάρξει σύλληψη κάποιου από τους δράστες. Υπήρξε, ωστόσο, και συνέχεια.
 
Μετά την προαναγγελθείσα επίθεση εναντίον αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα (12/6), το Σάββατο 23 Ιουνίου μηχανοκίνητη ομάδα χρυσαυγιτών κυνήγησε μετανάστες στους δρόμους της Νίκαια, υπό τα απαθή βλέμματα των αστυνομικών που βρίσκονταν σε απόσταση μερικών μόλις μέτρων από το περιστατικό. Αποθρασυμένοι από τη στάση αυτή, οι ακροδεξιοί έδωσαν διορία μιας εβδομάδας στους καταστηματάρχες προκειμένου να κλείσουν τα μαγαζιά τους – προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και νέα επίθεση..
Την Κυριακή 24 Ιουνίου, νεοναζί επιτέθηκαν σε μετανάστες και πρόσφυγες τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πάτρα και το Κιάτο. Στην Αθήνα σημειώθηκαν δύο επιθέσεις, μία στην περιοχή Μαρκόνι του Ελαιώνα, όπου ομάδα 20 περίπου φασιστών επιτέθηκε σε πακιστανούς εργάτες στα σπίτια τους με ρόπαλα, και μία στο σταθμό του Θησείου, όπου ομάδα νεοναζί καταφέρθηκε εναντίον μεταναστών μικροπωλητών. Σε καμιά από τις δύο αυτές επιθέσεις δεν υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας...
 
Στο στόχαστρο των νεοναζί στην Πάτρα βρέθηκαν αφγανοί πρόσφυγες που ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε νταλίκες με προορισμό την Ιταλία. Ένας από αυτούς σώθηκε μόλις την τελευταία στιγμή, χάρη στην παρέμβαση πολιτών, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κώμα. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν στα τοπικά ΜΜΕ την ειρωνική συμπεριφορά των αστυνομικών, όταν οι πολίτες τους γνωστοποίησαν ότι οι δράστες της επίθεσης σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή...
 
Είναι προφανές πια ότι η εγκληματική δράση των νεοναζί έχει συγκεκριμένες ιεραρχήσεις: Όχι γενικώς το “σύστημα”, τους “ισχυρούς” και το “κατεστημένο” (για αυτό εξάλλου υποστήριξαν την εργοδοσία απέναντι στους Χαλυβουργούς και μετά αναγκάστηκαν σε "διόρθωτική προεκλογική" κίνηση", αλλά την Αριστερά και τους μετανάστες, το τμήμα δηλαδή εκείνο της εργατικής τάξης που υφίσταται την πιο σκληρή εκμετάλλευση (δείτε σχετικό παλιότερο θέμα με τίτλο: Το παρακράτος έχει όνομα: Χρυσή Αυγή). Αυτοί λοιπόν που ακόμα και σήμερα μιλούν γενικώς για “άκρα”, ουσιαστικά κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα και απενοχοποιούν την εγκληματική ακροδεξιά - το πιο αποκρουστικό δηλαδή τμήμα του συστήματος που, κατά τα άλλα, η Χρυσή Αυγή πολεμάει στα λόγια.
 
Οι νεοναζί συναντιούνται σήμερα με ένα πολιτικό Κέντρο που στρέφεται όλο και πιο κοντά στις θέσεις της ακροδεξιάς. Συναντιούνται με αυτό, όχι μόνο στοχοποιώντας από κοινού τους “λαθρομετανάστες” και καταγγέλλοντας στους ίδιους τόνους “τη Μεταπολίτευση” (δηλαδή την Αριστερά). Συναντιούνται, επίσης, στο βαθμό που η ναζιστική βία συμπληρώνει την κρατική και θέτει στο στόχαστρο τους “από κάτω”, διαιρώντας τους και μεταφέροντας το φόβο στις τάξεις τους, ώστε οι “από πάνω” να συνεχίσουν ανενόχλητοι την αντικοινωνική πολιτική τους.
 
Τη συνάντηση αυτή τεκμηριώνουν οι δηλώσεις Ψωμιάδη περί “αδελφής παράταξης”, αλλά και η προκλητική ασυλία που απολαμβάνει η ναζιστική συμμορία από την αστυνομία και τους θεσμούς, καθώς και η κοινή τους δράση όπως έχει αποτυπωθεί (π.χ. κοινή επιχείρηση Χ.Α. και Αστυνομίας στο Μενίδι, αλλά και σε άλλες στιγμές). Είναι ενδεικτικό ότι, για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα, οι μισοί περίπου αστυνομικοί στην Αθήνα ψήφισαν μια οργάνωση για την οποία ο ίδιος ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί, κατονομάζοντάς την ως αυτό που είναι: «εγκληματική συμμορία που έδρασε από κοινού με σκοπό την δολοφονία».
 
Το ερώτημα για τη νέα κυβέρνηση είναι, λοιπόν, αμείλικτο: Θα συνεχίσει άραγε να κλείνει τα μάτια, όπως οι προκάτοχοί της, στα εγκλήματα των ασύδοτων παρακρατικών;
 
Και το ερώτημα για την κοινωνία είναι εξίσου αμείλικτο: Θα δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να αναστηθεί δια της ακροδεξιάς;
 
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου