Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Επίδειξη "καλού μαθητή" με λουκέτα, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Τη... “λίστα Πάγκαλου” με τους υπό συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιους οργανισμούς ενεργοποιεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να “προϋπαντήσει” την άφιξη της τρόικας, επιδεικνύοντας ανακλαστικά “καλού μαθητή” σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των όρων του Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς, που παραμένει κλινήρης στο σπίτι του στην Κηφισιά, εκτιμά πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει με γοργά και αποφασιστικά βήματα σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις-εξπρές δημοσίων φορέων και σε ιδιωτικοποιήσεις, τότε θα διευκολυνθούν οι συζητήσεις τόσο με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που αναμένεται στην Αθήνα όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους σε επίπεδο ηγετών της Ε.Ε. για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, ο πρωθυπουργός έσπευσε να αποστείλει, μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας, στους ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής, την περίφημη επιστολή υποταγής και υποτέλειας, εγγυώμενος ότι θα τηρήσει κατά κεραίαν όλες τις
δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

ΟΣΕ, ΟΠΑΠ και λουκέτα

Κατά πληροφορίες, λοιπόν, αμέσως μόλις αναλάβει ο Γ. Στουρνάρας και επισήμως τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών και μόλις γυρίσει από τις Βρυξέλλες ο υπερυπουργός Κ. Χατζηδάκης, ο Αντ. Σαμαράς θα τούς ζητήσει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο ταχύτατων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και “λουκέτων” σε οργανισμούς. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν χθες να ανακοινωθούν “λουκέτα” σε οργανισμούς “που επιβαρύνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του κράτους” ακόμη και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητεί επιμόνως στρατηγικό επενδυτή για την εκποίηση του κερδοφόρου ΟΠΑΠ, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ανακοινώσει νέα αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, αλλά και τη φιλοδοξία της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση του λειτουργικού τομέα του Οργανισμού. Εξάλλου, στην περιβόητη επιστολή υποταγής που έστειλε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός γίνεται ειδική αναφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης να “ξεπαγώσει” τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να δείξει... “καλό πρόσωπο” στους δανειστές, αλλά και στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που έρχεται στην Αθήνα. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δείξει πρόσωπο “καλού μαθητή”, αφού κάνουν λόγο για “ισχυρό συμβολισμό προς τους δανειστές”, αναφερόμενοι στα λουκέτα δημοσίων φορέων και στις ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές που σχεδιάζονται.

Στον αέρα οι εργαζόμενοι

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα των δημοσίων φορέων, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε μετατάξεις των μονίμων υπαλλήλων και να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των συμβασιούχων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς προσανατολίζεται να επαναφέρει το καθεστώς της εφεδρείας -εφόσον εγκριθεί από την τρόικα ως μέσο “μείωσης” του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων- και να οδηγήσει στην απόλυση και την ανεργία όσους εργαζόμενους χαρακτηριστούν ως “πλεονάζον προσωπικό”, αφού πρώτα θα λαμβάνουν -ως έφεδροι- για έναν χρόνο το 60% του μισθού τους.

Σύμφωνα, πάντως, με τη “λίστα Πάγκαλου”, που σχεδιάζει να “επικαιροποιήσει” και να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, σε λουκέτο θα οδηγηθούν οργανισμοί όπως: Εταιρεία Έρευνα και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης “Σύνθεση”, Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Κέντρο Έρευνας-Περίθαλψης σακχαρώδη διαβήτη, Αθλητικό Κέντρο Χανίων, ΟΚΕ, Ωδείο Αθηνών κ.ά.

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου