Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η κυβέρνηση και τα πλάγια πηδηματάκια. Του Στέλιου Κούλογλου

Στην διεθνή πολιτική ιστορία, δεν υπάρχει προηγούμενο όπου ο βασικότερος υπουργός μιας νέας κυβέρνησης να αποχωρεί πριν καν ορκιστεί. Η απόφαση του κυρίου Ράπανου να μην αναλάβει τελικώς το υπουργείο Οικονομικών, δεν οφείλεται στα υπαρκτά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τα οποία όμως υπήρχαν πριν δεχθεί να αναλάβει την θέση: στον .. συντομότερο Έλληνα υπουργό, είχε δοθεί η υπόσχεση ότι θα πλαισιωνόταν από πρόσωπα δικής του εμπιστοσύνης, και όχι από κομματικά στελέχη της ΝΔ, όπως τελικά έγινε. Από το να κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα με μοναδική παρηγοριά ότι θα του κρατάει το χέρι ο κ. Σταικούρας, ο κ. Ράπανος αποφάσισε να την κάνει με πλάγια πηδηματάκια.
Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει βασικά τον πρόεδρο της ΝΔ, που επέλεξε να σχηματίσει μια κυβέρνηση η οποία, αντί να ασχοληθεί με τα δάνεια της χώρας, αποπληρώνει τις
οφειλές του προς κομματικά στελέχη που τον στήριξαν σε περιόδους εσωκομματικών κρίσεων. Ευθύνες όμως έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, τα οποία αντί να επιδιώξουν, ή να θέσουν ως όρο για την συμμετοχή τους, τέτοιες υπερβάσεις στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου που θα έδιναν έναν διαφορετικό στίγμα ικανοποιώντας την απαίτηση της κοινής γνώμης για ριζική αλλαγή πορείας, αποδέχθηκαν αδιαμαρτύρητα τα “φερέγγυα πρόσωπα” του κ. Σαμαρά.
Όλα τα προηγούμενα υπογραμμίζουν την αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της χώρας: η κυβέρνηση στέλνει αντιπροσωπεία στη σύνοδο κορυφής που δεν γίνεται αποδεκτή, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές συνθήκες, τις οποίες προφανώς κανείς αρμόδιος δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει. Η όλη εικόνα παραπέμπει σε λατινοαμερικανική μπανανία, την οποία διοικεί μια κάστα ανίκανων που παραπαίει. Καθώς όμως είναι η χώρα που βρίσκεται υπό κατάρρευση, όλα αυτά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.
Αποδεικνύεται τελικώς ότι τα κόμματα που κέρδισαν την πλειοψηφία στις εκλογές δεν ήταν καθόλου έτοιμα να κυβερνήσουν, στο πνεύμα των καιρών. Η νίκη των “φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων” διευκόλυνε απλώς την κυρία Μέρκελ να συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της, που μεγαλώνει τα αδιέξοδα σε όλη την ευρωζώνη και στον πιο αδύνατο κρίκο της, την Ελλάδα. Με την σημαία του ευρώ, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις έβλαψαν την πορεία της Ευρώπης, φέρνοντας την Ελλάδα πιο κοντά στη δραχμή.
tvx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου